ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έξι θεωρίες συνομωσίας για τον θάνατο του Μπρους Λι, 50 χρόνια μετά

Έξι θεωρίες συνομωσίας για τον θάνατο του Μπρους Λι, 50 χρόνια μετά
Ο Μπρους Λι μονομαχεί με τον Τσακ Νόρις στο Κολοσσαίο της Ρώμης, σε μια εμβληματική σκηνή από τον ταινία του 1972 «The Way of the Dragon» Concord Productions Inc./Golden Harvest Company/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιουλίου, από τον θάνατο του Μπρους Λι σε ηλικία 32 ετών. Μέχρι σήμερα, ο Λι παραμένει ο πιο εμβληματικός σταρ των πολεμικών τεχνών, εκείνος με τον οποίο μοιραία συγκρίνονται όλοι οι άλλοι, από τον Τζάκι Τσαν μέχρι τον Τζετ Λι. Ταινίες του όπως οι «Enter the Dragon» (Ο Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ) και «Way of the Dragon» (Ο Κίτρινος Πράκτωρ εναντίον της Μαφίας) είναι θρυλικές και, για πολλούς, αξεπέραστες.

Ακόμα και μισό αιώνα μετά, νέες λεπτομέρειες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του έρχονται στο φως, ενώ θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, η μία πιο τραβηγμένη από την άλλη, όπως διαβάζουμε στη South China Morning Post. Για αρχή, όμως, ας εστιάσουμε στα γεγονότα.

Οι τελευταίοι μήνες του Μπρους Λι

Δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο Μπρους Λι εισήχθη ξαφνικά στο νοσοκομείο. Αυτό συνέβη τον Μάιο του 1973, όταν ο Λι κατέρρευσε δουλεύοντας στο μοντάζ της ταινίας «Enter the Dragon». Εξουθενωμένος από κρίσεις και πονοκεφάλους, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Hong Kong Baptist Hospital.

Διαγνώστηκε με εγκεφαλικό οίδημα – που προκαλείται όταν συσσωρεύεται υγρό γύρω από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης – και οι γιατροί σταθεροποίησαν γρήγορα την κατάσταση του Λι με μαννιτόλη. Μετά από μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο, ο Λι αποχώρησε. Αν και στις εβδομάδες που ακολούθησαν παραπονέθηκε για περιστασιακούς πονοκεφάλους, ο Λι διατήρησε τη συνήθη αυστηρή διατροφή του και το έντονο πρόγραμμα γυμναστικής του.

Ωστόσο το ίδιο πρόβλημα που τον έστειλε στο νοσοκομείο τον Μάιο «ξαναχτύπησε» την ημέρα του θανάτου του, στις 20 Ιουλίου 1973.

Ο χολιγουντιανός σταρ Στιβ ΜακΚουίν μπροστά στο φέρετρο του Μπρους Λι. Ο ΜακΚουίν ήταν ένας από τους διάσημους μαθητές του ΛιBettmann / Getty Images

Η ημέρα του θανάτου του

Το μεγαλύτερο μέρος εκείνης τη μέρας ο Λι το είχε περάσει με τον παραγωγό Ρέιμοντ Τσόου, συζητώντας για τα γυρίσματα του «Game of Death» (Το Παιχνίδι του Θανάτου), της ημιτελούς τελευταίας ταινίας του, στην οποία εμφανίζεται με την εμβληματική κίτρινη και μαύρη φόρμα. Το απόγευμα οι δυο τους πήγαν στο σπίτι της Ταϊβανέζας ηθοποιού Μπέτι Τινγκ Πέι. Συζήτησαν το σενάριο και ο Τσόου αποχώρησε για να δειπνήσει αλλού, αφήνοντας μόνους τους δύο ηθοποιούς.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Λι παραπονέθηκε για πονοκέφαλο και η Τινγκ του έδωσε Equagesic, ένα παυσίπονο που περιείχε ασπιρίνη και το ηρεμιστικό μεπροβαμάτη. Νιώθοντας κουρασμένος, ο Λι αποσύρθηκε για έναν σύντομο ύπνο. Όταν δεν κατέβηκε για το δείπνο αργότερα, η Τινγκ προσπάθησε να τον ξυπνήσει χωρίς επιτυχία. Κάλεσε τον Τσόου στο σπίτι της, ο οποίος επίσης δεν κατάφερε να ξυπνήσει τον Λι. Τηλεφώνησαν σε έναν γιατρό ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει τον σταρ και, αφού απέτυχε, τον μετέφερε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth. Ο Λι κηρύχθηκε νεκρός κατά την άφιξη.

Ο παραγωγός Ρέιμοντ Τσόου, με την οποίο ο Μπρους Λι είχε συνιδρύσει την εταιρεία Concord Production Inc., ενώ δίνει συνέντευξη στο Associated Press τον Σεπτέμβριο του 2005AP Photo/Vincent Yu

Τι έδειξε η νεκροψία

Η νεκροψία τότε έδειξε ότι ο θάνατος του Λι οφειλόταν σε υπερβολικό υγρό που προκάλεσε διόγκωση του εγκεφάλου του κατά 13% με, αποτέλεσμα θανατηφόρα αύξηση της πίεσης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022 στην επιθεώρηση Clinical Kidney Journal, υποστηρίζει ότι αιτία θανάτου ήταν η υπερβολική κατανάλωση… νερού, που προκάλεσε υπονατραιμία, δηλαδή μείωση της συγκέντρωσης νατρίου στο αίμα και αδυναμία του νεφρού να αποβάλλει περίσσεια υγρών.

Σύμφωνα με τη μελέτη ο Λι κατανάλωνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υγρών, έκανε χρήση κάνναβης – η οποία αυξάνει τη δίψα – καθώς και συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αλκοόλ – τα οποία μειώνουν την ικανότητα των νεφρών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Οι εκατομμύρια θαυμαστές του Λι αρνήθηκαν τότε να πιστέψουν ότι το ίνδαλμά τους, η προσωποποίηση της υγείας και της εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, μπορούσε να πεθάνει έτσι ξαφνικά στα 32 του χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας που θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

1. Δηλητηριάστηκε από την ερωμένη του

Αμέσως μετά τον θάνατο του Λι ο Ρέιμοντ Τσόου, φοβούμενος για την υστεροφημία του ηθοποιού, δήλωσε ότι ο σταρ έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του, όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του, Λίντα. Μέσα σε λίγες μέρες όμως ο Τύπος του Χονγκ Κονγκ είχε μάθει ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια και το ψέμα του Τσόου τροφοδότησε τις φήμες ότι ο Λι πρέπει να είχε σχέση με την Τινγκ, ενώ κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο Λι πέθανε κατά τη διάρκεια σεξουαλικού οργίου με ναρκωτικά.

Ο Μπρους Λι και η Μπέτι Τινγκ ΠέιHandout via South China Morning Post

Οι θυμωμένοι θαυμαστές άρχισαν να κατηγορούν την Ταϊβανέζα στάρλετ για τον θάνατό του. Θεώρησαν ότι ήταν εραστές, αλλά ο Λι ήθελε να τερματίσει τη σχέση τους και εκείνη, από ζήλεια, τον δηλητηρίασε με το Equagesic.

«Έλαβα απειλές κατά της ζωής μου. Ήμουν μόλις 26 ετών και φοβόμουν τόσο πολύ, κανείς δεν ήρθε να με βοηθήσει» δήλωσε η Τινγκ σε συνέντευξή της πολλά χρόνια αργότερα.

2. Υπερβολική δόση ναρκωτικών

Ήταν γνωστό ότι ο Μπρους Λι έκανε χρήση μαριχουάνας, και η η ουσία βρέθηκε στο στομάχι του κατά τη διάρκεια της νεκροψίας. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής Ντόναλντ Τιρ που διενήργησε τη νεκροψία, φρόντισε να απορρίψει τη χρήση κάνναβης ως αιτία θανάτου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «ανεύθυνο και παράλογο».

Τα τελευταία χρόνια, σε επιστολές που ήρθαν στο φως και φέρονται να έχουν γραφτεί από τον ίδιο τον σταρ, γίνονται αναφορές σε χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών, όπως κοκαΐνη και LSD, αυξάνοντας τις εικασίες ότι η χρήση ναρκωτικών οδήγησε στον θάνατό του.

3. Το διέταξαν οι Τριάδες

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι αν η Τινγκ δεν δολοφόνησε τον Λι για δικούς της λόγους, τότε το έκανε εκτελώντας εντολή των κινεζικών εγκληματικών οργανώσεων που είναι γνωστές ως Τριάδες. Ο Λι είχε παρελθόν με τις Τριάδες, καθώς λέγεται ότι είχε ξυλοκοπήσει τον γιο ενός αρχηγού τοπικής συμμορίας σε μία από τις πολλές συμπλοκές στις οποίες είχε λάβει μέρος ως έφηβος – ένας από τους λόγους για τους οποίους μετακόμισε στις ΗΠΑ στα 19 του.

Μια θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι, επειδή ο Λι αρνήθηκε να πληρώσει προστασία για τα γυρίσματα των ταινιών του στο Χονγκ Κονγκ, οι Τριάδες διέταξαν τον θάνατό του. Άλλοι είπαν ότι οι Τριάδες της ηπειρωτικής Κίνας ήταν εκείνες που ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση, για να προστατεύσουν τα οικονομικά τους συμφέροντα – σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι ταινίες του Λι στα καντοζένικα απειλούσαν τις ταινίες που γυρίζονταν στα μανδαρινικά.

Το άγαλμα του Μπρους Λι στην προκυμαία του Χονγκ ΚονγκAP Photo/Kin Cheung

4. Ο άπληστος συνέταιρος

Ο παραγωγός Ρέιμοντ Τσόου και ο Λι ήταν συνέταιροι, έχοντας ιδρύσει την κινηματογραφική εταιρεία Concord Production Inc. Λέγεται ότι οι προσωπικές τους σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες, και μία θεωρία υποστηρίζει ότι ο Τσόου έβαλε να σκοτώσουν τον Λι, επειδή ο τελευταίος θα τον εγκατέλειπε για να συνεργαστεί με το Χόλιγουντ.

Μετά τον θάνατο του Λι ο Τσόου απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Concord και τα αποκλειστικά δικαιώματα των πιο γνωστών ταινιών του σταρ, ενώ φρόντισε να κυκλοφορήσει στις αίθουσες και το ημιτελές «Game of Death». Ο Λι είχε προλάβει να γυρίσει μόλις 11 λεπτά δράσης (ανάμεσά τους και η ακόλουθη καταπλητική αναμέτρηση με τον θρύλο του NBA Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ), αλλά ο Τσόου ολοκλήρωσε την ταινία αλλάζοντας το σενάριο, χρησιμοποιώντας σωσίες, ακόμη και πλάνα από την κηδεία του Λι με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

5. Το «άγγιγμα του θανάτου»

Σύμφωνα με μία από τις πιο τραβηγμένες θεωρίες συνωμοσίας, ο Λι δολοφονήθηκε από μια συμμαχία Κινέζων δασκάλων του κουνγκ φου, που εξοργίστηκαν με το γεγονός ότι ο Λι δίδασκε σε ξένους αρχαίες κινεζικές τεχνικές. Για να τον σκοτώσουν, χρησιμοποίησαν την αρχαία μυστική τεχνική dim mak (άγγιγμα του θανάτου), που αποτελείται από χτυπήματα σε συγκεκριμένα σημεία πίεσης, τα οποία μετά από ένα χρονικό διάστημα επιφέρουν τον θάνατο.

6. Ο Μπρους Λι ήταν καταραμένος

Είναι δυνατόν μια οικογενειακή κατάρα να ευθύνεται για τον θάνατο του Μπρους Λι; Οι οπαδοί αυτής της θεωρίας επισημαίνουν το γεγονός ότι οι γονείς του Λι είχαν χάσει έναν γιο πριν από τη γέννηση του Μπρους και πιστεύουν ότι η κατάρα πλήττει τους άνδρες της οικογένειας. Έτσι εξηγούν και τον θάνατο του γιου του Λι, Μπράντον, στα 28 του χρόνια, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «The Crow» (Το Κοράκι). Βέβαια, αυτή η θεωρία αγνοεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπρους Λι, ο Πίτερ, έζησε μέχρι τα 69 του χρόνια, ενώ ο μικρότερος αδελφός του, Ρόμπερτ, είναι ακόμη ζωντανός στα 74 του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ