ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο κλαμπ των εκατομμυριούχων η Μαλάλα Γιουσαφζάι

Στο κλαμπ των εκατομμυριούχων η Μαλάλα Γιουσαφζάι

Κάποτε ήταν μια άφοβη μαθήτρια από το Πακιστάν που από το ιστολόγιο της κατηγορούσε τη ζωή κάτω από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τότε ήταν μόλις 11 ετών και αν δεν υπέγραφε τις αναρτήσεις της ως Gul Makai, θα ήταν δολοφονημένη.

Τρία χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα Γιουσαφζάι βρέθηκε στο νοσοκομείο να παλεύει για τη ζωή της μετά από τον πυροβολισμό που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν. Αφορμή για την επίθεση στο πρόσωπο της η επιθυμία της να μορφωθεί.

Σήμερα η Γιουσαφζάι είναι νικήτρια και εκατομμυριούχος. Η 18χρονη ακτιβίστρια, το νεώτερο πρόσωπο που έχει τιμηθεί ποτέ με το Νόμπελ Ειρήνης, μπήκε στο κλαμπ των εκατομμυριούχων μόλις μέσα σε τέσσερα χρόνια, χάρη στις πωλήσεις του βιβλίου για τη ζωή της και τις ομιλίες της σε όλον τον κόσμο.

Με πατρίδα της πλέον τη Βρετανία η Γουσαφζάι είναι πλέον περιζήτητη για ομιλίες και χρεώνει 152.000 δολάρια για κάθε εμφάνισή της.

Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τις 85.000 που ζητά για παράδειγμα ο Ντέσμοντ Τούτου, σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for Policy Studies.

Το αυτοβιογραφικό της βιβλίο "Με λένε Μαλάλα" εκδόθηκε το 2013 και έχει πουλήσει 287.170 αντίτυπα μόνο στη Βρετανία και 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

malala nobel peace prize 05

Η Μαλάλα έχει ιδρύσει το ίδρυμα Malala Fund για να προωθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες και η οικογένειά της έχει ιδρύσει την εταιρία Salarzai Ltd, για να προστατεύσει τα δικαιώματα στην ιστορία της ζωής της.

Η εταιρία της οποίας συνιδιοκτήτες είναι ο πατέρας, η μητέρα της και η ίδια, είχε καθαρό ενεργητικό πέρσι 1,87 εκατομμύρια λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ