ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Χάρισον Φορντ παραδέχεται πως o Deckard από το Bladerunner ήταν τελικά ανδροειδές

O Χάρισον Φορντ παραδέχεται πως o Deckard από το Bladerunner ήταν τελικά ανδροειδές
Παρά την φαινομενικά τελευταία λέξη του Ridley Scott σχετικά με την αναπαραγωγική φύση του Deckard, έχει αναφερθεί εδώ και καιρό ότι ο ίδιος ο Ford πίστευε στην ανθρωπιά του Deckard και στην πραγματικότητα μάλωνε με τον Scott για το θέμα. photo: Netflix

Ο Harrison Ford δίνει την τελική του άποψη για ένα διαρκές μυστήριο του Blade Runner, λέγοντας ότι πάντα πίστευε ότι ο Deckard ήταν ένα αντίγραφο. Το Blade Runner του Ridley Scott, που κυκλοφόρησε το 1982, φαινόταν να αφηγείται την ιστορία ενός αστυνομικού στο μέλλον (Ford) που ερωτεύεται ένα από τα ανδροειδή - που ονομαζόταν replicants στην ταινία - που του ανατέθηκε να κυνηγήσει. Αλλά αυτή η απλή ιστορία άλλαξε στις επόμενες version της ταινίας, στις οποίες ο σκηνοθέτης Scott πρόσθεσε πλάνα που το έκαναν να φαίνεται ότι ο Deckard ήταν ο ίδιος ένας αντίγραφο. Παρά την φαινομενικά τελευταία λέξη του Scott σχετικά με την αναπαραγωγική φύση του Deckard, έχει αναφερθεί εδώ και καιρό ότι ο ίδιος ο Ford πίστευε στην ανθρωπιά του Deckard και στην πραγματικότητα μάλωνε με τον Scott για το θέμα.

Η διαχρονική συζήτηση για το αν το τέλος του Blade Runner αποκαλύπτει τον Deckard ως replicant θα συνεχιστεί όσο οι θεατές ενδιαφέρονται για τα μυστήρια της ταινίας, αλλά από την πλευρά του, ο Ford έχει αποφασίσει για το θέμα - και η νέα του απάντηση δεν είναι το ίδιο με τα παλιά του πιστεύω. Μιλώντας στο Esquire πριν από την κυκλοφορία του Indiana Jones and the Dial of Destiny, ο Ford απάντησε ξεκάθαρα στην ερώτηση του Deckard, ενώ αποκάλυψε γιατί μάλωνε με τον Scott σχετικά με αυτό στο παρελθόν.

“Πάντα ήξερα ότι ήμουν ένα αντίγραφο. Ήθελα απλώς να αντισταθώ σε αυτό όμως. Νομίζω ότι ένα ρομπότ θα ήθελε να πιστέψει ότι είναι άνθρωπος. Τουλάχιστον αυτό έδειχνε η ταινία”.

Μετά τη φαινομενική επιβεβαίωση από τον Scott για την ρομποτική φύση του Deckard στο Blade Runner Final Cut του 2007, ο Denis Villeneuve είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει οποιοδήποτε εναπομείναν μυστήριο σχετικά με το θέμα με το σίκουελ του 2017 Blade Runner 2049. Αλλά αντί να προσφέρει τη δική του οριστική αντίληψη για την αμφιλεγόμενη ανθρωπιά του Deckard , ο Villeneuve επέλεξε να αφήσει το ερώτημα ακόμα ορθάνοιχτο, λέγοντας στο CinemaBlend το 2017:

“Ο Deckard, στην ταινία, δεν είναι σίγουρος, όπως και εμείς, για το ποια είναι η ταυτότητά του. Μου αρέσει αυτό. Λατρεύω το μυστήριο. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πράγμα για μένα. Μου αρέσει πολύ αυτό το ερώτημα που πλανάται στον αέρα. Και πάλι, ο Ford και ο Ridley εξακολουθούν να διαφωνούν για αυτό. Αν τους βάλεις στο ίδιο δωμάτιο, δεν συμφωνούν. Και αρχίζουν να μιλούν πολύ δυνατά όταν το κάνουν. Είναι πολύ αστείο”.

Βουτηγμένοι σε ερωτήσεις σχετικά με το τι κάνει έναν άνθρωπο πραγματικά άνθρωπο, τόσο το πρωτότυπο Blade Runner όσο και το Blade Runner 2049 παρέχουν άφθονη τροφή για φιλοσοφική συζήτηση και αυτό είναι πράγματι που τα κάνει αξιομνημόνευτη επιστημονική φαντασία.

Ο Scott νιώθοντας την ανάγκη να διακηρύξει μια για πάντα ότι ο Deckard είναι ένας replicant, αισθάνεται σαν την περίπτωση ενός σκηνοθέτη που έχει βαρεθεί με τέτοιες συζητήσεις και διεκδικεί την ωμή τελική ιδιοκτησία πάνω στο δικό του έργο. Εν τω μεταξύ, η απώθηση του Ford (φαινομενικά ανειλικρινής) ενάντια στην αναπαράσταση του Deckard όλα αυτά τα χρόνια μοιάζει με μια περίπτωση ηθοποιού που διεκδικεί πεισματικά τη δική του ιδιοκτησία ενός χαρακτήρα.

Ο Villeneuve, με την επιμονή του να μην σκοτώσει το μυστήριο, δείχνει την πιο έντονη κατανόηση του τι κάνει την επιστημονική φαντασία όπως το Blade Runner εξαρχής τόσο συναρπαστική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ