ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «χαμένη» ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ που δεν ενέκρινε ποτέ ο Γουόλτ Ντίσνεϊ

Η «χαμένη» ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ που δεν ενέκρινε ποτέ ο Γουόλτ Ντίσνεϊ
Το «The Blind Man», σε σενάριο από τον Έρνεστ Λέμαν, επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει ο Τζέημς Στιούαρτ ως ένας τυφλός πιανίστας της τζαζ που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση ματιού. Associated Press

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είναι δύο ονόματα που δεν μπορούν να μην αναφερθούν όταν συζητάμε την ιστορία του κινηματογράφου. Ενώ ο πρώτος ήταν ηγέτης των κινουμένων σχεδίων, δημιουργώντας ταινίες φιλικές προς την οικογένεια που τελικά δημιούργησαν τεράστια παράδοση, ο Χίτσκοκ άνοιξε το δρόμο για τα είδη θρίλερ και τρόμου με παραγωγική αποτελεσματικότητα. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν έβλεπε ακριβώς τα πράγματα με τα ίδια μάτια - ουσιαστικά δούλευαν σε διαφορετικές κινηματογραφικές σφαίρες.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ξεκίνησε τον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1920, δημιουργώντας το Disney Brothers Studio, το οποίο τελικά θα μεταμορφωνόταν στην παγκόσμια επιχείρηση που γνωρίζουμε σήμερα. Μετά τη σύλληψη του δημοφιλούς χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους, άρχισε να κάνει ταινίες μικρού μήκους με εικονογραφήσεις του, καλωσορίζοντας τη εμβληματική δημιουργία του στη μεγάλη οθόνη με το Steamboat Willie του 1928.

Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1930, η Disney ήταν έτοιμη να κάνει ταινίες μεγάλου μήκους, επιλέγοντας την κλασική παραμυθένια Χιονάτη και τους Επτά Νάνους ως το υλικό πηγής για το πρώτο μεγάλο έργο του στούντιο. Κυκλοφόρησε το 1937, η ταινία έγινε το πρώτο μεγάλου μήκους animation που παράγεται με χρώμα και ήχο. Φυσικά, ήταν μια τεράστια επιτυχία και, μέχρι σήμερα, παραμένει μια βασική παιδική ταινία σε όλο τον κόσμο. Τις επόμενες δεκαετίες, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney μεταμόρφωσαν τη βιομηχανία του θεάματος, δημιουργώντας θεματικά πάρκα, καταστήματα, ξενοδοχεία και αμέτρητα εμπορεύματα με βάση το εμπορικό σήμα του.

Εν τω μεταξύ, ο Χίτσκοκ έκανε και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο τη δεκαετία του 1920 με τη βωβή ταινία The Pleasure Garden. Μέχρι το 1929, είχε κάνει το πρώτο βρετανικό «talkie», ένα θρίλερ που ονομάζεται Blackmail. Τις επόμενες δεκαετίες, συνέχισε να κυκλοφορεί θρίλερ, κερδίζοντας τον τίτλο «The Master of Suspense». Από τα 39 βήματα έως το Dial M For Murder, το έργο του Χίτσκοκ έγινε ιδιαίτερα σεβαστό, καθιστώντας τον ως έναν από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών.

Ωστόσο, η προσπάθεια του Χίτσκοκ που καθόρισε την καριέρα ήταν το Psycho, μια από τις πιο σημαίνουσες ταινίες τρόμου που κοσμούσαν τις οθόνες μας. Καθώς ο λογοκριτικός κώδικας Hays άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς του, οι σκηνοθέτες μπορούσαν να παρουσιάζουν περισσότερο γυμνό, σεξ και βία στις ταινίες τους. Στο Psycho, ο σκηνοθέτης απεικόνισε έναν φόνο που παραμένει μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Η Marion Crane που ενσαρκώνεται από την Janet Leigh σκοτώνεται καθώς κάνει ντους, με τον Χίτσκοκ να δείχνει το τεράστιο μαχαίρι, το αίμα να χύνεται στην αποχέτευση και τα κοντινά πλάνα του εκτεθειμένου σώματος του ηθοποιού να βιώνει τα θανατηφόρα μαχαιρώματα.

Για τη Disney, το Psycho ήταν ένα απεχθές κινηματογραφικό αμάρτημα. Φυσικά, λόγω των προηγούμενων περιορισμών του Χόλιγουντ, το κοινό δεν είχε συνηθίσει να βλέπει τέτοια σαφή βία, αφήνοντας πολλούς σοκαρισμένους. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση της Disney για την ταινία εμπόδισε στην πραγματικότητα το επόμενο έργο του Χίτσκοκ, The Blind Man, να πραγματοποιηθεί.

Το The Blind Man, σε σενάριο από τον Έρνεστ Λέμαν, επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει ο Τζέημς Στιούαρτ ως ένας τυφλός πιανίστας της τζαζ που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση ματιού. Μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση, ο μουσικός σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι εικόνες του δολοφόνου του δωρητή είναι χαραγμένες στα μάτια του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιτάξει μακριά από έναν πιθανό δολοφόνο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σεναρίου είναι η καταδίωξη σε ένα λούνα παρκ, το οποίο ο Χίτσκοκ οραματίστηκε ως Ντίσνεϋλαντ.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δεν ένιωθε άνετα με έναν σκηνοθέτη όπως ο Χίτσκοκ να κινηματογραφεί μια βίαιη σκηνή σε ένα από τα πάρκα του. Έτσι, εμπόδισε ενεργά αυτό να συμβεί και η ταινία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας – τουλάχιστον υπό τις οδηγίες του Χίτσκοκ. Το 2015, κυκλοφόρησε μια έκδοση audio book από το BBC Radio 4, που ολοκληρώθηκε από τον σεναριογράφο Μαρκ Γκάτις. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε πόσο καταπληκτική θα μπορούσε να ήταν η ταινία αν η Disney της είχε δώσει το πράσινο φως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ