ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατεδαφίστηκε κτήριο με τοιχογραφία του Banksy αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ

Κατεδαφίστηκε κτήριο με τοιχογραφία του Banksy αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
Το κτίριο της εταιρείας Castle Amusements στο Ντόβερ, με την τοιχογραφία του Banksy για το Brexit, κατεδαφίστηκε AP Photo/Matt Dunham

Μια τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο Banksy και η οποία πρωτοεμφανίστηκε λίγο καιρό μετά την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστράφηκε μετά την κατεδάφιση του κτηρίου στο οποίο ήταν ζωγραφισμένη.

Το έργο τέχνης, η αξία του οποίου είχε εκτιμηθεί στο 1 εκατομμύριο λίρες (1,16 εκατ. ευρώ), εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην παραθαλάσσια πόλη Ντόβερ το 2017, ένα χρόνο αφότου η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Η τοιχογραφία, η οποία κοσμούσε το κτήριο της εταιρείας Castle Amusements, απεικόνιζε έναν εργάτη να χρησιμοποιεί σμίλη και σφυρί για να αφαιρέσει ένα από τα 12 κίτρινα αστέρια της μπλε σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, το 2019, η τοιχογραφία – που είχε γίνει τουριστικό ορόσημο στην πόλη, μια σημαντική πύλη εισόδου στην ΕΕ – εξαφανίστηκε εν μία νυκτί, αφού καλύφθηκε με λευκή μπογιά.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για αποκατάσταση του έργου με αφαίρεση της μπογιάς, το κτήριο στο οποίο είχε ζωγραφιστεί κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου ανάπλασης.

Η τοιχογραφία απεικόνιζε έναν εργάτη να χρησιμοποιεί σμίλη και σφυρί για να αφαιρέσει ένα από τα 12 κίτρινα αστέρια της μπλε σημαίας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςGareth Fuller/PA via AP

Με την ονομασία «The Bench», το σχέδιο ανάπτυξης περιλαμβάνει εγκαταστάσεις πολιτισμού και κοινοτικής συμμετοχής, καθώς και κατοικίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σε δήλωση που εστάλη στο CNNi, εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Ντόβερ σημειώνει: «Πριν από την έγκριση της κατεδάφισης, και αφού έλαβε επαγγελματική συμβουλή για τη συντήρηση, το δημοτικό συμβούλιο διαπίστωσε ότι το έργο του Banksy δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς σημαντικό κόστος για τους φορολογούμενους δημότες, ακόμη και αν αυτό ήταν τεχνικά εφικτό».

Προσπάθεια διάσωσης

Ωστόσο, η εταιρεία DDS Demolition που ανέλαβε την κατεδάφιση επιχειρεί να σώσει ό,τι μπορεί από το έργο και, σύμφωνα με την ενημέρωση από το δημοτικό συμβούλιο «έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής να διατηρήσουν τα αστέρια και ένα τμήμα του ανθρώπου και της σκάλας άθικτα».

Η DDS Demolition έχει αναλάβει όλα τα πρόσθετα έξοδα, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση επιτυχίας, το έργο τέχνης θα θεωρηθεί ιδιοκτησία της.

Σε email που εστάλη στο CNNi, εκπρόσωπος της εταιρείας κατεδάφισης δήλωσε ότι τα ανακτηθέντα κομμάτια της τοιχογραφίας «αξιολογούνται» επί του παρόντος. «Η DDS καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση του έργου τέχνης ώστε να το απολαύσει η κοινότητα».

Ο Banksy, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την κατεδάφιση.

Με πληροφορίες από: Banksy mural worth over $1.2m lost as building demolished by Lianne Kolirin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ