ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό μουσικό βίντεο στην ιστορία του MTV

Αυτό είναι το πιο σοκαριστικό μουσικό βίντεο στην ιστορία του MTV
Το «Runaway Train» γράφτηκε αρχικά για την εμπειρία του Pirner με την κατάθλιψη και σύντομα έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1993, κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy. Associated Press

Τα μουσικά βίντεο, ως μέσο, ​​ήταν πάντα αμφιλεγόμενα. Θεωρούμενα από κάποιους ως ένας τρόπος ενσωμάτωσης της εικαστικής τέχνης με τη μουσική τους και άλλους ως μια πράξη αυτοπροβολής χωρίς νόημα, τα μουσικά βίντεο παρόλα αυτά απογειώθηκαν πραγματικά με την έλευση του MTV στη δεκαετία του 1980. Στις μέρες μας, λίγα σινγκλ κυκλοφορούν χωρίς συνοδευτική οπτική συνοδεία. Το τοπίο των promo βίντεο κυμαίνεται από βιαστικά ζωντανά πλάνα μιας συγκεκριμένης μπάντας μέχρι παραγωγές μεγάλου προϋπολογισμού που μοιάζει με ταινίες μεγάλου μήκους. Τα μουσικά βίντεο έχουν επίσης μια πολύ πιο σκοτεινή πλευρά, με ένα απροσδόκητο τραγούδι να έχει ίσως το πιο σοκαριστικό βίντεο από όλα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, μια πανκ μπάντα από τη Μινεάπολη έφτιαχνε τη φήμη της. Οι Soul Asylum ήταν σεβαστοί στην underground μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1980, αλλά ο έντονος θόρυβος των συναυλιών τους έκανε τον τραγουδιστή Dave Pirner να πιστέψει ότι έχανε την ακοή του. Ως αποτέλεσμα, ο frontman μεταπήδησε στην ακουστική κιθάρα και σύντομα γεννήθηκε το πιο ξεχωριστό κομμάτι του συγκροτήματος.

Το «Runaway Train» γράφτηκε αρχικά για την εμπειρία του Pirner με την κατάθλιψη και σύντομα έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 1993, κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy και έγινε μεγάλη επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες δεκαέξι χώρες. Χρησιμοποιώντας το μοτίβο ενός ανθρώπου που πηδάει παράνομα πάνω σε τρένα ως μεταφορά για τη κατάθλιψη του, ο Pirner εμπνεύστηκε επίσης από την παιδική του αγάπη για την τηλεοπτική εκπομπή Casey Jones.

Μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε το «Runaway Train», το MTV ήταν στο αποκορύφωμά του σε δημοτικότητα. Το πρωτοποριακό τηλεοπτικό κανάλι, εκείνη την εποχή, έδειχνε κυρίως μουσικά βίντεο, σε αντίθεση με την ποικιλία των ριάλιτι που συνθέτουν σήμερα το περιεχόμενό του. Προσπαθώντας να επωφεληθούν από την πρώιμη επιτυχία του κομματιού τους, οι Soul Asylum ήταν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα μουσικό βίντεο για το «Runaway Train». Ίσως ως αποτέλεσμα των πρώιμων πανκ ριζών τους, ωστόσο, το συγκρότημα δεν αρκέστηκε σε ένα μη περιγραφικό, γενικό βίντεο του εαυτού τους να συγχρονίζουν τα χείλη τους με το τραγούδι. Ενσωματώνοντας τον Tony Kaye ως σκηνοθέτη, το βίντεο που προκύπτει είναι ένα από τα πιο σοκαριστικά και εντυπωσιακά σε όλη την ιστορία των μουσικών βίντεο.

Ανοίγοντας με κείμενο που γράφει: «Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι που χάνονται στους δρόμους της Αμερικής», οι Soul Asylum αντιμετώπισαν το βίντεο ως μέσο ευαισθητοποίησης για νέους που είχαν φύγει από το σπίτι ή είχαν χαθεί. Στιγμιότυπα με φωτογραφίες πραγματικών νέων, τα ονόματά τους και τη χρονιά που είχαν εξαφανιστεί, εμφανίζονται στο βίντεο.

Αν και ήταν πολύ εντυπωσιακό και αρκετά σοκαριστικό, μερικά καλά βγήκαν από το βίντεο. Το συγκρότημα έκοβε και ενημέρωνε το μουσικό βίντεο κάθε φορά που βρισκόταν ένα από τα επιλεγμένα παιδιά και πολλοί είπαν πως το βίντεο ήταν η αιτία για να αναγνωριστούν και τελικά να βρεθούν. Συνολικά, το βίντεο οδήγησε στο να βρεθούν 21 από τα 36 επιλεγμένα παιδιά.

Φυσικά, οι υπόλοιποι 15 νέοι που δεν βρέθηκαν έχουν μερικές πραγματικά τρομακτικές ιστορίες. Δολοφονία, αυτοκτονία, απαγωγή, πραγματικά δεν υπάρχει τέλος στην ανησυχητική φύση ορισμένων από τις ιστορίες των παιδιών που εμφανίζονται στο μουσικό βίντεο «Runaway Train». Ωστόσο, οι σοκαριστικές φωτογραφίες τους εξακολουθούν να παραμένουν στο βίντεο, περιμένοντας να βρεθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ