ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και Όσκαρ

Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και Όσκαρ
Τα επιτεύγματά του στο μπάσκετ δεν ήταν αρκετά για τον Kobe Bryant, έτσι κατά τη διάρκεια των 90ων βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου 2018, ο σούπερ σταρ θα έπαιρνε ένα Όσκαρ για μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. photo: AP

Τα βραβεία δεν είναι το τέλος της καριέρας ενός καλλιτέχνη. Πράγματι, ο Stanley Kubrick δεν κέρδισε ποτέ Όσκαρ, ένα Grammy διέφευγε για πάντα από τον Tupac και ο Roger Federer αποσύρθηκε χωρίς χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην τροπαιοθήκη του, ωστόσο, καθένας από αυτούς τους ανθρώπους θεωρείται ίνδαλμα στον επαγγελματικό του τομέα. Χρειάζεται ένας αληθινός δάσκαλος για να κερδίσει τα υψηλότερα επαγγελματικά βραβεία και ένας απόλυτος θρύλος για να πετύχει σε πολλά επαγγέλματα.

Αστέρια με πολλά διαφορετικά βραβεία στο ενεργητικό τους υπάρχουν στη βιομηχανία του θεάματος, αναφερόμενοι σε άτομα που έχουν πετύχει σε κάθε ένα από τα βραβεία Emmy, Grammy, Oscar και Tony. Τιμώντας ανθρώπους που έχουν κατακτήσει την τηλεόραση, τη μουσική, τον κινηματογράφο και το θέατρο, το κατόρθωμα έχει επιτευχθεί μόνο από λίγους ανθρώπους, με τη λίστα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Audrey Hepburn, τον Mel Brooks, τη Viola Davis, την Jennifer Hudson, τον John Legend και τη Whoopi Goldberg.

Επιπλέον, υπήρξαν ιδιαίτερα ταλαντούχα άτομα που κέρδισαν και Όσκαρ και Νόμπελ, ένα βραβείο που δόθηκε σε κάποιον που «προσέφερε το μεγαλύτερο όφελος στην ανθρωπότητα» κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Alfred Nobel. Οι μόνοι δύο άνθρωποι που πέτυχαν αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα είναι ο μουσικός Bob Dylan και ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας George Bernard Shaw, με τον πρώτο να κερδίζει το βραβείο Νόμπελ επειδή δημιούργησε κανονικά ποιήματα για την αμερικανική τραγουδοποιία.

Το να κερδίσεις ταυτόχρονα ένα βραβείο Νόμπελ και το Όσκαρ μπορεί να σε κάνει να νιώθεις εντελώς αντίθετα συναισθήματα μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται με το επίτευγμα της κατάκτησης ενός χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες ταυτόχρονα με την κατάκτηση ενός βραβείου Όσκαρ, ένα κατόρθωμα που πέτυχε μόνο ένας εμβληματικός Αμερικανός αθλητής σε όλη την Ιστορία των βραβείων.

Ήταν το 2008 όταν ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Kobe Bryant πήρε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τέσσερα χρόνια προτού επαναλάβει το κατόρθωμα το 2012 κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Λονδίνου. Το 2012, κέρδισε το χρυσό μαζί με μια εμβληματική ομάδα αθλητών που περιλάμβαναν τους LeBron James, Kevin Durant, Carmelo Anthony, Chris Paul, Deron Williams και Tayshaun Prince.

Τα επιτεύγματά του στο μπάσκετ δεν ήταν αρκετά για τον Bryant, έτσι κατά τη διάρκεια των 90ων βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου 2018, ο σούπερ σταρ θα έπαιρνε ένα Όσκαρ για μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που έγραψε και αφηγήθηκε ο ίδιος. Βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα που έγραψε το 2015, το Dear Basketball ήταν ένας συναισθηματικός φόρος τιμής στο άθλημα, που τελικά έγινε μια παγκόσμια αναφορά στη ζωή και την κληρονομιά του σταρ που έχασε τραγικά τη ζωή του το 2020.

Το Όσκαρ μοιράστηκε με τον σκηνοθέτη Glen Keane, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney, συμπεριλαμβανομένων των Beauty and the Beast του 1991, του Tarzan του 1999 και του Tangled του 2010.

Μιλώντας για τη συνεργασία του με τον Kobe Bryant και τον θρίαμβό του στα Βραβεία Όσκαρ, ο σκηνοθέτης θυμήθηκε:

«Δεν το περίμενε ποτέ… Θέλω να πω, θα έπρεπε. Αλλά νομίζω ότι η πραγματικότητα τον τύφλωσε εντελώς. Λοιπόν, θυμάμαι μόνο εκείνη τη στιγμή - να τον σηκώνω από τη θέση του και να περπατήσουμε μέχρι εκεί μαζί - και να είμαι τόσο περήφανος που συμμετείχα σε μια τόσο απίστευτη καριέρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ