ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου στον πολιτισμό της αμπέλου και του κρασιού

Τα αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου στον πολιτισμό της αμπέλου και του κρασιού
Φωτογραφία αρχείου από συνέδριο οινοτουρισμού EUROKINISSI - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στον πολιτισμό της αμπέλου και του κρασιού μπαίνουν δύο Αρχαιολογικά Μουσεία, της χώρας, εκείνο της Θεσσαλονίκης και εκείνο του Ηρακλείου Κρήτης.

Ειδικότερα, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η πρόεδρος της Διαδρομής Iter Vitis του Συμβουλίου της Ευρώπης, Emanuela Panke, συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου, που οργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) μετά την ένταξή, όπως και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, στην Πολιτιστική Διαδρομή του πολιτισμού της αμπέλου και του κρασιού.

«Με τη μετεξέλιξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη στην παρέμβασή της «εντάχθηκε, με ταχύτατες διαδικασίες, ως το πρώτο-μουσείο σταθμό της Πολιτιστικής Διαδρομής «στο δρόμο του κρασιού».

Συμπλήρωσε δε, πως «το μουσείο μπορεί πλέον, να αποφασίζει για το μέλλον του αλλά και για τη συμμετοχή του στα προγράμματα που επιλέγει. Σήμερα, αποτελεί το πρώτο-μουσείο σταθμό της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis. Ο πολιτισμός της αμπέλου και του κρασιού είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας. Οι απαρχές της ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, με τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων, ήδη, από την προϊστορία».

Το δεύτερο μουσείο-σταθμός της Διαδρομής Iter Vitis είναι από το Σάββατο (16/9) το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης. Είναι ένα ακόμη μουσείο που απέκτησε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια καθώς μετεξελίχθηκε από δημόσια υπηρεσία, σε ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου», σημείωσε η Υπουργός Πολιτισμού, «αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής αυτής, καθώς στις συλλογές τους συγκαταλέγονται πολυάριθμα και εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα από τη Μακεδονία και την Κρήτη, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική σημασία της παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού κατά την αρχαιότητα. Στη διάρκεια του μεγάλου αποικισμού, τον 8ο αι. π.Χ., η ελληνική κοινωνική συνήθεια του Συμποσίου διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η διαμόρφωση ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων, μέσω της συμμετοχής σε αυτό, διαμόρφωσε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε η Υπουργός.

Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης Emanuela Panke ευχαρίστησε ιδιαίτερως τη Λίνα Μενδώνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για την καθοριστική συμβολή τους στη διεύρυνση της Διαδρομής στην Ελλάδα με δύο νέους σταθμούς. Επεσήμανε ότι η αρχική ιδέα, όταν άρχισαν να προγραμματίζουν αυτήν την πολιτιστική διαδρομή, ήταν να προωθήσουν τον οινοτουρισμό με τα δικά του χαρακτηριστικά.

«Παλιότερα ο οινοτουρισμός ήταν μέσα στα πλαίσια του αγροτουρισμού, του τουρισμού της υπαίθρου, αλλά τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε. Πλέον θεωρείται επίκαιρο και δημοφιλές να επισκεφθεί κανείς μέρη, μέσα από τα δίκτυα του οινοτουρισμού, κάτι που γίνεται μία βιωματική παγκόσμια εμπειρία... Θέλουμε να προωθήσουμε την ιστορία, την αρχαιολογία, τις περιοχές όπου καλλιεργείται και παράγεται το κρασί. Θέλουμε ο επισκέπτης να αντιμετωπίσει όλα αυτά με θαυμασμό. Θέλουμε να προωθήσουμε όλο αυτό το έργο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε η Ε. Panke.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ