ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεν της ζήτησα να ξύσει πατώματα»: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αντιδρά στη μήνυση πρώην βοηθού του

«Δεν της ζήτησα να ξύσει πατώματα»: Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αντιδρά στη μήνυση πρώην βοηθού του
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο EPA/Sebastien Nogier

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατέθεσε τη Δευτέρα (30/10) στη Νέα Υόρκη σε δίκη που προέκυψε από τη μήνυση μίας πρώην προσωπικής βοηθού του, η οποία κατηγορεί τον ηθοποιό ότι ήταν κακοποιητικό αφεντικό. Ο Ντε Νίρο, ο οποίος παρακολουθούσε τη διαδικασία εμφανώς κακοδιάθετος, προσπαθούσε να συγκρατηθεί όσο άκουγε την ανάλυση των αλληλεπιδράσεών του μαζί της, πριν τελικά ξεσπάσει: «Όλα αυτά είναι ανοησίες!».

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, ήταν ο πρώτος μάρτυρας στην εκδίκαση των αγωγών που κατέθεσε εναντίον του η Γκρέιαμ Τσέις Ρόμπινσον. Η Ρόμπινσον, η οποία εργαζόταν για τον Ντε Νίρο από το 2008 μέχρι το 2019, αμειβόταν με 300.000 δολάρια ετησίως πριν παραιτηθεί από αντιπρόεδρος παραγωγής και οικονομικών του.

Η γυναίκα, που ισχυρίζεται ότι έκανε τα πάντα, από το να στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ντε Νίρο μέχρι να τον πηγαίνει στο νοσοκομείο όταν έπεφτε από τις σκάλες, διεκδικεί αποζημίωση 12 εκατ. δολαρίων για σοβαρή συναισθηματική δυσφορία και βλάβη της φήμης της. Η Ρόμπινσον είπε ότι ο Ντε Νίρο αρνήθηκε να της δώσει συστατική επιστολή για να βρει άλλη δουλειά όταν παραιτήθηκε το 2019, μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις με τη φίλη του ηθοποιού.

Ο 80χρονος Ντε Νίρο στην κατάθεσή του συμφώνησε ότι είχε καταχωρήσει τη Ρόμπινσον ως επαφή έκτακτης ανάγκης κάποια στιγμή και είχε βασιστεί σε αυτήν για να βοηθήσει με ευχετήριες κάρτες για τα παιδιά του.

Όταν όμως ο δικηγόρος της Ρόμπινσον τον ρώτησε αν τη θεωρούσε ευσυνείδητη υπάλληλο, εκείνος είπε σαρκαστικά: «Όχι μετά από όλα όσα περνάω τώρα».

Ξημερώματα στο νοσοκομείο

Και όταν ο δικηγόρος υπονόησε ότι ο Ντε Νίρο ενόχλησε την πελάτισσά του μέσα στη νύχτα για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο το 2017, ο ηθοποιός ύψωσε τον τόνο της φωνής του: «Αυτή ήταν μια φορά που έσπασα την πλάτη μου πέφτοντας από τις σκάλες!». Ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση, πρόσθεσε, καθυστέρησε να καλέσει τη Ρόμπινσον, φτάνοντας στο κρεβάτι του μετά το ατύχημα στη 1 ή στις 2 τα ξημερώματα, αλλά αργότερα την κάλεσε στις 4 ή στις 5 το πρωί.

Επέμεινε ότι φέρθηκε καλά στη Ρόμπινσον ακόμη και αφού αγόρασε ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων στο Μανχάταν και την άφησε να επιβλέπει κάποιες από τις προετοιμασίες ώστε να μπορέσει να μετακομίσει εκεί με τη φίλη του, Τίφανι Τσεν.

«Δεν είναι ότι της ζήτησα να πάει να ξύσει πατώματα και να σφουγγαρίσει», είπε. «Οπότε όλα αυτά είναι ανοησίες!»

Στις εναρκτήριες δηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάθεσης του Ντε Νίρο, ο δικηγόρος Άντριου Μακέρντι δήλωσε ότι η Ρόμπινσον δεν μπόρεσε να βρει δουλειά και φοβάται να βγει από το σπίτι της από τότε που έφυγε από τον Ντε Νίρο.

Είπε ότι ο Ντε Νίρο της φώναζε μερικές φορές και χρησιμοποιούσε άσχημους χαρακτηρισμούς, ενώ έκανε σεξιστικά σχόλια για τις γυναίκες γενικά. Και ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα μεταξύ τους προέκυψαν όταν η Τσεν ζήλεψε επειδή ο Ντε Νίρο βασιζόταν στη Ρόμπινσον για τόσα πολλά πράγματα και επικοινωνούσαν τόσο καλά.

«Παρίστανε πάντα το θύμα»

Ο δικηγόρος του ηθοποιού, Ρίτσαρντ Σένσταϊν, δήλωσε ότι ο Ντε Νίρο φερόταν πολύ καλά στη Ρόμπινσον «αλλά εκείνη πάντα πίστευε ότι άξιζε περισσότερα».

Περιέγραψε τον Ντε Νίρο ως «ευγενικό, λογικό, γενναιόδωρο» και είπε στους ενόρκους ότι θα το καταλάβουν αυτό όταν ακούσουν τις καταθέσεις άλλων εργαζομένων στην εταιρεία του Ντε Νίρο, Canal Productions, η οποία έχει ασκήσει ανταγωγή κατά της Ρόμπινσον.

Ο Σένσταϊν χαρακτήρισε τη Ρόμπινσον «υποτιμητική, ελεγκτική, καταχρηστική» και είπε ότι «παρίστανε πάντα το θύμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ