ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι τελευταίες ταινίες που είδαν διάσημοι πριν πεθάνουν

Οι τελευταίες ταινίες που είδαν διάσημοι πριν πεθάνουν
Ποιες ήταν οι τελευταίες ταινίες που είδαν οι Κερτ Κομπέιν, Φραντς Κάφκα, Τζον Φ. Κένεντι και Έλβις Πρίσλεϊ AP Photo / Wikimedia Commons / iPiccy

Ενώ εδώ και δεκαετίες κυκλοφορούν αμέτρητα βιβλία με τίτλους τύπου «100 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε», η πρόταση του βρετανού καλλιτέχνη Στάνλεϊ Στίντερ (Stanley Schtinter) ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της. Και αυτό γιατί στο νέο βιβλίο του «Last Movies» (εκδ. Tenement Press) συγκεντρώνει τις τελευταίες ταινίες που είδαν διάσημες προσωπικότητες πριν πεθάνουν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 περιπτώσεις, με χρονολογική σειρά.

Φραντς Κάφκα

Ο Tσέχος συγγραφέας ήταν θαυμαστής του Τσάρλι Τσάπλιν (σε βιογραφίες του αναφέρονται συζητήσεις γύρω από τα πρώτα φιλμ μικρού μήκους του Σαρλό) και το βιβλίο αναφέρει ότι η τελευταία ταινία που είδε πριν τον θάνατό του στις 3 Ιουνίου 1924 ήταν «Το χαμίνι» (The Kid, 1921).

Τζον Ντίλιντζερ

Ο διαβόητος γκάνγκστερ σκοτώθηκε σε ενέδρα του FBI στις 22 Ιουλίου 1934, βγαίνοντας από κινηματογράφο του Σικάγο όπου μόλις είχε δει την ταινία «Manhattan Melodrama» (1934) του Γ. Σ. Βαν Ντάικ.

Τζον Φ. Κένεντι

Το βράδι της 21ης Νοεμβρίου 1963, πριν ταξιδέψει στο Ντάλας όπου δολοφονήθηκε (κατά την επίσημη εκδοχή, από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ), ο πρόεδρος τον ΗΠΑ παρακολούθησε σε ειδική πριβέ προβολή στον Λευκό Οίκο τη δεύτερη ταινία Τζέιμς Μποντ με τον Σον Κόνερι, «Από τη Ρωσία με αγάπη» (From Russia With Love, 1963) σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ.

Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Ο δολοφόνος του Τζον Φ. Κένεντι, 45 λεπτά μετά την επίθεση στον πρόεδρο τον ΗΠΑ σκότωσε τον αστυνομικό Τζ. Ντ. Τίπιτ και βρήκε καταφύγιο σε έναν κινηματογράφο που έπαιζε την ταινία «War Is Hell» (1961) του Μπερτ Τόπερ. Συνελήφθη στη μέση της προβολής και υποθέτουμε ότι μέσα στις δύο επόμενες μέρες που πέρασε στα υπόγεια του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας, μέχρι να τον δολοφονήσει ο Τζακ Ρούμπι, δεν του έδειχναν ταινίες…

Πιερ Πάολο Παζολίνι

Η τελευταία ταινία που είδε ο Ιταλός σκηνοθέτης ήταν μία δική του, ο «Βασιλιάς Οιδίπους» (Edipo re, 1967) στη Στοκχόλμη, τον Οκτώβριο του 1975. Εκεί, μιλώντας στο Ιταλικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι περιμένει να τον δολοφονήσουν σύντομα. Κάτι που συνέβη λίγες ημέρες μετά, στις 2 Νοεμβρίου 1975.

Έλβις Πρίσλεϊ

Ο Τζον Φ. Κένεντι δεν είναι ο μοναδικός φαν του Τζέιμς Μποντ στη λίστα. Ο Βασιλιάς του ροκ εν ρολ είχε κλείσει μια ολόκληρη κινηματογραφική αίθουσα στο Μέμφις για να δει με την κουστωδία του την ταινία «Η κατάσκοπος που με αγάπησε» (The Spy Who Loved Me, 1977) με τον Ρότζερ Μουρ, σε σκηνοθεσία Λιούις Γκίλμπερτ. Δεν ξέρουμε αν είδε στο σπίτι του κάποια άλλη ταινία μέχρι τον θάνατό του μερικές εβδομάδες μετά, στις 16 Αυγούστου 1977.

Ιαν Κέρτις

Πριν αυτοκτονήσει στις 18 Μαΐου 1980 ο τραγουδιστής των Joy Division είχε δει στην τηλεόραση την ταινία «Stroszek» (1967) του Βέρνερ Χέρτσογκ.

Μπέτι Ντέιβις

Ο καρκίνος της ηθοποιού επέστρεψε στα 81 της χρόνια, το 1989, και η υγεία της χειροτέρευσε απότομα όσο βρισκόταν στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, όπου είχε δει σε τιμητική προβολή μια από τις πρώτες της ταινίες, το «Waterloo Bridge» του 1931 σε σκηνοθεσία Τζέιμς Γουέιλ. Πολύ αδύναμη για να επιστρέψει στις ΗΠΑ, νοσηλεύτηκε στο Παρίσι όπου άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Οκτωβρίου.

Ούλωφ Πάλμε

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας πυροβολήθηκε και πέθανε καθώς έβγαινε από έναν κινηματογράφο της Στοκχόλμης στις 28 Φεβρουαρίου 1986, όπου μόλις είχε δει την ταινία «The Mozart Brothers» (1986) της Σουζάν Όστεν.

Κερτ Κομπέιν

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Nirvana είδε την ταινία «Μαθήματα πιάνου» (The Piano, 1993) της Τζέιν Κάμπιον στον κινηματογράφο μετά από δείπνο με φίλους, δύο μέρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του τον Απρίλιο του 1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ