ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ουκρανία δημιουργεί βάση δεδομένων τέχνης που συνδέεται με Ρώσους ολιγάρχες

Η Ουκρανία δημιουργεί βάση δεδομένων τέχνης που συνδέεται με Ρώσους ολιγάρχες
Το NACP είπε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούσαν πολύ εύκολα να «κρύβουν και να ξεπλένουν τα χρήματά τους μέσω αντικειμένων τέχνης» παρά τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν. photo: Pexels

Από το Salvator Mundi του Leonardo da Vinci μέχρι το Four Marilyns του Andy Warhol, Ρώσοι ολιγάρχες κατέχουν μια συλλογή έργων τέχνης που θα μπορούσε να κοσμήσει κάθε γκαλερί και μουσείο στον κόσμο.

Αλλά αντί να είναι τα κυριότερα έργα μιας μεγάλης έκθεσης σε μια μεγάλη έκθεση τέχνης, αυτά είναι μόνο μερικά από τα 300, και πολλά άλλα, κομμάτια τέχνης που είναι γνωστό ότι ανήκαν πρόσφατα σε Ρώσους ολιγάρχες. Δυτικές κυρώσεις έχουν καταχωρηθεί σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης που δημιουργήθηκε από Εθνική Υπηρεσία της Ουκρανίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP).

Η «πύλη πολέμου και κυρώσεων» του πρακτορείου απαριθμεί πίνακες και γλυπτά που πιστεύεται ότι έχουν αγοραστεί και πουληθεί τα τελευταία χρόνια από τους Ρώσους υπερπλούσιους που κατηγορούνται από τη Δύση και το Κίεβο ότι βοήθησαν και υποστήριξαν τον πόλεμο του Vladimir Putin στην Ουκρανία.

Ο σκοπός του διαδικτυακού εργαλείου, είπε το πρακτορείο, ήταν «να διευκολύνει τους συμμετέχοντες στην αγορά τέχνης να διενεργήσουν ελέγχους κυρώσεων και να δυσκολέψει τους Ρώσους ολιγάρχες να πουλήσουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία».

Το NACP είπε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες εξακολουθούσαν πολύ εύκολα να «κρύβουν και να ξεπλένουν τα χρήματά τους μέσω αντικειμένων τέχνης» παρά τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν.

«Ζωγραφική, γλυπτά, καλλιτεχνικά κοσμήματα – αυτά ακριβώς χρησιμοποιούνται ως παραθυράκι για την παράκαμψη των κυρώσεων», ανέφερε η υπηρεσία. «Το τμήμα «πόλεμος και τέχνη» θα συμβάλει στο έργο για την αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων, την εύρεση καλλιτεχνικών περιουσιακών στοιχείων Ρώσων υπό κυρώσεις με στόχο την περαιτέρω δέσμευση, δήμευση και μελλοντική μεταφορά τους στην Ουκρανία».

Μεταξύ των συλλεκτών που κατονομάζονται στην πύλη είναι ο πρώην ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου της Chelsea, Roman Abramovich, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε πολλά γνωστά κομμάτια όλα αυτά τα χρόνια, όπως ένα τρίπτυχο Francis Bacon από το 1976, το Woman of Venice I του Alberto Giacometti και οκτώ έργα από τη σειρά The 10 Characters του Αμερικανού conceptual artist, Ilya Kabakov. Τα έργα που αγοράστηκαν λέγεται ότι έχουν εκτιμώμενη αξία 163,9 εκατομμύρια δολάρια (150 εκατομμύρια ευρώ).

Η πύλη αποκαλύπτει ότι το Salvator Mundi του Leonardo, που χρονολογείται από το 1500 περίπου, αποκτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Dmitri Riboloyev αν και έκτοτε έχει πουληθεί, ενώ ο Mikhail Fridman, στενός σύμμαχος του Putin και συνιδρυτής της ρωσικής πολυεθνικής Alfa Group, απέκτησε το γνωστό έργο Marilyn Monroe του Warhol το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ