ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ: 16/10 συναυλία Jordi Savall - Ορχήστρα Le Concert des Nations

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ: 16/10 συναυλία Jordi Savall - Ορχήστρα Le Concert des Nations

«O Jordi Savall αποτελεί μάρτυρα μιας κοινής πολιτιστικής παρακαταθήκης  απεριόριστης ποικιλομορφίας. Είναι ένας άνθρωπος του καιρού μας».  (The Guardian)

Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, o κορυφαίος μετρ της Παλαιάς Μουσικής και του Μπαρόκ, Jordi Savall [Ζόρντι Σαβάλ], διασώζει πολύτιμα πετράδια της μουσικής από τη λήθη, χαρίζοντας τους και πάλι την αλλοτινή λάμψη τους και προσφέροντάς τα γενναιόδωρα στο κοινό.

Ανήσυχος αρχιμουσικός και διαπρεπής σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα, ίδρυσε το 1989 την ορχήστρα Le Concert des Nations για να εξερευνήσει και να δημιουργήσει έναν κόσμο συγκινητικό, γεμάτο ομορφιά και να τον μοιραστεί με ακροατές κάθε ηλικίας. Οι παραγωγές, οι ηχογραφήσεις και οι παραστάσεις τους είχαν και έχουν τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, και δίκαια το σύνολο αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα με όργανα εποχής.

Όσο για τις επιδόσεις του μαέστρου τους, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές! Πάμπολλα βραβεία ‒ανάμεσά τους και ένα Grammy‒, πάνω από 140 συναυλίες ετησίως, 6 ηχογραφήσεις κάθε χρόνο, κυκλοφορία 230 δίσκων μέχρι σήμερα, με ρεπερτόριο από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι τον Κλασικισμό, με επιλογές έργων που δίνουν έμφαση στη μουσική κληρονομιά της Ισπανίας και της Μεσογείου και με συνεργασίες με καλλιτέχνες σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Jordi Savall και την ορχήστρα Le Concert des Nations σε μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ, στην οποία παρουσιάζονται δύο αριστουργηματικές συνθέσεις του Felix Mendelssohn [Φέλιξ Μέντελσον], εμβληματικής φυσιογνωμίας του γερμανικού Ρομαντισμού: η Συμφωνία αρ. 4 σε λα μείζονα, έργο 90 («Ιταλική») και το Όνειρο θερινής νύχτας (Eισαγωγή, έργο 21 και Σκηνική μουσική, έργο 61).

Ο σπουδαίος μαέστρος και σολίστ προτρέπει τους φίλους της κλασικής μουσικής να παρακολουθήσουν οπωσδήποτε τη συναυλία, γιατί, όπως λέει ίδιος, στο Όνειρο θερινής νύχτας: «Η μουσική είναι υπέροχη, από τις πιο όμορφες που έγραψε ο συνθέτης. Συνέθεσε την Εισαγωγή όταν ήταν 17 ετών και ολοκλήρωσε το έργο, στο ίδιο πνεύμα με την Εισαγωγή, 20 χρόνια μετά. Η μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου του Σαίξπηρ στα γερμανικά είναι πανέμορφη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο, τόσο από θεατρικής, όσο και από μουσικής άποψης».

Τα μουσικά μέρη της δεύτερης σύνθεσης, που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Shakespeare [Σαίξπηρ], συνδέονται και εμπλουτίζονται με αφηγηματικό κείμενο στα ελληνικά που διαβάζει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Τα σολιστικά μέρη για φωνή ερμηνεύουν δύο διακεκριμένες νεαρές λυρικές τραγουδίστριες: η υψίφωνος Flore van Meerssche [Φλόρε φαν Μέερσε] και η μεσόφωνος Diana Haller [Ντιάνα Χάλλερ]. Συμμετέχει η Capella Nacional de Catalunya, η πρώτη πλήρως επαγγελματική χορωδία της Καταλονίας που εξειδικεύεται στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Ο Jordi Savall, εξέχουσα προσωπικότητα

της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

… και ακάματος ερευνητής της Παλαιάς Μουσικής, υπηρετεί εδώ και μισό αιώνα το συγκεκριμένο ρεπερτόριο με την ιδιότητα του σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα και του διευθυντή ορχήστρας. Έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της «ιστορικής μουσικής» ως ερμηνευτής, παιδαγωγός, ερευνητής και δημιουργός νέων μουσικών και πολιτιστικών πρότζεκτ.

Είναι ιδρυτής των συνόλων Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) και Le Concert des Nations (1989). Σημαντικές στιγμές στην καλλιτεχνική του πορεία υπήρξαν η συμμετοχή του στην ταινία Όλα τα πρωινά του κόσμου (βραβείο César καλύτερης μουσικής επένδυσης για ταινία) και η ίδρυση της Alia Vox, της δικής του δισκογραφικής εταιρείας (1998), μέσω της οποίας έχει καταφέρει να διαδώσει το ρεπερτόριο της Παλαιάς Μουσικής στο ευρύτερο κοινό και σε ακροατές κάθε ηλικίας. Το 2008, του απενεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο τίτλος του Πρεσβευτή Διαπολιτισμικού Διαλόγου, ενώ είναι επίσης «Καλλιτέχνης για την ειρήνη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρέσβεις καλής θέλησης» της UNESCO.

Την περίοδο 2020-2021, με αφορμή την επέτειο για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven, o Jordi Savall διηύθυνε το σύνολο Le Concert des Nations σε όλες τις συμφωνίες του γερμανού μουσουργού και τις εξέδωσε σε διπλό cd. Η εξαιρετική ηχογράφησή τους βρήκε ενθουσιώδη ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και απέσπασε σημαντικά βραβεία.

Έχει τιμηθεί με πληθώρα εθνικών και διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία, ενώ του έχει απονεμηθεί και το Βραβείο Léonie Sonning, που θεωρείται το Νόμπελ της μουσικής. Έχει ακόμη ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους στην Πορτογαλία, στην Καταλονία, στο Βέλγιο και στην Ελβετία. Εξελέγη πρόσφατα Μέλος της Εταιρείας της Βασιλικής Φιλαρμονικής, της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής και της Εθνικής Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας.

Τιμές εισιτηρίων

12 € (εκπτωτικά) 18 28 € 38 € 48 € 58 € 65 €

Xορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, ΚΟSMOS 93.6 COSMOTE TV, ATTICA MEDIA GROUP

ΔΙΕΣΗ 101.3, GALAXY 92, ΑΘΗΝΑ 9.84

CNN.GR, CULTURENOW.GR, IN2LIFE.GR, ΜΟNOPOLI.GR, NEWSBEAST.GR ARTANDLIFE.GR, METEO.GR

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ