ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «μαύρο πρόβατο» της πριγκίπισσας Νταϊάνα βγαίνει σε δημοπρασία

Το «μαύρο πρόβατο» της πριγκίπισσας Νταϊάνα βγαίνει σε δημοπρασία
Οι καλλιτέχνες Sally Muir και Joanna Osborne και η ετικέτα πλεκτών τους Warm & Wonderful δημιούργησαν το πλεκτό, τολμηρό κόκκινο ρούχο. (Photo by Princess Diana Archive/Getty Images)

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφησε πίσω της μια τεράστια κληρονομιά στο στυλ και σύντομα οι λάτρεις της θα μπορούν να υποβάλουν προσφορά για μια από τις πιο διάσημες εμφανίσεις της.

Το περίφημο πουλόβερ «μαύρο πρόβατο» που φορέθηκε για πρώτη φορά από τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ σε έναν αγώνα πόλο το 1981, όταν αρραβωνιάστηκε με τον πλέον Βασιλιά Κάρολο Γ', θα είναι ο τίτλος της δημοπρασίας Fashion Icons του Sotheby's στη Νέα Υόρκη που θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μεταξύ 31 Αυγούστου και 14 Σεπτεμβρίου.

Το αυθεντικό πουλόβερ, το οποίο αναμένεται να κοστίσει από 50.000 έως 80.000 δολάρια όταν βγει στην αγορά για πρώτη φορά, θα εκτεθεί στον οίκο δημοπρασιών από τις 7 Σεπτεμβρίου, την έναρξη της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τον Sotheby’s.

«Αυτό το εξαιρετικό ένδυμα, σχολαστικά συντηρημένο, κουβαλά τους ψίθυρους της χάρης, της γοητείας και του οξυδερκούς ματιού της για τη μόδα της πριγκίπισσας Νταϊάνα», δήλωσε η Cynthia Houlton, η παγκόσμια επικεφαλής μόδας και αξεσουάρ του Sotheby's, σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα.

«Είναι τιμή να προσφέρουμε αυτό το ιστορικό πουλόβερ στην εναρκτήρια δημοπρασία Fashion Icons, τοποθετώντας το σε διάλογο με άλλα αξέχαστα και πολιτιστικά σημαντικά είδη ένδυσης», πρόσθεσε.

Οι καλλιτέχνες Sally Muir και Joanna Osborne και η ετικέτα πλεκτών τους Warm & Wonderful δημιούργησαν το πλεκτό, τολμηρό κόκκινο ρούχο, το οποίο είναι διακοσμημένο με σειρές από λευκά πρόβατα και ένα μαύρο πρόβατο στο μπροστινό μέρος, το 1979.

Το look της Νταϊάνα έγινε viral, κάνοντας διάσημη τη μικρή επιχείρηση ρούχων. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, το πρώτο που μάθαμε ότι η λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ φορούσε το πουλόβερ ήταν όταν την είδαμε στο πρωτοσέλιδο μιας από τις κυριακάτικες εφημερίδες», ανέφεραν οι Sally Muir και Joanna Osborne.

«Η επιρροή της ήταν εντυπωσιακή σχεδόν αμέσως μετά, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μικρή μας ετικέτα, για την οποία θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες», πρόσθεσαν.

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη έξοδο της Νταϊάνα με το ρούχο, οι Sally Muir και Joanna Osborne έλαβαν ένα γράμμα από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ που τους ενημέρωνε ότι η Νταϊάνα είχε καταστρέψει το αγαπημένο της πουλόβερ προβάτου (ένα μικρό σκίσιμο σε μια από τις μανσέτες φαίνεται στις εικόνες που παρέχονται από τον οίκο δημοπρασιών) και ζητώντας ευγενικά είτε επισκευή είτε αντικατάσταση, σύμφωνα με τον Sotheby's.

Το παλάτι επέστρεψε το πουλόβερ στους σχεδιαστές, οι οποίοι έπλεξαν στην Νταϊάνα ένα ολοκαίνουργιο. Το παλάτι αργότερα έστειλε στους σχεδιαστές μια επιστολή ευγνωμοσύνης.

Η Νταϊάνα φωτογραφήθηκε φορώντας το νέο πουλόβερ σε έναν άλλο αγώνα πόλο το 1982, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Warm & Wonderful. Στη φωτογραφία, το μοναχικό μαύρο πρόβατο φαίνεται να βρίσκεται σε υψηλότερη σειρά λευκών προβάτων στο νέο πουλόβερ από ό,τι στο πρωτότυπο.

Το αρχικό πουλόβερ ανακαλύφθηκε εκ νέου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από τους Muir και Osborne στη σοφίτα τους, σύμφωνα με τον Sotheby’s. Ήταν κρυμμένο σε ένα μικρό κουτί δίπλα σε ένα βαμβακερό κάλυμμα.

Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα για πιθανές κρυφές έννοιες στις ενδυματολογικές επιλογές της Νταϊάνα, και σε αυτήν την περίπτωση, η δημοσίευση λέει ότι το πουλόβερ προκάλεσε εικασίες για το αν η πριγκίπισσα ένιωθε σύνδεση με το μοναχικό μαύρο πρόβατο λόγω της περίπλοκης σχέσης της με τη βασιλική οικογένεια. Άλλοι απλώς το ερμηνεύουν ως μια γιορτή της υπαίθρου και της αγροτικής ιστορίας της Βρετανίας.

Μια εκδοχή του πουλόβερ εκτίθεται στη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου και, ενώ η Warm & Wonderful σταμάτησε να παράγει το στυλ του μοναχικού μαύρου προβάτου το 1994, το 2020 συνέχισε να φτιάχνει αντίγραφα του σχεδίου, τα οποία είναι ακόμα διαθέσιμα για προ-παραγγείλετε ηλεκτρονικά για 250 £ (295 $).

Ένα αντίγραφο δημιουργήθηκε επίσης για την ηθοποιό Emma Corrin, η οποία έπαιξε την Νταϊάνα στην τέταρτη σεζόν του «The Crown», του επιτυχημένου δράματος του Netflix για τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Princess Diana’s famous ‘black sheep’ sweater is going up for auction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ