ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάνω από 30.000 ρωμαϊκά νομίσματα βρήκε δύτης στη Σαρδηνία, ενδείξεις για αρχαίο ναυάγιο

Πάνω από 30.000 ρωμαϊκά νομίσματα βρήκε δύτης στη Σαρδηνία, ενδείξεις για αρχαίο ναυάγιο
Τα νομίσματα που βρέθηκαν είναι ρωμαϊκοί φόλλεις του 4ου αιώνα μ.Χ, που χρησιμοποιούνταν και στο Βυζάντιο μέχρι τον 11ο αιώνα Ministero della Cultura

Περισσότερα από 30.000 μεγάλα χάλκινα νομίσματα που χρονολογούνται στον τέταρτο αιώνα μ.Χ. βρέθηκαν από έναν δύτη στα ανοικτά των ακτών της Σαρδηνίας, στην Ιταλία - μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να υποδηλώνει την παρουσία ενός ναυαγίου στην περιοχή, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Ο δύτης εντόπισε κάποια «μεταλλικά υπολείμματα» σε ρηχά νερά κοντά στην πόλη Αρτσακένα, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Αυτά αποδείχθηκε ότι ήταν φόλλεις – ρωμαϊκά χάλκινα νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα και ως βυζαντινά, έως τον 11ο αιώνα.

Με βάση το βάρος τους, ο συνολικός αριθμός των νομισμάτων του ευρήματος εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 30.000 και 50.000, ανέφερε το υπουργείο. Περισσότερα, δηλαδή, από τον θησαυρό των 22.888 φόλλεων που βρέθηκε στο Σίτον του Ηνωμένου Βασιλείου το 2013.

Όλα τα νομίσματα που ανασύρθηκαν βρίσκονται σε «σπάνια κατάσταση διατήρησης», με μόλις τέσσερα κατεστραμμένα, αλλά ακόμη ευανάγνωστα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νομίσματα χρονολογούνται από το 324 έως το 340 μ.Χ. και παρήχθησαν από νομισματοκοπεία σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

«Το εύρημα αναδεικνύει τον πλούτο και τη σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που ο βυθός της θάλασσάς μας, τον οποίο διέσχισαν άνθρωποι και εμπορεύματα από τους πρώτους χρόνους, εξακολουθεί να φυλάει και να διατηρεί», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Λουίτζι Λα Ρόκα, γενικός διευθυντής αρχαιολογίας, καλών τεχνών και τοπίου της περιοχής.

Το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι η τοποθεσία όπου βρέθηκαν τα νομίσματα – ένα αμμώδες ξέφωτο μεταξύ της παραλίας και μιας περιοχής με θαλασσόχορτο – θα μπορούσε, θεωρητικά, να διατηρήσει ένα ναυάγιο. Βρέθηκαν επίσης τμήματα από αμφορείς αφρικανικής και ανατολικής παραγωγής.

Tα νομίσματα χρονολογούνται από το 324 έως το 340 μ.Χ. και παρήχθησαν από νομισματοκοπεία σε ολόκληρη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορίαMinistero della Cultura

«Ο θησαυρός που βρέθηκε στα νερά της Αρτσακένα αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις νομισματικών ευρημάτων τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Λα Ρόκα, προσθέτοντας ότι η περιοχή διαθέτει μια «εξαιρετική κληρονομιά», αλλά ότι είναι επίσης «πολύ εύθραυστη και απειλείται συνεχώς από φυσικά φαινόμενα και ανθρώπινη δράση».

Με πληροφορίες από: Diver’s huge discovery of ancient coins off coast of Italy hints at hidden shipwreck by Hafsa Khalil and Sharon Braithwaite, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ