BOOKREADS ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Oι νεκροί δρόμοι του William S. Burroughs «ανοίγουν» ξανά με νέα μετάφραση

Oι νεκροί δρόμοι του William S. Burroughs «ανοίγουν» ξανά με νέα μετάφραση
Φαντασιώδης και αστείος, ο «Τόπος των Νεκρών Δρόμων» του Burroughs συνεχίζει την εξερεύνηση των δυνάμεων ελέγχου της κοινωνίας. Associated Press

Τι να πει κανείς για αυτό το μεγαθήριο των αμερικανικών και παγκόσμιων γραμμάτων;

Όλα έχουν ειπωθεί αλλά όμως ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι αντιπροσωπεύει η γραφή αυτού του μεγάλου συγγραφέα.

Η μορφή του έχει γίνει meme για την τεχνολογική επανάσταση των πόλεων, ακόμη και οι Beatles συμπεριέλαβαν τον William S. Burroughs στα 58 εκλεκτά icons που κοσμούν το εξώφυλλο του Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Ο William S. Burroughs ΙΙ (William Seward Burroughs II, 5 Φεβρουαρίου 1914 – 2 Αυγούστου 1997) ήταν Αμερικανός συγγραφέας.

Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του είναι αυτοβιογραφικό, βασιζόμενο στις προσωπικές του εμπειρίες από τον εθισμό του στο όπιο, γεγονός που σημάδεψε τα τελευταία 50 χρόνια της ζωής του.

Όμως η δουλειά του δεν σταματάει στις προσωπικές του εμπειρίες.

Το έργο του συνεχίζεται μέσα σε έναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας ανακατεμένο με γουέστερν και πολύ δυστοπία.

Κάπου εδώ αρχίζει το βιβλίο του «Ο Τόπος των νεκρών Δρόμων».

Σε μία νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Τόπος, έχουμε ξανά στα ελληνικά ένα βιβλίο που έχει βάλει τις βάσεις για το steampunk, το sci-fi αλλά και το αμερικανικό gothic μυθιστόρημα.

Ο William S. Burroughs, γόνος επιφανούς οικογένειας του Σεντ Λούις στο Μιζούρι, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1914.

Ο συνονόματος παππούς του ήταν ο εφευρέτης της σύγχρονης αθροιστικής μηχανής και ο αδερφός της μητέρας του, ο Άιβι Λι, ένας από τους θεμελιωτές των σύγχρονων δημοσίων σχέσεων.

Με το έργο του και τη ζωή του ο William S. Burroughs πήρε αυτή την παρακαταθήκη της οικογένειάς του και την αντέστρεψε πλήρως στο πλαίσιο μιας διά βίου προσπάθειάς του να υπονομεύσει την ηθική, την πολιτική και την οικονομία της σύγχρονης Αμερικής.

Σε τούτο το παράδοξο αφήγημα, το οποίο διαδραματίζεται στην αμερικανική Άγρια Δύση, συναντάμε ένα σύνολο περιβόητων χαρακτήρων: το Δακρυσμένο Πιστόλι, που βάζει τα κλάματα στη θέα των αντιπάλων του, τον Παπά, ο οποίος μόλις αρχίζει το πιστολίδι δίνει τελευταία μετάληψη στους εχθρούς του, και τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κιμ Κάρσονς, έναν παράδοξο, γκροτέσκο χαρακτήρα που είναι γαλουχημένος στις σύγχρονες πόλεις και τοποθετημένος σε μια παράξενη Άγρια Δύση βγαλμένη όμως από το μέλλον.

Φαντασιώδης και αστείος, ο «Τόπος των Νεκρών Δρόμων» του Burroughs συνεχίζει την εξερεύνηση των δυνάμεων ελέγχου της κοινωνίας - δια του κράτους, της Εκκλησίας, των γυναικών, του γραπτού λόγου, των ναρκωτικών- με ένα ύφος μοναδικό και πρωτόγνωρο στη λογοτεχνία του εικοστού αιώνα.

Ο Normam Mailer τον χαρακτήρισε κάποτε ως τον «μόνο εν ζωή Αμερικανό συγγραφέα για τον οποίο μπορεί να ειπωθεί οτι κατέχεται από ιδιοφυία» και ο J. G. Ballard ως τον «πιο σημαντικό μεταπολεμικό συγγραφέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ