ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νίκη Σερέτη πιστεύει πως ο ηθοποιός είναι ένας υπομονετικός παρατηρητής

Η Νίκη Σερέτη πιστεύει πως ο ηθοποιός είναι ένας υπομονετικός παρατηρητής
Το CNN Greece είχε μία υπέροχη κουβέντα με την γνωστή σε όλους μας Νίκη Σερέτη από τον ρόλο της ως Δεβόρρα στο «Εκείνες κι εγώ»». Η ίδια μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με την καριέρα της, την ζωή της και τα μελλοντικά της σχέδια. photo: Nίκος Ραζής

Το να είσαι πάνω στο σανίδι του θεάτρου αλλά και πίσω από το φακό της κάμερας δεν ήταν ποτέ κάτι το εύκολο. Χρειάζεται σθένος, ταλέντο, σκληρή δουλειά και αδαμάντινη υπομονή για να τα καταφέρει κανείς στο θέατρο, στην τηλεόραση αλλά και στον κινηματογράφο. Το CNN Greece βρέθηκε με μία από τις πιο ταλαντούχες και αναγνωρίσιμες ηθοποιούς της γενιάς της, την Νίκη Σερέτη, την οποία ο περισσότερος κόσμος την έμαθε από την τηλεοπτική σειρά «Εκείνες κι εγώ», παίζοντας την εμβληματική πλέον Δεβόρρα δίπλα στον Ζάχο Δόγκανο, τον οποίο υποδύθηκε ο Γιάννης Μπέζος.

Η Νίκη Σερέτη γεννήθηκε στο τότε Κογκό (σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) από μητέρα αυτόχθονα και πατέρα Έλληνα επιχειρηματία -χρόνια εγκατεστημένο σε αυτή τη χώρα- από την Μυτιλήνη.

untitled-8.jpg
«Ο κάθε ρόλος με πλουτίζει και με κάνει να δραπετεύω από την «φτώχεια» της δικής μου ζωής. Η παράσταση The Doctor σχολιάζει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας και αναφέρει πως αν ο Χριστός υπήρχε σήμερα ο κόσμος θα τον σταύρωνε μέσα από τα social media.» photo/Νίκος Ραζής

Στην επαγγελματική πορεία της Νίκης Σερέτη ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολλά που έχει κάνει στο θέατρο, ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην παράσταση «Ορλάντο», όπου ερμήνευσε τον κεντρικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος της Βιρτζίνια Γουλφ «Ορλάντο: Μια Βιογραφία» και οι ρόλοι της σαν Ιοκάστη και Αγαύη στις τραγωδίες «Οιδίπους Τύραννος» και «Βάκχες», του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Χρήστου Σουγάρη. Έπαιξε τον επίσης σημαντικό ρόλο στην τηλεόραση ως Ράντα στον Μαύρο Ωκεανό.

TheDoctor_DSF8497VasiaAnagnostopoulou__.jpg
«Κάνω όντως δύο ρόλους. Το έργο όμως είναι κι αυτό διφορούμενο και καταπιάνεται με το γεγονός πως μπορείς να πεις κάτι αλλά κάποιος άλλος να καταλάβει κάτι άλλο, να το δει μέσα από τον δικό του μικρόκοσμο, και τους δικούς του φόβους και πεποιθήσεις. Είναι μια Βαβέλ. Αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον του έργου. Ένα κορίτσι παθαίνει σήψη γιατί έκανε μόνη της έκτρωση κι έτσι αρχίζει το έργο. Μία μάχη της θρησκείας με την επιστήμη». Photo από την παράσταση The Doctor.

Η Νίκη Σερέτη λατρεύει το θέατρο και ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, παράλληλα όμως συμμετέχει και σε νέες παραγωγές στον κινηματογράφο τις οποίες και θα δούμε σύντομα στις αίθουσες. Το CNN Greece είχε την ευκαιρία να κάνει μία υπέροχη κουβέντα μαζί της και η ίδια μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με την καριέρα της, την ζωή της και τα μελλοντικά της σχέδια.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Νίκης Σερέτη:

Μίλησε μας λίγο για τη νέα σου παράσταση. Τι ακριβώς θα δούμε πάνω στη σκηνή;

Νίκη Σερέτη: Ονομάζεται «The Doctor», του Robert Icke, κι είναι ένα σύγχρονο κείμενο. Είχα πολλά χρόνια να διαβάσω ένα τόσο ενδιαφέρον θεατρικό έργο, το οποίο είναι διασκευή από ένα ακόμη πιο παλιό πόνημα των αρχών του εικοστού αιώνα. Το έργο θίγει πολλά από τα ζητήματα μιας σύγχρονης κοινωνίας. Έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα μας, τις ταυτότητες μας, την διαφορετικότητα μας, μιλάει για τις μειονότητες, μιλάει για το political correct, μιλάει για την επιστήμη εναντίον της θρησκείας και το αντίστροφο. Είναι ουσιαστικά ένα ρεαλιστικό έργο που όμως στο τέλος κλείνει με μία πολύ ποιητική σκηνή η οποία διαπραγματεύεται την ζωή και τον θάνατο τελικά. Μας δυσκόλεψε πολύ διότι έχει ένα αγγλικό, φλεγματικό χιούμορ, το οποίο δεν μπορείς εύκολα να τα αποδώσεις στα ελληνικά, αλλά όμως τα καταφέραμε γιατί είχαμε μία εξαιρετική μετάφραση του έργου από την Κατερίνα Ευαγγελάτου η οποία είναι και στην σκηνοθεσία. Είμαι ενθουσιασμένη με όλα, με την ομάδα και με το καταπληκτικό έργο αυτό.

Ποιος είναι ο χαρακτήρας σου στο έργο; Μάθαμε πως έχεις διπλό ρόλο μάλιστα...

Νίκη Σερέτη: Κάνω όντως δύο ρόλους. Το έργο όμως είναι κι αυτό διφορούμενο και καταπιάνεται με το γεγονός πως μπορείς να πεις κάτι αλλά κάποιος άλλος να καταλάβει κάτι άλλο, να το δει μέσα από τον δικό του μικρόκοσμο, και τους δικούς του φόβους και πεποιθήσεις. Είναι μια Βαβέλ. Αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον του έργου. Ένα κορίτσι παθαίνει σήψη γιατί έκανε μόνη της έκτρωση κι έτσι αρχίζει το θεατρικό. Μία μάχη της θρησκείας με την επιστήμη.

untitled.jpg
«Μας δυσκόλεψε πολύ διότι έχει ένα αγγλικό, φλεγματικό χιούμορ, το οποίο δεν μπορείς εύκολα να τα αποδώσεις στα ελληνικά, αλλά όμως τα καταφέραμε γιατί είχαμε μία εξαιρετική μετάφραση του έργου από την Κατερίνα Ευαγγελάτου η οποία είναι και στην σκηνοθεσία. Είμαι ενθουσιασμένη με όλα, με την ομάδα και με το καταπληκτικό έργο αυτό.» Photo/Νίκος Ραζής

Πιστεύεις πως ο ρόλος στην παράσταση σου έδωσε κάτι νέο στην καριέρα σου ως ηθοποιού; Σε δυσκόλεψε;

Νίκη Σερέτη: Κάνω δύο ρόλους όπως είπαμε πριν, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ινστιτούτου αλλά κι έναν ιερέα ακτιβιστή. Κάνω έναν ανδρικό χαρακτήρα, όμως τα φύλα στο έργο δεν δίδονται από τον συγγραφέα με την στερεοτυπική μορφή τους, είναι μια μεταφορά. Κι αυτό είναι και η πρόκληση του έργου. Ουσιαστικά αυτό που θέλει να πει είναι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Δεν είμαι αυτό που δείχνω. Κάθε άτομο είναι μία πόλη από εκατοντάδες ανθρώπους. Ναι σίγουρα με δυσκόλεψε αλλά αυτό είναι και η χαρά του ηθοποιού, να μην παίζει συνέχεια κάτι που είναι κοντά του, μιας και γίνεται βαρετό. Θέλω την πρόκληση. Με βγάζει από την καθημερινότητα μου, το βόλεμα μου ας το πούμε. Από την άλλη οι ηθοποιοί δεν πρέπει να κρίνουμε τους ρόλους μας, μιας και είναι μία δουλειά, κάτι που πρέπει να κάνεις. Αν κρίνεις τον ρόλο τότε θα υπάρξουν σημεία που δεν θα είσαι σε θέση να παίξεις τελικά. Ένας ηθοποιός πρέπει να παρατηρεί. Ο κάθε ρόλος με πλουτίζει και με κάνει να δραπετεύω από την «φτώχεια» της δικής μου ζωής. Το έργο σχολιάζει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας και αναφέρει πως αν ο Χριστός υπήρχε σήμερα ο κόσμος θα τον σταύρωνε μέσα από τα social media.

Σαν έμπειρη ηθοποιός έχεις την ευχέρεια να επιλέγεις τους ρόλους σου;

Νίκη Σερέτη: Και τα δύο συμβαίνουν, και τους επιλέγω αλλά και με επιλέγουν τελικά. Λέω όχι σε ό,τι θεωρώ ό,τι δεν μου ταιριάζει, από την άλλη όμως θέλω να υπάρχει και χημεία στην συνεργασία, δεν δίνω καμία σημασία αν ο ρόλος είναι πρωταγωνιστικός ή όχι. Κυρίως κοιτάζω το κείμενο να με αφορά και να έχω κάτι να πω μέσα από αυτό, αυτός είναι ο οδηγός μου. Σίγουρα όμως ο ηθοποιός που θέλει να διαλέγει όλους τους ρόλους δεν θα έχει εύκολη ζωή. Καμιά φορά δεν έχεις επιλογή λόγω των συνθηκών. Εγώ είμαι αυτόνομη, δεν έχω οικογένεια ή παιδιά, οπότε κατά κάποιο τρόπο δίνω λογαριασμό μόνο σε εμένα. Κάποιος άλλος όμως που έχει ανάγκη τα χρήματα ίσως να επιλέξει προτάσεις που δεν θα του άρεσαν ακριβώς.

untitled-7.jpg
«Να σου πω την αλήθεια, δεν μου αρέσει πολύ να δίνω συμβουλές. Θεωρώ πως ο δρόμος του καθενός είναι προσωπικός και μοναδικός και μόνο μέσα από το βίωμα μπορεί να αποκτήσει αυτό που λέμε σοφία και εμπειρία.» photo/Νίκος Ραζής

Πως βλέπεις τους νέους ηθοποιούς; Είναι παθιασμένοι όσο η δική σου γενιά; Συγκρίνεις ποτέ τον εαυτό σου με αυτούς;

Νίκη Σερέτη: Γενικά δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις. Σαφώς μου αρέσει να συγχρωτίζομαι με νέους ανθρώπους γενικότερα και φυσικά ηθοποιούς λόγω της δουλειάς μου, το νέο αίμα που λέμε. Πάντως μόνο καλά πράγματα έχω να πω για τους νέους ηθοποιούς και συναδέλφους μου. Μου θυμίζουν τον εαυτό μου, βλέπω σε αυτούς την άγνοια του κινδύνου που είχα κι εγώ κάποτε. Παίρνω όμως πολλά από αυτούς, μου δίνουν ενέργεια. Η ορμή τους με τροφοδοτεί.

Πως βλέπεις το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα, εσύ σαν πιο έμπειρη στο επάγγελμα, μπορεί ένας νέος ηθοποιός να επιβιώσει στην Ελλάδα χωρίς να κάνει δεύτερη δουλειά;

Νίκη Σερέτη: Δεν υπάρχει ηθοποιός που να μην έχει κάνει και δεύτερη δουλειά. Το έχω κάνει κι εγώ, έχω δουλέψει σερβιτόρα σε μπαρ και μετά εκεί που έλεγα πως δεν θα το ξανακάνω τελικά το έκανα γιατί έπρεπε. Αυτά συμβαίνουν. Δεν είναι κάτι κακό, είναι κάτι ωραίο απεναντίας γιατί οι περισσότεροι ηθοποιοί κάτι άλλο έχουν σπουδάσει. Από την άλλη όμως πιστεύω πως κάποια στιγμή πρέπει να αφιερωθείς και να επιλέξεις τελικά ένα μόνο επάγγελμα. Θέλει προσήλωση. Θέλει κότσια να είσαι ηθοποιός. Το θέατρο όμως είναι μαγικό, σε αποζημιώνει.

untitled-9.jpg
«Γενικά δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις. Σαφώς μου αρέσει να συγχρωτίζομαι με νέους ανθρώπους γενικότερα και ηθοποιούς, το νέο αίμα που λέμε. Πάντως μόνο καλά πράγματα έχω να πω για τους νέους ηθοποιούς και συναδέλφους μου.» photo/Νίκος Ραζής

Κουβαλάς το ρόλο στο σπίτι σου; Σε επηρεάζουν οι ρόλοι στην πραγματική σου ζωή;

Νίκη Σερέτη: Ναι, το κάνω κάποιες φορές, σίγουρα επιστρέφω στον εαυτό μου, στη Νίκη, αλλά πάντα μέσα στη μέρα, μετά την πρόβα θα σκεφτώ πως θα αντιδρούσε ο ρόλος μου σε κάτι που συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Μπορεί να μην χρειάζεται απαραίτητα να το κάνεις, σε βοηθάει όμως, είναι μία δική σου μετάφραση του ρόλου, πρέπει όμως να υπάρχει κι ένα καλό κείμενο από κάτω για να είναι όλο αυτό ουσιαστικό και βαθύ.

Τι συμβουλή θα έδινες σε έναν νέο ηθοποιό; Κάποιον που ξεκινάει τώρα;

Νίκη Σερέτη: Να σου πω την αλήθεια, δεν μου αρέσει πολύ να δίνω συμβουλές. Θεωρώ πως ο δρόμος του καθενός είναι προσωπικός και μοναδικός και μόνο μέσα από το βίωμα μπορεί να αποκτήσει αυτό που λέμε σοφία και εμπειρία. Θα έλεγα απλώς σε κάποιον νέο ηθοποιό να κάνει αυτό που κάνει με χαρά και να έχει πίστη στον εαυτό του, να είναι προσηλωμένος, να πιστεύει στην τέχνη του. Κι εγώ κάθε μέρα μαθαίνω νέα πράγματα.

Πληροφορίες για την παράσταση The Doctor:

The Doctor
πολύ ελεύθερα βασισμένο στο έργο PROFESSOR BERNHARDI του Άρτουρ Σνίτσλερ

Σκηνοθεσία-Μετάφραση: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Mουσική Σύνθεση- Sound Design: Αλέξανδρος - Δράκος Κτιστάκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Ηχητικός σχεδιασμός: Ηλίας Φλάμμος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Πρωταγωνιστούν:
Στεφανία Γουλιώτη
Νίκος Χατζόπουλος
Αμαλία Νίνου
Κίττυ Παϊταζόγλου
Μαριάννα Δημητρίου
Aurora Marion
Λευτέρης Πολυχρόνης
Νίκη Σερέτη
Σταύρος Καλλιγάς
Αλίκη Ανδρειωμένου
και η Ζωή Ρηγοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Φορτετσανάκη
Β' Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Πάνου, Μιχαέλα Σαραντινοπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Καλοφούτη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα
Χειριστής Κάμερας: Χρήστος Κέκες
Ενδύτρια: Μαρία Τσακίρη
Σχεδιασμός Κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Τεό Ζωγραφάκι
Περούκες: Στέφανος Βασιλάκης
Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Κατασκευή ανδρικών κοστουμιών: Γιώργος Παρλιάρος
Ειδικές κατασκευές: Αλέξανδρος Λόγγος
Φωτογραφίες Promo: Έφη Γούση
Φωτογραφίες Προγράμματος: Πηνελόπη Γερασίμου
Βοηθός Φωτογράφου: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Trailer: Γρηγόρης Πανόπουλος
Βοηθός οπερατέρ: Ραφαήλ Σαμαράς
Κομμώσεις τρέιλερ: Ιδομενέας Μιχαλοδημητράκης
Βοηθός Κομμωτή: Γιάννης Τσιανάκας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Οργάνωση Παραγωγής: Ξένια Καλαντζή
Βοηθοί Παραγωγής: Πανούτσι Μαργέλος, Ντίνα Ντεμπέμπε
Υποστήριξη παραγωγής «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Κατερίνα Λιακοπούλου
Υπεύθυνη τμήματος εισιτηρίων «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Στέλλα Μαυροειδή
Λογιστήριο «ΛΥΚΟΦΩΣ»: Γιώργος Αναγνώστου
Παραγωγή: Πολιτιστικός Οργανισμός «Λυκόφως» - Γ. Λυκιαρδόπουλος

https://www.ticketservices.gr/event/the-doctor/?lang=el

ΔΗΜΟΦΙΛΗ