ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μικρότερα πορτρέτα του Ρέμπραντ εκτίθενται στο Rijksmuseum

Τα μικρότερα πορτρέτα του Ρέμπραντ εκτίθενται στο Rijksmuseum
Τα δύο μικρότερα πορτρέτα του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ (Rembrandt) εκτίθενται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τα δύο μικρότερα πορτρέτα του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ (Rembrandt) εκτίθενται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ από την περασμένη Τετάρτη.

Οι πίνακες είχαν χαθεί για σχεδόν 200 χρόνια και εμφανίστηκαν πριν από δύο χρόνια. Μετά από εκτενή έρευνα του Rijksmuseum, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αυθεντικά έργα του Ρέμπραντ.

Οι δύο πίνακες, που χρονολογούνται από το 1635, είναι πορτρέτα του Jan Willemsz van der Pluym και της συζύγου του Jaapgen Caerlsdr που ήταν μέλη του οικογενειακού κύκλου του καλλιτέχνη. Ο Ρέμπραντ ήταν ο πιο περιζήτητος δημιουργός πορτρέτων στο Άμστερνταμ την εποχή που ζωγράφισε τα συγκεκριμένα έργα.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μικρό τους μέγεθος τους και το δυναμικό στυλ σκίτσου, πιθανότατα τα ζωγράφισε ως χάρη στο ζευγάρι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.

Έρευνες με φωτογραφία με ακτίνες Χ και υπέρυθρες ακτίνες, μαζί με την ανάλυση δειγμάτων βαφής, έδωσαν τα στοιχεία ότι ο Ρέμπραντ δημιούργησε πράγματι τους πίνακες. «Όταν συνδυάζονται, τα διάφορα ερευνητικά αποτελέσματα αποτελούν πειστικά στοιχεία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μουσείου. Βασικοί παράγοντες όπως η τεχνική ζωγραφικής, οι χρωστικές ουσίες και η σύνθεση και η δομή του χρώματος δείχνουν ότι πρόκειται για έργα του Ρέμπραντ.

Οι δύο πίνακες πουλήθηκαν τελευταία φορά το 1824. Τους δύο τελευταίους αιώνες, δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό και παρέμειναν στην ίδια βρετανική ιδιωτική συλλογή.

Η οικογένεια Χόλτερμαν αγόρασε τα πορτρέτα σε δημοπρασία του Christie's στο Λονδίνο τον Ιούλιο έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα δύο πορτρέτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της nltimes δόθηκαν με μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Rijksmuseum. «Δεδομένης της στενής σχέσης μου με το Μουσείο και του γεγονότος ότι η ομάδα των ειδικών διεξήγαγε έρευνα σε αυτά τα πορτρέτα εδώ και χρόνια, αισθάνομαι ότι αυτά τα έργα ανήκουν στο Μουσείο» δήλωσε ο Χένρι Χόλτερμαν διευθύνων σύμβουλος της Reggeborgh.

«Ο Jan και η Jaapgen θα φέρουν τους επισκέπτες πιο κοντά στον οικογενειακό κύκλο του Rembrandt. Είναι υπέροχο που οι πίνακες αποκτήθηκαν από την οικογένεια Χόλτερμαν και που τους εμπιστεύονται στο Rijksmuseum, ώστε να μπορούν να τους απολαύσουν εκατομμύρια άνθρωποι», δήλωσε ο Τάκο Ντίμπιτς, διευθυντής του Μουσείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ