ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tο Polar είναι η νουάρ ταινία που δεν πρέπει να σου ξεφύγει στο Netflix

Tο Polar είναι η νουάρ ταινία που δεν πρέπει να σου ξεφύγει στο Netflix
Tο neo-noir του Netflix, σε σκηνοθεσία Jonas Akerlund, με πρωταγωνιστή τον συνήθως αξιόπιστο Mads Mikkelsen ως διαβόητο δολοφόνο, τον Black Kaiser, ο οποίος αποφασίζει ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί και να πάρει σύνταξη. photo/Netflix

Mία από τις λίγες καλές ταινίες στο Netflix που τελικά θα ενδιαφέρει κάποιον που λατρεύει τη δράση, το αίμα και το noir.

Ο σκηνοθέτης Jonas Åkerlund, μαζί με τον κινηματογραφιστή Pär M. Ekberg, επεκτείνουν τη χρωματική υπογραφή της μινιμαλιστικής μαύρης, λευκής και σκούρου πορτοκαλί παλέτας του graphic novel, διευρύνοντάς την σε ένα υπερβολικά αιματηρό ουράνιο τόξο.

Αντί να σέβεται τη φιλοσοφία «less is more» του graphic novel, προτιμά μια πιο μαξιμαλιστική στάση.

Είτε είναι μέσα από τα μπρούτζινα, επιδεικτικά κοστούμια και το μακιγιάζ, είτε τα γρήγορα κοψίματα και το τρανταχτό μοντάζ. Αυτή η τεχνική παρέχει πιθανώς μια έντονη αντίθεση που τελικά λειτουργεί θετικά και ένα σχόλιο για τη διχοτόμηση μεταξύ ομορφιάς και βίας που σε κάνει να χαμογελάσεις.

Σίγουρα κάποιος δεν θα έλεγε πως είναι η καλύτερη ταινία neo-noir που έχει δει, αλλά τουλάχιστον κρατάει καλά τη σκυτάλη του cult.

Ένα ιδιαίτερα απολαυστικό δίωρο βλασφημίας και γραφικής βίας, αυτό το neo-noir του Netflix, σε σκηνοθεσία Jonas Akerlund, με πρωταγωνιστή τον συνήθως αξιόπιστο Mads Mikkelsen ως διαβόητο δολοφόνο, τον Black Kaiser, ο οποίος αποφασίζει ότι είναι έτοιμος να αποσυρθεί και να πάρει σύνταξη.

Το αφεντικό του έχει όμως άλλες ιδέες. Στέλνει μια ομάδα νεαρών δολοφόνων για να «φάνε» τον Kaiser στο κρησφύγετό του στη Montana (και να βασανίσουν όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν στην πορεία).

Το «Polar» περιέχει στην πραγματικότητα μια ενδιαφέρουσα ιδέα: ο Kaiser είναι άντρας που παίρνει εκδίκηση για την προσοδοφόρα σύνταξή του, η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ από τον απατεώνα εργοδότη του.

Ναι, η εταιρεία δολοφονιών για την οποία εργάζεται ο Kaiser έχει ένα συνταξιοδοτικό σχέδιο, να σκοτώσει όλους τους εργαζομένους της άνω των πενήντα για να μην τους πληρώσει τη σύνταξη.

Η ταινία δεν είναι κανένα μοντέρνο αριστούργημα, σίγουρα όμως μπορεί κανείς να διασκεδάσει βλέποντας την.

Ο Mikkelsen όπως πάντα είναι απολαυστικός και σίγουρα παίρνει όλη την ταινία στις πλάτες του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ