ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου ακυρώθηκε εν μέσω διαμάχης για λογοκρισία

Φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου ακυρώθηκε εν μέσω διαμάχης για λογοκρισία
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προώθηση της προπαγάνδας που υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία, ειδικά με το πρόσχημα της τέχνης», είπε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Associated Press

Ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ κινηματογράφου της Τουρκίας ακυρώθηκε την Παρασκευή, αφού ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας Χρυσό Πορτοκάλι, στα 60 του χρόνια, επρόκειτο να διεξαχθεί στην τουρκική Ριβιέρα, από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Η ταινία ντοκιμαντέρ «Kanun Hukmu» (ή "The Decree") αφαιρέθηκε για πρώτη φορά από το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα.

Η ταινία αναφέρεται σε έναν γιατρό και έναν δάσκαλο που απολύονται από τη δουλειά τους μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

«Αν το ντοκιμαντέρ μας γίνει δεκτό πρώτα στον διαγωνισμό και μετά αφαιρεθεί ως αποτέλεσμα πίεσης, αυτό ονομάζεται λογοκρισία», είπε η σκηνοθέτις της ταινίας, Nejla Demirci, στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ Αχμέτ Μπογιατζίογλου επικαλέστηκε τη Hurriyet Daily News ότι η ταινία αφαιρέθηκε λόγω συνεχιζόμενων νομικών διαδικασιών εναντίον ενός από τα άτομα που εμφανίζονται σε αυτήν.

231002145909-01-the-decree-doc-turkey-restricted.jpg
H προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ "Kanun Hukmu" ακυρώθηκε, στη συνέχεια αποκαταστάθηκε - και στη συνέχεια ακυρώθηκε ξανά. photo/IMDB

«Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να αποκλειστεί η ταινία από τη φετινή επιλογή προκειμένου να μην επηρεαστεί η δικαστική διαδικασία και η αμεροληψία», είπε.

Αφού πολλοί σκηνοθέτες - και η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ - διαμαρτυρήθηκαν για την απόσυρση και απέσυραν τις δικές τους ταινίες, το φεστιβάλ επανέφερε την Πέμπτη το "Kanun Hukmu" στη σύνθεση του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας απέσυρε τότε την υποστήριξή του την ίδια μέρα, σύμφωνα με τη Hurriyet. Μετά από αυτό, το φεστιβάλ αφαίρεσε την ταινία για άλλη μια φορά και τελικά ακύρωσε ολόκληρη την εκδήλωση.

«Λυπάμαι που ενημερώνω τους θεατές του κινηματογράφου ότι ακυρώσαμε το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας Golden Orange λόγω γεγονότων πέρα ​​από τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Muhittin Bocek, δήμαρχος της Αττάλειας, σε μια ανάρτηση στο X.

Είναι η τρίτη φορά που το φεστιβάλ ακυρώνεται.

Ακυρώθηκε το 1979 μετά την απαγόρευση της ταινίας «Yolcular» και δύο άλλων, και το 1980 λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την αφαίρεση του ντοκιμαντέρ σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προώθηση της προπαγάνδας που υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία, ειδικά με το πρόσχημα της τέχνης», είπε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν απέλυσε περισσότερους από 125.000 κρατικούς υπαλλήλους και συνέλαβε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους, μια εκκαθάριση που πολλοί στη διεθνή κοινότητα ονόμασαν «κυνήγι μαγισσών».

Turkish film festival canceled amid ‘censorship’ controversy, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ