ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέγαρο Μουσικής: Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας με την Elena Stikhina και τον Δημήτρη Πλατανιά

Μέγαρο Μουσικής: Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας με την Elena Stikhina και τον Δημήτρη Πλατανιά

Με δύο γκαλά όπερας, στα οποία συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί ερμηνευτές, και με μία μεγάλη έκθεση τιμά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977).

Το αφιέρωμα αρχίζει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ., με το γκαλά όπερας της ρωσίδας σοπράνο Elena Stikhina [Έλενα Στίχινα] και του έλληνα βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά, δύο αστεριών του διεθνούς λυρικού στερεώματος που ακτινοβολούν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το πρόγραμμα του γκαλά εστιάζει σε όπερες εμβληματικών ιταλών συνθετών και σε ρόλους ‒όπως ενδεικτικά η Τόσκα του Giacomo Puccini [Τζάκομο Πουτσίνι]‒, στους οποίους έδωσε νέα πνοή η απόλυτη ντίβα μέσα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της.

Περίοπτη θέση στις επιλογές των δύο κορυφαίων λυρικών τραγουδιστών κατέχουν αντιπροσωπευτικές άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες του Giuseppe Verdi [Τζουζέππε Βέρντι], όπως ο Τροβατόρε, , η Αΐντα, ο Ριγκολέττο και ο Σιμόνε Μποκκανέγκρα.

Την Elena Stikhina και τον Δημήτρη Πλατανιά πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα παρουσιάσει επίσης, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Λουκά Καρυτινού, διάσημα ορχηστρικά αποσπάσματα από τους Σικελικούς εσπερινούς του Giuseppe Verdi, την Φεντόρα του Umberto Giordano [Ουμπέρτο Τζορντάνο] και την Αντριάνα Λεκουβρέρ του Francesco Cilea [Φραντσέσκο Τσιλέα]. Θα ακουστεί ακόμη η Εισαγωγή από τους Παλιάτσους του Ruggero Leoncavallo [Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο], η οποία συνοδεύεται από τη γνωστή άρια του «Προλόγου» που θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Πλατανιάς.

KOA-2022-2023.jpg
Η Κρατική Ορχήστρα ΑθηνώνΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η προπώληση για το γκαλά όπερας-αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας έχει αρχίσει.

Η ρωσίδα υψίφωνος Elena Stikhina,…

Elena-Stikhina_byKseniaparisphoto-14-11-22-11-54-7.jpeg
Η ρωσίδα σοπράνο Elena Stikhina [Έλενα Στίχινα]ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

… απόφοιτος του Κονσερβατόριου της Μόσχας, μελέτησε με την Μακβάλα Κασρασβίλι στο Κέντρο Όπερας «Γκαλίνα Βισνέφσκαγια». Από το 2014 είναι σολίστ της Σκηνής Πριμόρσκι του Μαριίνσκι, όπου έκανε το ντεμπούτο της ως Σαλώμη το 2017, ρόλο για τον οποίο της απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ονιέγκιν» και «Golden Sofit». Έχει επίσης ερμηνεύσει τον ίδιο ρόλο στη Σκάλα του Μιλάνου και στην Όπερα της Ζυρίχης. Μετά τη συμμετοχή της στον διεθνή διαγωνισμό Operalia (2016), έγινε περιζήτητη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους (Τατιάνα στον Eυγένιο Ονιέγκιν, Μιμή στους Μποέμ, Σέντα στον Ιπτάμενο Ολλανδό, Αδελφή Αγγελική και Τόσκα) στη Στάατσοπερ και στην Ντώυτσε Όπερ του Βερολίνου, στην Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, στις Εθνικές Όπερες της Φινλανδίας και του Παρισιού, στη Λυρική Όπερα της Βοστώνης και στη Μετ. Έχει επίσης συμμετάσχει στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Πρόσφατα ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, Λεονόρα (Η δύναμη του πεπρωμένου), Τσο-Τσο Σαν (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Τόσκα και Αΐντα σε μεγάλα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης. Σε μελλοντικές εμφανίσεις της θα ενσαρκώσει κεντρικές ηρωίδες στις όπερες Φάλσταφ (Σάλτσμπουργκ), Αΐντα (Μόναχο), Μαντάμα Μπαττερφλάι (Ντώυτσε Όπερ), Ένας χορός μεταμφιεσμένων και Μποέμ (Μετ-Νέα Υόρκη) κ.ά.

Ο Δημήτρης Πλατανιάς, …

Dimitris_Platanias.jpg
Ο Έλληνα βαρύτονος Δημήτρης ΠλατανιάςΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

… ένας από τους πλέον διακεκριμένους έλληνες βαρύτονους της εποχής μας, έλαβε πτυχίο κιθάρας (τάξη Γιώργου Μαυρέα) και δίπλωμα μονωδίας (τάξη Μαρίας Μαρκέτου) στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Συνέχισε σπουδές όπερας στην Ιταλία με την Μασάκο Τανάκα Πρόττι (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 2000). Από το 2004 μελετάει με τον Άρη Χριστοφέλλη. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως Άλφιο (Καβαλλερία ρουστικάνα, 2004), ενώ έκτοτε έχει ερμηνεύσει πλήθος ρόλων, μεταξύ άλλων: Μαρτσέλλο (Μποέμ), Φίγκαρο και Κόμης (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Άρχοντας (Ο Πρωτομάστορας), Ρενάτο (Ένας χορός μεταμφιεσμένων), Ριγκολέττο, Αμονάσρο (Αΐντα), Ζερμόν (Τραβιάτα), Σκάρπια (Τόσκα), Ντι Λούνα (Τροβατόρε), Τέλραμουντ (Λόενγκριν), Ιάγος (Οθέλλος), Στάνκαρ (Στιφέλιο), Μονφόρτε (Σικελικοί εσπερινοί), Ζεράρ (Αντρέα Σενιέ). Έχει εμφανιστεί σε σπουδαία θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως: Θέατρο «Ο Φοίνικας» Βενετίας, Θέατρο Σάο Κάρλος Λισαβόνας, Κρατική Όπερα Μονάχου, Όπερα Φρανκφούρτης, Λα Μονναί Βρυξελλών, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Κρατική Όπερα Βαυαρίας, Όπερα Φλωρεντίας, Μέγαρο Τεχνών «Βασίλισσα Σοφία» (Βαλένθια), Όπερα Στουτγάρδης, Ρεάλ (Μαδρίτη), Όπερα του Σαν Φρανσίσκο καθώς και στα Φεστιβάλ Μπρέγκεντς και Σάλτσμπουργκ.

100 χρόνια Μαρία Κάλλας

Στο δεύτερο γκαλά όπερας που θα πραγματοποιηθεί στις 3/12/2023 στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, λαμβάνουν μέρος η υψίφωνος Ermonela Jaho [Ερμονέλα Γιάχο], ο τενόρος Charles Castronovo [Τσαρλς Καστρονόβο] και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Lucas_Karytinos_col.jpg
Ο Λουκάς ΚαρυτινόςΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιπλέον, από τις 3/12/2023 έως τις 30/1/2024, φιλοξενείται στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης η έκθεση «Καληνύχτα, σας αγαπώ» που επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα της μεγάλης ντίβας εντός αλλά και εντός σκηνής. Βασίζεται σε προσωπικά αντικείμενα-ενθυμήματα και φορέματα της Μαρίας Κάλλας από τη συλλογή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Συμπληρώνεται από ένα κοστούμι-δείγμα που έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης για την παράσταση της όπερας «Μήδεια» στην Επίδαυρο, τέσσερις μακέτες κοστουμιών της Λίλα ντε Νόμπιλι από την παράσταση «Λα Τραβιάτα» στη Σκάλα του Μιλάνου, μία μακέτα του Πιέρο Τόζι για την ταινία «Μήδεια» του Παζολίνι και από μακέτες κοστουμιών του Γιάννη Τσαρούχη, δάνεια από ιδρύματα και ιδιώτες. Επίσης, στο Φουαγιέ προβάλλονται σε οθόνη συνέντευξη και κοντσέρτα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Λίλης Πεζανού.

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, ΚΟSMOS 93.6,

COSMOTE TV, ACTION 24, ATTICA MEDIA GROUP,

ΔΙΕΣΗ 101.3, GALAXY 92, ΑΘΗΝΑ 9.84, MYRADIO 104.6,

CNN.GR, QUEEN.GR, CULTURENOW.GR, IN2LIFE.GR,

ΜΟNOPOLI.GR, NEWSBEAST.GR, ARTANDLIFE.GR, METEO.GR

Τιμές εισιτηρίων

11 € (εκπτωτικά) 16 26 € 34 € 42 € 52 € 60 €

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ