ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Όταν ο Sam Shepard απομυθοποίησε το Αμερικάνικο Όνειρο με τις λέξεις του

Bookreads: Όταν ο Sam Shepard απομυθοποίησε το Αμερικάνικο Όνειρο με τις λέξεις του
Το γράψιμο του είναι ταυτόχρονα αιχμηρό αλλά και τρυφερό, οι περιγραφές του ονειρικές αλλά την ίδια στιγμή προσγειωμένες στα πόδια τους, στην πραγματικότητα και σε περιστατικά που βρίσκουμε συνεχώς γύρω μας. Associated Press

Πολλοί είναι οι συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί επανειλημμένως με το λεγόμενο Αμερικάνικο Όνειρο. Και όλοι σχεδόν το έκαναν σωστά και με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο: Don DeLillo, Thomas Pynchon, Denis Johnson, μερικοί από τους πιο γνωστούς «καταστροφείς» του εν λόγω ονείρου, αγαπημένοι του Bookreads. Τώρα έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη λίστα και ο σχετικά άγνωστος στη χώρα μας, Sam Shepard.

Ο Sam Shepard ήταν ένας συγγραφέας που επικεντρωνόταν κυρίως στο σύντομο διήγημα αλλά και στο θεατρικό. Εμείς τον γνωρίσαμε από τα διηγήματα του τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη ματιά και ευαισθησία προς την Αμερικάνικη ύπαιθρο, τις ιστορίες των φτηνών μοτέλ και τις σχέσεις μεταξύ καθημερινών ανθρώπων που πασχίζουν να επιβιώσουν, σωματικά αλλά και ψυχικά μέσα σε μία αδηφάγο και τεράστια ήπειρο.

Το γράψιμο του είναι ταυτόχρονα αιχμηρό αλλά και τρυφερό, οι περιγραφές του ονειρικές αλλά την ίδια στιγμή προσγειωμένες στα πόδια τους, στην πραγματικότητα και σε περιστατικά που βρίσκουμε συνεχώς γύρω μας. Οι ήρωες του είναι απλοί άνθρωποι που παλεύουν με τα στοιχεία της φύσης, τα προβλήματα με το αλκοόλ, τις αποτυχημένες σχέσεις, τη μοναξιά και τον φόβο της αποξένωσης.

Η γραφή του ήταν σε θέση όμως να περιγράψει κάτι που είναι αδύνατον να ειπωθεί με τις λέξεις, και το έκανε με έναν τρόπο τόσο αιθέριο που το αίσθημα που σου άφηνε έμπαινε αμέσως στο υποσυνείδητο σου. Ο Sam Shepard σε όλη του τη ζωή έμεινε αρκετά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητα, παράλληλα όμως είχε και το βίτσιο της ηθοποιίας, και τον είδαμε σε πολλούς δεύτερους ρόλους από γνωστές ταινίες. Το γράψιμο όμως ήταν η πραγματική του αγάπη, από εκεί πάντα ξεκινούσε.

Συνολικά έγραψε 44 θεατρικά έργα – ανάμεσα τους και το «Cowboy Mouth» σε συνεργασία με την Patty Smith με την οποία ήταν φίλος για χρόνια –, τιμήθηκε με το βραβείο PEN και το χρυσό μετάλλιο της αμερικανικής ακαδημίας Τεχνών, ενώ το 2014 υπέγραψε το τελευταίο του θεατρικό «A particle of death», βασισμένο στη μυθολογία του Οιδίποδα.

Στη ζωή του έγραψε τρεις συλλογές διηγημάτων οι οποίες πλέον θεωρούνται επιτομή στο είδος της μικρής φόρμας. Αναζητήστε τα βιβλία του στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπως επίσης και από παλαιότερες εκδόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ