ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Rolling Stones: Ακούσαμε το «Hackney Diamonds» - Tα διαμάντια είναι παντοτινά

Rolling Stones: Ακούσαμε το «Hackney Diamonds» - Tα διαμάντια είναι παντοτινά
Ο Ρόνι Γουντ, από αριστερά, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς ποζάρουν στους φωτογράφους στη συνέντευξη Τύπου για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ των Rolling Stones «Hackney Diamonds» AP

Ακούσαμε το «Hackney Diamonds», το νέο -ίσως και τελευταίο- άλμπουμ των Rolling Stones με πρωτότυπα τραγούδια και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Δύο χρόνια μετά το θάνατο του ντράμερ Τσάρλι Γουάτς, επτά χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ (Blue & Lonesome), 18 χρόνια μετά την τελευταία τους συλλογή με πρωτότυπα τραγούδια (A Bigger Bang) και 61 χρόνια αφότου σχημάτισαν το συγκρότημα, οι Rolling Stones κυκλοφορούν το νέο τους άλμπουμ, «Hackney Diamonds» επειδή απλά έτσι θέλουν!

Το νέο άλμπουμ των θρυλικών Rolling Stones περιλαμβάνει 12 νέα τραγούδια, τα οποία έγραψαν οι Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς, εκτός από τρία κομμάτια στα οποία συμμετείχε στη δημιουργία τους και ο Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής, κιθαρίστας και θρυλικός παραγωγός Andrew Watt, που έχει δουλέψει με Post Malone, Ίγκι Ποπ και Έλτον Τζον. Aξίζει να αναφέρουμε ότι ο τίτλος του άλμπουμ, που κάνει ξεκάθαρα νεύματα στο ιστορικό παρελθόν της μπάντας, αναφέρεται σε σπασμένα γυαλιά έπειτα από ληστεία.

Το άλμπουμ έρχεται με μια μεγαλύτερη λίστα καλεσμένων από το συνηθισμένο, όπως είναι οι Έλτον Τζον, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στίβι Γουόντερ. Ο αείμνηστος Γουάτς εμφανίζεται σε μερικά κομμάτια που ξεκίνησαν πριν από το θάνατό του το 2021, ενώ ο Στιβ Τζόρνταν, ντράμερ της περιοδείας των Stones, συμπληρώνει επιδέξια τα υπόλοιπα.

To «Hackney Diamonds» είναι καλό, χωρίς να μιλάμε ασφαλώς για ένα λαμπρό νέο κεφάλαιο στον κατάλογο του συγκροτήματος, ωστόσο είναι πραγματικά απολαυστικό ήδη από τις πρώτες νότες του Angry, που έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός τραγουδιού των Rolling Stones.

Το «Hackney Diamonds» αποτελεί απόδειξη ότι οι 80χρονοι Βρετανοί ροκάδες μπορούν ακόμα να υπερασπιστούν αξιοπρεπώς το στιλ που επινόησαν, παραμένοντας πιστοί στις μουσικές φόρμουλες που τελειοποίησαν πριν από δεκαετίες. Για παράδειγμα, αν κάποιοι 20χρονοι φαν της μουσικής των Stones έκαναν αυτό το άλμπουμ θα εξυμνούσαμε τον ήχο, το ταλέντο τους και θα τους επαινούσαμε ως την τελευταία μεγάλη ελπίδα του rock 'n' roll.

Όμως, είναι τα τραγούδια εκείνα που θα σε κερδίσουν αμέσως. Ακούγοντας το «Hackney Diamonds» αυτομάτως σκεφτόμαστε ότι αν ήταν το τελευταίο άλμπουμ των Rolling Stones, τότε μπορούμε με το χέρι στην καρδιά να πούμε ότι θα αποχωρούσαν με την αξιοπρέπειά τους ανέπαφη και αλώβητη, μεταφέροντας ένα μεγάλο μέρος από την παλιά τους μαγκιά και τα κότσια αμπαλαρισμένα σε ένα περιτύλιγμα λάμψης.

Hackney Diamonds

Και αν με το «Angry» οι Stones κέρδισαν την αμέριστη προσοχή μας, στο δεύτερο track «Get Close» μάς απογείωσαν. Το «Bite My Head Off» είναι ένα από τα τραγούδια που σίγουρα θα θυμόμαστε και μάλιστα με τον πάλαι ποτέ «αντίπαλο» του Τζάγκερ και θρυλικό «Σκαθάρι», Πολ ΜακΚάρτνεϊ στο μπάσο, ενώ ακόμη και οι -country- μπαλάντες «Depending on You» και «Driving Me Too Hard» είναι ομοιόμορφα συμπαγείς.

To ενδέκατο και προτελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, «Sweet Sounds Of Heaven», (το δεύτερο single που έχει κυκλοφορήσει από το άλμπουμ) φέρνει τη σούπερσταρ Lady Gaga στο σύμπαν των Rolling Stones κάνοντας φωνητικά και τον θρυλικό Στίβι Γουόντερ στο πιάνο.

Το άλμπουμ κλείνει με το blues κομμάτι «Rolling Stone Blues», το οποίο με τη σειρά του κλείνει... το μάτι στον Muddy Waters — ένας ακόμη φόρος τιμής στις επιρροές τους συγκροτήματος— που λειτουργεί ως επίλογος τόσο για το άλμπουμ όσο και για τους Rolling Stones συνολικά.

Οι Rolling Stones χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να φτάσουν στο «Hackney Diamonds» που θα μπορούσε να είναι το τελευταίο τους άλμπουμ, αλλά όπως λέει ο Τζάγκερ στην μπαλάντα «Depending On You», «Τώρα είμαστε πολύ νέοι για να πεθάνουμε και πολύ μεγάλοι για να χάσουμε».

To «Hackney Diamonds» κυκλοφορεί στις 20 Οκτωβρίου μέσω της Minos-Emi Universal.

Το tracklist του άλμπουμ «Hackney Diamonds»:

‘Angry’

‘Get Close’

‘Depending On You’

‘Bite My Head Off’

‘Whole Wide World’

‘Dreamy Skies’

‘Mess It Up’

‘Live By The Sword’

‘Driving Me Too Hard’

‘Tell Me Straight

‘Sweet Sound Of Heaven’

‘Rolling Stone Blues’

ΔΗΜΟΦΙΛΗ