ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Shane MacGowan, τραγουδιστής των The Pogues, πέθανε σε ηλικία 65 ετών

Ο Shane MacGowan, τραγουδιστής των The Pogues, πέθανε σε ηλικία 65 ετών
Ο Shane MacGowan βασίστηκε καλλιτεχνικά στην ιρλανδική του κληρονομιά όταν ίδρυσε τους Pogues και άλλαξε το πρώιμο στιλ του πανκ για έναν πιο παραδοσιακό ήχο με επιρροές από την ευρύτερη παράδοση της Ιρλανδίας. Photo by Scott Garfitt/Invision/AP, File

Ο Shane MacGowan, ο τραγουδιστής του ιρλανδικού συγκροτήματος The Pogues, πέθανε, σύμφωνα με δήλωση της συζύγου του, Victoria Mary Clarke.

Η Clarke ανακοίνωσε τον θάνατο του 65χρονου στο Instagram, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τρόπος να περιγράψω την απώλεια που νιώθω και τη λαχτάρα για ένα ακόμη χαμόγελό του που φώτισε τον κόσμο μου».

Ο Shane MacGowan βασίστηκε καλλιτεχνικά στην ιρλανδική του κληρονομιά όταν ίδρυσε τους The Pogues και άλλαξε το πρώιμο στιλ του πανκ για έναν πιο παραδοσιακό ήχο με επιρροές από την ευρύτερη παράδοση της Ιρλανδίας. Ο πατέρας του, John MacGowan ήταν από το Δουβλίνο και η μητέρα του Therese MacGowan ήταν από το Tipperary. Έχει μια αδερφή, την Siobhan MacGowan.

Πολλά από τα τραγούδια του ήταν επηρεασμένα από τον ιρλανδικό κόσμο, την ιρλανδική ιστορία, τις εμπειρίες της ιρλανδικής διασποράς (ιδιαίτερα στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες) και τη ζωή του Λονδίνου γενικότερα.

Αυτές οι επιρροές καταγράφονται στη βιογραφία του «Rake at the Gates of Hell: Shane MacGowan in Context». Συχνά ανέφερε τον Ιρλανδό ποιητή του 19ου αιώνα Τζέιμς Κλάρενς Μάνγκαν και τον θεατρικό συγγραφέα Μπρένταν Μπέχαν ως επιρροές του. Μεταξύ 1985 και 1987, συνέγραψε το «Fairytale of New York», το οποίο ερμήνευσε με την Kirsty MacColl. Τα επόμενα χρόνια ο MacGowan και οι The Pogues κυκλοφόρησαν αρκετά άλμπουμ.

Σύμφωνα με το Celebrity Net Worth, ο Shane MacGowan είχε εκτιμώμενη καθαρή αξία 25 εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο του 2021. Είχε συγκεντρώσει μια αξιοπρεπή ποσότητα περιουσίας μέσω των τραγουδιών, των κομματιών και των άλμπουμ του.

Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στη μουσική βιομηχανία, ο Shane MacGowan είχε κάνει προσωρινές δουλειές σε σούπερ μάρκετ και μπαρ. Στη συνέχεια δημιούργησε το δικό του πανκ συγκρότημα, τους The Nipple Erectors ή The Nips. Στην συνέχεια όμως έκανε την μεγάλη του επιτυχία με τους The Pogues.

Οι Pogues ήταν μια αγγλική ή αγγλο-ιρλανδική κελτική πανκ μπάντα με επικεφαλής τον Shane MacGowan, που ιδρύθηκε στο Kings Cross του Λονδίνου το 1982, ως «Pogue Mahone» - η αγγλοποίηση του ιρλανδικού γαελικού póg mo thóin.

Το συγκρότημα έφτασε στη διεθνή προβολή τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ηχογραφώντας αρκετά επιτυχημένα άλμπουμ και σινγκλ.

Ο MacGowan άφησε το συγκρότημα το 1991 λόγω προβλημάτων με το ποτό, αλλά το συγκρότημα συνέχισε – πρώτα με τον Joe Strummer και μετά με τον Spider Stacy στα φωνητικά – πριν χωρίσει το 1996. Οι Pogues επαναδημιουργήθηκαν στα τέλη του 2001 και έπαιξαν τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι να διαλυθούν ξανά το 2014. Το συγκρότημα δεν ηχογράφησε κανένα νέο υλικό κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης ενσάρκωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ