ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσμπορν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία»

Όσμπορν για Γλυπτά Παρθενώνα: «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία»
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα AP Photo / LEFTERIS PITARAKIS

Την δυνατότητα το Βρετανικό Μουσείο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα επανέλαβε ο Διευθυντής του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

«Μια συμφωνία που θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε την έκθεση των Μαρμάρων, των σπουδαίων Γλυπτών που κάλυπταν περιμετρικά την Ακρόπολη στην αρχαία Ελλάδα, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός» εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο podcast «political currency».

«Η Ελλάδα θα υποστηρίζει πάντοτε ότι είναι δικαιωματικά δικά της. Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει τόσο από τη συντηρητική κυβέρνηση, όσο και τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ πως αυτό δεν θα αλλάξει» διευκρίνισε.

Ωστόσο, σημείωσε πως «οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικά διακείμενοι υπέρ μιας συμφωνίας» και πιστεύει πως το ίδιο ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση.

Θέλησε, δε, να «καθαρίσει» τη «σκιά» που δημιούργησε η επιλογή του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας:

«Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλά το Βρετανικό Μουσείο».

Η δήλωση αυτή ακολουθεί εκείνη της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποχωριστεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ