ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά Παρθενώνα: Συμφωνία προσδοκά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ενόψει επίσκεψης Μητσοτάκη

Γλυπτά Παρθενώνα: Συμφωνία προσδοκά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ενόψει επίσκεψης Μητσοτάκη
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο AP Photo/Matt Dunham

Μία συμφωνία που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τον δανεισμό ορισμένων αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Βρετανία, προσδοκά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το thenationalnews, ο Όσμπορν, δήλωσε αισιόδοξος πως το Βρετανικό Μουσείο θα καταφέρει να προχωρήσει σε μια συμφωνία, με τον ίδιο να τονίζει ότι «μπορεί να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

«Ελπίζω να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των Επιτρόπων στην γκαλερί Duveen - που σήμερα στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά και στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που θα επιτρέπει και σε άλλους «θησαυρούς» της Ελλάδας να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο Όσμπορν επεσήμανε πως «δεν είναι ευχάριστη η αντιπαράθεση με την Ελλάδα που κρατά πολλές δεκαετίες».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή συνεργασία, κάτι που θα σήμαινε ότι αντικείμενα από την Ελλάδα θα έρθουν εδώ, αντικείμενα που δυνητικά δεν έχουν φύγει από την Ελλάδα ποτέ άλλοτε και αντικείμενα από τη συλλογή του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ