ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νότια Ιταλία: Στο «φως» δύο ναοί δωρικού ρυθμού στην αρχαία ελληνική πόλη της Ποσειδωνίας

Νότια Ιταλία: Στο «φως» δύο ναοί δωρικού ρυθμού στην αρχαία ελληνική πόλη της Ποσειδωνίας
Αρχαιολογικές ανασκαφές του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας στην αρχαία Ποσειδωνία Ministero de la cultura Italiana

Δύο ναούς δωρικού ρυθμού έφερε στο «φως» αρχαιολογική ανασκαφή στην αρχαία ελληνική πόλη της Ποσειδωνίας στην Νότια Ιταλία.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κοντά στα τείχη της πόλης, που σήμερα είναι γνωστή από τους Ιταλούς ως Πεστούμ, και μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα.

Αυτά τα κτήρια δίνουν νέες πληροφορίες για την προέλευση και την αστική ανάπτυξη της «Magna Graecia» και παρέχουν κρίσιμα δεδομένα για την κατανόηση της εξέλιξης της δωρικής αρχιτεκτονικής στην Ποσειδωνία και την αρχαία Ελλάδα.

Ο πρώτος ναός, που εντοπίστηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2019 εκτιμάται πως κτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, η ιστορία του ιερού φαίνεται να είναι ακόμη πιο παλιά.

Tempietto_PaestumVelia_5.jpg
Ένας εκ των ναών που αποκαλύφθηκαν στην Νότια ΙταλίαMinistero de la cultura Italiana

Σήμερα αποτελεί, λόγω των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, ένα απόλυτο μοναδικό δωρικό τάγμα. Έχει διασωθεί μέρος του στυλοβάτη (υπόγειο των κιόνων) και του κρηπιδώματος (σκαλοπάτια όπου κτίστηκε ο ναός).

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ένας ακόμη ναός, μέτριων διαστάσεων αλλά με αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των πρώτων μεγάλων ναών και που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Στις αρχές του επόμενου αιώνα η κατασκευή αυτή αντικαταστάθηκε, στην ίδια περιοχή, από νέο ναό.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια ΙταλίαMinistero de la cultura Italiana

Μέχρι σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο του Πέστουμ δέσποζαν τρεις, καλά διατηρημένοι, ελληνικοί ναοί, δωρικού ρυθμού, δύο από τους οποίους είναι αρχαιότεροι από τον Παρθενώνα της Αθήνας:

  • Ο ναός της Ήρας, γνωστός και ως «Βασιλική» (Basilica), που είναι ο πιο παλιός
  • Ο ναός της Αθηνάς που κατασκευάστηκε στο ψηλότερο σημείο της πόλης και
  • Ο ναός του Ποσειδώνα, ο καλύτερα διατηρημένος από τους τρεις.

Όλοι τους χτίστηκαν μεταξύ 550 και 450 π.Χ. από τους αποίκους της Magna Graecia (δηλαδή της Μεγάλης Ελλάδας) και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, σύμφωνα με το euronews.

Η Ποσειδωνία ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Κάτω Ιταλίας, στην περιοχή της Καμπανίας. Βρισκόταν 85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, στη σημερινή επαρχία του Σαλέρνο, κοντά στις ακτές της Τυρρηνικής θάλασσας. Το λατινικό όνομα της πόλης ήταν Πέστουμ (Paestum).

Αρχαίος ναός δωρικού ρυθμού στην Νότια ΙταλίαMinistero de la cultura Italiana

Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., η Ποσειδωνία καταλαμβάνεται από τους Λουκανούς. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της περιόδου φαίνεται πως στην πόλη συνυπήρχαν και ελληνικά και ιταλικά πολιτισμικά στοιχεία. Η ελληνική γλώσσα, όμως, σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Η πόλη έγινε τελικά ρωμαϊκή το 273 π.Χ., μετά το τέλος των πολέμων του Πύρρου στην Ιταλία, που διεξήχθησαν στο πρώτο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ