ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο έρχεται στην Κρήτη για την μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού

Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο έρχεται στην Κρήτη για την μεγαλύτερη συναυλία του καλοκαιριού
Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο (Plácido Domingo) θεωρείται από τους δημοφιλέστερους τενόρους της σύγχρονης εποχής. (AP Photo/Riccardo De Luca)

Το CNN Greece παρευρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου των χορηγών και των παραγωγών της καλοκαιρινής μοναδικής συναυλίες του διάσημου τενόρου Πλάθιντο Ντομίνγκο στην Μονή Τοπλού, ένα πολιτιστικό γεγονός που πρόκειται να σημαδέψει την περιοχή και να αναδείξει την πλούσια ιστορία της Μονής.

Ο διεθνούς φήμης τενόρος Πλάθιντο Ντομίνγκο, θα πραγματοποιήσει στην Μονή Τοπλού μια πολύ ξεχωριστή συναυλία της οποίας η παραγωγή είναι σχεδόν έτοιμη.

Εμείς πήγαμε στην συνέντευξη τύπου που έγινε στο Athens Plaza Hotel στο κέντρο της Αθήνας και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα δεδομένα για την συναυλία, τους συντελεστές της και τις προθέσεις τους.

Με μία καριέρα που μετράει πάνω από 50 χρόνια μουσικών θριάμβων στην όπερα, o Πλάθιντο Ντομίνγκο είναι ένας ήρωας της μουσικής σκηνής της κλασικής μουσικής.

Στην συνέντευξη τύπου βρίσκονταν όλοι οι συντελεστές της βραδιάς που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου στη Μονή Τοπλού στη Κρήτη.

Ο José Plácido Domingo Embil, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1941 στη Μαδρίτη. Οι γονείς του ήταν διακεκριμένοι ερμηνευτές της θαρθουέλα, της ισπανικής ελαφράς όπερας. Αρχικά σπούδασε πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο Εθνικό Ωδείο Μουσικής της Πόλης του Μεξικού, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά του, και συνέχισε με σπουδές φωνητικής, όταν αποκαλύφθηκαν τα πλούσια φωνητικά του προσόντα.

Ο Plácido Domingo, ένας από τους σύγχρονους μύθους της όπερας, έχει υποδυθεί 124 διαφορετικούς ρόλους στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Στην παράσταση του «Οθέλλου», στην όπερα της Βιέννης, το κοινό τον χειροκροτούσε επί μία ώρα και είκοσι λεπτά, επαναφέροντάς τον στη σκηνή εκατόν μία φορές, χαρίζοντας του μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες.

Έλαβε δώδεκα βραβεία Γκράμι σε διάφορες κατηγορίες, το αμερικανικό Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (2002) το βραβείο Μπριγκίτ Νίλσον για τα εξαιρετικά επιτεύγματά του στην κλασική μουσική, το Praemium Imperiale, το ανώτατο καλλιτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας (2013), ενώ το 2002 χρίστηκε επίτιμος ιππότης της Μεγάλης Βρετανία

Στη Μονή Τοπλού θα τον συνοδεύσει η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ μαζί με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και διευθυντή ορχήστρας θα είναι ο Ισπανός μαέστρος Jordi Bernacer. Στην συνέντευξη τύπου ακούστηκαν πολλές φωνές και κυρίως από τους χρηματοδότες της συναυλίας και της μεγαλης αυτής παραγωγής, όπως είναι η Attica Bank, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Intrakat.

Τον μεγάλο τενόρο θα πλαισιώσει η Εθνική Χορωδία της ΕΡΤ, και θα γίνει κάτω από το φως του φεγγαριού, σε ένα κατανυκτικό event. Οι συντελεστές ρωτήθηκαν για την ανάμιξη του Plácido Domingo σε μία υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης πριν από 40 χρόνια κι εκείνοι απάντησαν πως ο διάσημος τενόρος δεν καταδικάστηκε επίσημα από κάποιο δικαστήριο, υπονοώντας πως οι κατηγορίες δεν ήταν αληθείς και πως πρέπει, μετά από τόσα χρόνια, να επικεντρωθούμε στον καλλιτέχνη και όχι στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα ο παραγωγός του Στέλιος Κωνσταντινίδης σημείωσε πώς ο σπουδαίος τενόρος κατηγορήθηκε από μία γυναίκα ότι την παρενόχλησε πριν από 40 χρόνια, μάλιστα σε επικοινωνία του ίδιου με σπουδαία σοπράνο της εποχής, του μετέφερε πως ο Domingo , εκείνα τα χρόνια, ήταν ο ωραιότερος άντρας που κυκλοφορούσε στην όπερα. «Ο Domingo κατηγορήθηκε, δεν καταδικάστηκε».

Ο Plácido Domingo το 1961 έκανε το ντεμπούτο του στην Όπερα του Μεξικού, ακολούθησε το Ντάλας των ΗΠΑ και από το 1962 έως το 1965 συνεργάστηκε με την Όπερα του Τελ Αβίβ. Το 1965 έκανε το ντεμπούτο του στην Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1968 στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης και το 1969 στη Σκάλα του Μιλάνου.

«Είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο αυτό που οργανώσαμε αλλά είμαστε για τα δύσκολα» τόνισε μιλώντας για τη συναυλία ο Γιώργος Τσαπρούνης, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας στον Όμιλο INTRAKAT. «Ο Domingo δεν πάει παντού, είδε το πού θα τραγουδήσει και συμφώνησε» είπε ο καλλιτεχνικός του εκπρόσωπος, Στέλιος Κωνσταντινίδης.

Η συναυλία στη Μονή Τοπλού, όπως ανέφεραν οι συντελεστές, θα είναι μία από τις τελευταίες τις καριέρας του μεγάλου τενόρου. Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη αλλά μετά από εγγραφή σε ειδική πλατφόρμα, μέχρι να εξαντληθούν οι διαθέσιμες θέσεις που υπολογίζονται γύρω στις 1.300.

«Έστειλα φωτογραφίες και βίντεο από τη μονή στον Plácido, είχε πολλές απορίες, του άρεσε όμως η ιδέα και το θεωρεί πρόκληση. Μάλιστα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα δύο ωρών, έχει προσκαλέσει ξένους δημοσιογράφους από μεγάλα Μέσα σε όλο τον κόσμο, ενώ θα έρθουν και πολλοί φίλοι του με δικά τους έξοδα».

H Ιερά Μονή Τοπλού είναι το μοναδικό μοναστήρι που σώζεται από το 1600 και βρίσκεται στη Σητεία. Η Ιερά Μονή Τοπλού, της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Κρήτης, είναι κτισμένη ανατολικά της Σητείας, κοντά στο Φοινικόδασος του Βάι, με την ιστορία της να ξεκινά τον 14ο αιώνα.

photos: Σ.Π. για το CNN Greece.

Εδώ μπορεί κάποιος να εγγραφεί για θέση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ