ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Burning Man: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θρυλικό φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα

Burning Man: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θρυλικό φεστιβάλ που αρχίζει σήμερα
Tο τεράστιο ξύλινο ανδρείκελο που καίγεται πανηγυρικά την τελευταία ημέρα είναι το σήμα κατατεθέν του Burning Man Burning Man Project / Andrew Wyatt

Σήμερα, Κυριακή 27 Αυγούστου, είναι η μέρα που ο ανθρώπινος πληθυσμός στην έρημο Black Rock στη Νεβάδα των ΗΠΑ θα αυξηθεί από μηδέν σε… 80.000! Και μετά από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα επανέλθει στο μηδέν, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ίχνος ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο. Αυτό που θα έχει μεσολαβήσει είναι το Burning Man, ένα φεστιβάλ – εμπειρία ζωής. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2020 και το 2021 όταν ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας) από την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη. Στη μέση της ερήμου στήνεται μια ολόκληρη πόλη με εστιατόρια, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια μέχρι και αεροδρόμιο. Η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να μείνει πίσω ούτε ένα σκουπίδι.

1. Τι είναι λοιπόν το Burning Man;

Δεν είναι το ρέιβ φεστιβάλ που νομίζουν πολλοί, αν και υπάρχει μπόλικη ηλεκτρονική μουσική. Ούτε είναι ένα χίπικο όργιο, αν και στην αχανή έκταση που καταλαμβάνει μπορεί να συναντήσει κανείς και τα δύο αυτά στοιχεία (από το 2003 υπάρχει το αποκαλούμενο Orgy Dome, του οποίου το επίσημο όνομα είναι ATTOL – And Then There’s Only Love). Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ελεύθερης έκφρασης, χωρίς θεατές, αλλά μόνο με συμμετέχοντες. Ανοιχτό σε κάθε μορφής τέχνη, με απίθανα installations και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από DJ sets και αυτοσχέδια πάρτι μέχρι σεμινάρια και εργαστήρια. Οργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Burning Man Project.

H Black Rock City, όπως ονομάζεται ο χώρος του φεστιβάλ, σε φωτογραφία του 2013 όταν οι συμμετέχοντες ήταν 61.000. Φέτος αναμένονται περίπου 80.000 κόσμουBurning Man Project / Mark Hammon

2. Ποιοι πάνε εκεί;

Κυριολεκτικά ο καθένας. Ο διπλανός σας μπορεί να είναι ένας σύγχρονος χίπης ή ένας νευροχειρούργος, ένα στέλεχος της Silicon Valley – οι ιδρυτές της Google εκεί αναζήτησαν κάποτε τον CEO της εταιρείας τους – ή ένας μηχανικός αυτοκινήτων, μια χολιγουντιανή διασημότητα ή ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος. Στο Burning Man κανείς δεν είναι διάσημος, κανείς δεν είναι άσημος, και όλοι είναι ίσοι.

3. Τι πρέπει να έχει κανείς μαζί του;

Στο Burning Man πηγαίνουν χωρίς πορτοφόλι. Δεν υπάρχει κανενός είδους χρηματική συναλλαγή, καμία αγοραπωλησία και όλα είναι δώρο. Ο κόσμος φέρνει μαζί του όσα χρειάζεται για να επιβιώσει μια εβδομάδα στην έρημο – τροφή, νερό, ρούχα κλπ – και οτιδήποτε επιθυμεί να χαρίσει, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Τα δώρα μπορούν να είναι από ένα γεύμα μέχρι ένα μασάζ, από ένα χειροποίητο κόσμημα μέχρι ένα μπουφάν – άλλο η έρημος τη μέρα, άλλο τη νύχτα. Και εννοείται πως όλα τα events είναι δωρεάν.

4. Τι φοράει ο κόσμος;

Μπορεί ο καθένας να φορέσει ό,τι θέλει, το μόνο όριο είναι η φαντασία και οι αναστολές του. Η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή του Burning Man και περιλαμβάνει και το ντύσιμο. Μπορεί κάποιος να βάλει την αποκριάτικη στολή του, ένα νυφικό (είτε είναι γυναίκα είτε όχι) ή τίποτα απολύτως. Κανείς δεν κρίνει τον άλλον. Άλλωστε με τόση σκόνη που καλύπτει κάθε σπιθαμή των σωμάτων, κανείς δεν θα είναι εντελώς γυμνός…

Ο ενδυματολογικός κανόνας του Burning Man είναι ότι... δεν υπάρχει ενδυματολογικός κανόναςAP Photo/Brad Horn

5. Υπάρχουν κάποια απαραίτητα αξεσουάρ;

Η έρημος Black Rock ήταν προϊστορική λίμνη και αυτό που την καλύπτει δεν είναι άμμος, αλλά μια λεπτή και πολύ ελαφριά αλκαλική σκόνη που μπαίνει παντού και καλύπτει τα πάντα. Αν τη σηκώσει ο αέρας δεν βλέπεις μπροστά σου, γι’ αυτό και τα προστατευτικά γυαλιά δεν είναι μόνο fashion item, αλλά και απαραίτητο αξεσουάρ. Το ίδιο ισχύει και για το ποδήλατο. Χωρίς ποδήλατο δεν καλύπτονται οι αποστάσεις σε αυτόν τον τεράστιο χώρο.

6. Γιατί λέγεται Burning Man;

Το σήμα κατατεθέν του Burning Man είναι το τεράστιο ξύλινο ανδρείκελο που καίγεται πανηγυρικά την τελευταία ημέρα. Από το 1986, που μια μικρή παρέα έκαψε μια – πολύ μικρότερη – εκδοχή του σε μια παραλία του Σαν Φρανσίσκο (το 1990 μετακόμισε στην έρημο Black Rock) μέχρι σήμερα, το εντυπωσιακό ανδρείκελο δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση και παραμένει σε γενικές γραμμές το ίδιο, αν και κάθε χρονιά στήνεται σε διαφορετική βάση. Δεσπόζει στη μέση του χώρου και είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσανατολιστεί κανείς στην αχανή έκταση που καταλαμβάνει το φεστιβάλ.

7. Αληθεύει ότι χρειάζεται… λεξικό;

Επειδή είναι πιθανό ένα sparklepony burner που ψάχνει την deep playa να αφήνει πίσω του MOOP, ας δούμε τι σημαίνουν οι παραπάνω λέξεις. Οι συμμετέχοντες στο Burning Man αποκαλούνται burners. Sparklepony είναι αυτός που αντί να φροντίσει για την επιβίωσή του και να ασχοληθεί με τους κανόνες του φεστιβάλ έχει αφεθεί αποκλειστικά στην… καλοσύνη των ξένων και περιμένει τα πάντα από άλλους. Deep playa είναι η έκταση πέρα από το ανδρείκελο, με τις απίθανες εγκαταστάσεις τέχνης.. MOOP είναι τα σκουπίδια (από το matter out of place). Υπάρχει λεξικό, που βρίσκεται εδώ.

8. Υπάρχει σήμα στο κινητό ή σύνδεση wi-fi;

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν ένα σαρκαστικό γέλιο. Ο μεγάλος καημός για τους περισσότερους συμμετέχοντες ήταν το ότι δεν μπορούσαν να μοιραστούν άμεσα την εμπειρία τους μέσω social media. Σήμερα το κινητό εξακολουθεί να μην έχει σήμα, ωστόσο υπάρχουν κάποια wi-fi points, όχι πάντα αξιόπιστα. Πάντως, το νόημα της όλης υπόθεσης είναι να ξεχάσει κανείς το κινητό του για μια ολόκληρη εβδομάδα και να νιώσει ελεύθερος.

9. Πόσο κοστίζει η συμμετοχή στο Burning Man;

Όπως προαναφέρθηκε, στο Burning Man δεν χρειάζονται χρήματα. Αλλά για να φτάσει κανείς εκεί θα πληρώσει αρκετά. Το εισιτήριο για ένα άτομο κοστίζει 575 δολάρια, συν άλλα 150 για το όχημά του. Μην ξεχνάμε, βέβαια, και τα έξοδα του ταξιδιού ως τη Νεβάδα...

10. Υπάρχει κάποια πιο οικονομική εναλλακτική;

Επειδή μια τέτοια εμπειρία είναι κρίμα να τη ζει κανείς μόνο μία φορά το χρόνο και μόνο στη Νεβάδα, φεστιβάλ αντίστοιχα με το Burning Man, τα αποκαλούμενα burn events, διοργανώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δύο από τα πιο γνωστά είναι το MidBurn (6-11 Νοεμβρίου 2023) στο Ισραήλ και το NoWhere στην Ισπανία (πραγματοποιήθηκε 4-9 Ιουλίου), που είναι πολύ πιο προσιτά και στο εισιτήριο και στην πρόσβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ