ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάρολος: Παιδικές ζωγραφιές του νέου βασιλιά βγαίνουν σε δημοπρασία

Κάρολος: Παιδικές ζωγραφιές του νέου βασιλιά βγαίνουν σε δημοπρασία
Ο μικρός Κάρολος με τους γονείς του στο αυτοκίνητο τον Μάρτιο του 1956 AP Photo

Οι γλυκές ζωγραφιές με κραγιόνια ενός πολύ μικρού βασιλιά Καρόλου Γ' θα αποκαλύψουν μια διαφορετική πλευρά της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, όταν βγουν σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα.

Πολύχρωμα πορτρέτα της βασίλισσας Ελισάβετ Β' και του πρίγκιπα Φίλιππου, που απεικονίζονται όπως ποτέ άλλοτε, έχουν εμφανιστεί προς πώληση ως μέρος μιας «εξαιρετικής» συλλογής βασιλικών αναμνηστικών.

Πιστεύεται ότι ο Κάρολος ζωγράφισε με κραγιόνια και μολύβι τις εικόνες των γονιών του μεταξύ του 1953 και του 1955, όταν ήταν περίπου 5 ή 6 ετών.

Η «Μαμά» βασίλισσα όπως τη ζωγράφισε ο μικρός ΚάρολοςEmma Errington/Hansons Auctioneers

Ζωγραφισμένη σε χαρτί τετραδίου με γραμμές, η γλυκιά εικόνα της «Μαμάς» δείχνει μια χαμογελαστή, ξανθιά βασίλισσα, με μια κίτρινη και κόκκινη ριγέ βραδινή τουαλέτα, συμπληρωμένη με μια μωβ τιάρα, κόκκινα σκουλαρίκια και την χαρακτηριστική της τσάντα.

Ο «Mπαμπάς» του Καρόλου έχει πολύ λιγότερο χρώμα σαν χαρακτήρας, ωστόσο εμφανίζεται χαμογελαστός. Σχεδιασμένος με μολύβι, απεικονίζεται με σμόκιν και παπιγιόν.

Ο ζωγραφισμένος με μολύβι «Μπαμπάς», πρίγκιπας ΦίλιπποςEmma Errington/Hansons Auctioneers

Τα δύο σχέδια αναμένεται να πιάσουν από 5.000 έως 10.000 λίρες Αγγλίας (5.850 έως 11.700 ευρώ) όταν βγουν σε δημοπρασία στη Βρετανία την Παρασκευή.

Στο δελτίο Τύπου του οίκου δημοπρασιών Hansons Auctioneers, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Τσαρλς Χάνσον, σημειώνει: «Αυτές οι συγκινητικές παιδικές ζωγραφιές μάς υπενθυμίζουν ότι μακριά από τη λαμπρότητα, τη μεγαλοπρέπεια και τις απαιτήσεις του να υπηρετούν το έθνος, οι βασιλείς μας εκτιμούν τις συνηθισμένες, καθημερινές στιγμές της οικογενειακής ζωής».

«Όταν του δώσεις ένα κραγιόνι κι ένα μολύβι, οι πρώτες ζωγραφιές σχεδόν κάθε παιδιού απεικονίζουν την οικογένειά του. Ο βασιλιάς μας δεν ήταν διαφορετικός. Αυτή η συλλογή θα βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν ακόμη πιο κοντά του, στο ρόλο του ως μονάρχη μας».

Στη συλλογή υπάρχουν άλλες οκτώ ζωγραφιές του νεαρού πρίγκιπα Καρόλου από την ίδια εποχή, με πουλιά, ζώα, ένα βανάκι διανομής από το «Happybright, Mr Charles's Shop», και μία πασχαλινή κάρτα.

Ζωγραφιά του 1954Emma Errington/Hansons Auctioneers

Σε μία ζωγραφιά με ημερομηνία 25 Μαρτίου 1954, που απεικονίζει έναν ναυτικό να γεμίζει ένα ποτήρι από ένα καζάνι με την ταμπέλα ««αποκαταστατικό μαλλιών», ο μικρός Κάρολος σημειώνει: «Αγαπητέ μπαμπά, λαχταρώ να σε δω στο πλοίο».

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης Κάρολος: παιδικές ζωγραφιές του νέου βασιλιά βγαίνουν σε δημοπρασία για τον πατέρα της, αν και αναμένεται να πωληθούν σε πολύ χαμηλότερη τιμή – έως 600 λίρες Αγγλίας (περίπου 700 ευρώ).

Με πληροφορίες από: Drawings done by King Charles as a small child go up for sale by Lianne Kolirin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ