ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

DW: Ρωμαίοι κατά Αστερίξ με όπλο το… wellness και τη θετική σκέψη!

DW: Ρωμαίοι κατά Αστερίξ με όπλο το… wellness και τη θετική σκέψη!
Το γαλλικό τεύχος του Αστερίξ με τίτλο «Η κόρη του Βερσινζεντορίξ σε βιβλιοπωλείο στη Νίκαια της Γαλλίας στις 24 Οκτωβρίου, 2019 ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SEBASTIEN NOGIER

Ό,τι δεν κατάφεραν να πετύχουν τόσα χρόνια οι Ρωμαίοι με τις γροθιές και τις πονηριές, ίσως το καταφέρουν με λίγο wellness!

Στη φαρέτρα των όπλων κατά των γενναίων του γαλάτικου χωριού μπαίνει η ευεξία και η θετική σκέψη.

Σχέδιό τους είναι να υπνωτίσουν τους ανυπότακτους Γαλάτες με… αγάπη, υγιεινή διατροφή και θετική ενέργεια, καθιστώντας τους έτσι μαλθακούς και ανίκανους να πολεμήσουν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελληνικής Σύνταξης της DW, αυτό είναι το θέμα της νέας ιστορίας του αγαπημένου κόμικ «Ο Αστερίξ και η λευκή ίριδα»που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου.

Και εκεί που τους έχουμε συνηθίσει να καυγαδίζουν, να γελούν, να τρώνε χωρίς αύριο, να κυνηγούν αγριογούρουνα, να αγοράζουν και να εκσφενδονίζουν σάπια ψάρια και να πίνουν δυο γουλιές μαγικό φίλτρο και να δέρνουν με μεγάλη χαρά και μεγάλη ευκολία Ρωμαίους, τώρα θα τους δούμε λίγο πιο εναλλακτικούς!

Ευαίσθητες ισορροπίες

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της DW μετά το θάνατο του Ρενέ Γκοσινί το 1977, ο επί χρόνια συνεργάτης του, Αλμπέρ Ουντερζό, ανέλαβε τη θέση του κειμενογράφου - κάτι που δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το λεπτεπίλεπτο και αιρετικό πνεύμα του Γκοσινί έδωσε τη θέση του σε αδέξια αστεία, κρατώντας ωστόσο με ευλάβεια τους πρωταγωνιστές αναλοίωτους.

Μέχρι το 2013 που ανέλαβε μια εντελώς νέα ομάδα συγγραφέων, με τον Ντιντιέ Κονράντ ως εικονογράφο και τον Ζαν-Ιβ Φερί ως κειμενογράφο. Ο Κονράντ αντέγραψε αριστοτεχνικά το στυλ του Ουντερζό και ο Φερί έγραψε κείμενα με χιούμορ και ευστροφία. Παρά την αρχική τους επιτυχία, με το πέρασμα του χρόνου οι χαρακτήρες έχασαν σταδιακά και πάλι την δυναμικότητά τους.

Μετά τον Γκοσινί, τον Ουντερζό και τον Φερί, ο Φαμπρίς Καρό από τη νότια Γαλλία ή αλλιώς Fabcaro είναι ο τέταρτος συγγραφέας που αποφασίζει για τα λόγια και τις ατάκες των χαρακτήρων. Και ενώ τα σχέδια του Κονράντ μπορούν να θεωρηθούν «ασφαλή», το ερώτημα τώρα είναι: μπορεί ο «νέος» να προσεγγίσει τον τόνο των κλασικών ιστοριών - ή μήπως οι ιστορίες του Αστερίξ απομακρύνονται πια εντελώς από την εποχή τους;

Σύγχρονοι προβληματισμοί

Τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα ενσωματώνονται στην ιστορία και απασχολούν το γαλατικό χωριό.

Τα ηλεκτρονικά πατίνια, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα, η φυγή από τις πόλεις, η ξενοφοβία και η αυτοβελτίωση είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγει ο νέος τόμος του Αστερίξ.

«Ο Αστερίξ και η λευκή ίριδα» είναι μάλλον ένας προσεκτικός επετειακός τόμος - θέλει να επανακτήσει τους παλιούς φαν, να μην αποξενώσει περισσότερο όσους έχουν απομείνει και ιδανικά να κερδίσει καινούριους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ