ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Piano Days@Megaron: Η μεγάλη γιορτή του πιάνου στο Μέγαρο!

Piano Days@Megaron: Η μεγάλη γιορτή του πιάνου στο Μέγαρο!

Για δύο ημέρες, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου το Μέγαρο γεμίζει με συναυλίες με κλασικές αλλά και τζαζ επιρροές, δράσεις για παιδιά, ρεσιτάλ ανερχόμενων μουσικών και απρόσμενες συναντήσεις. Στο κέντρο ο Λιστ!

Όπως και την προηγούμενη σεζόν, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (27 και 28/1/2024) φιλοξενείται στο Μέγαρο το διήμερο Piano Days, η μεγάλη γιορτή του πιάνου.

Στο κέντρο των φετινών εκδηλώσεωνβρίσκεται ο Franz Liszt [Φραντς Λιστ] (1811-1896), ο σπουδαίος συνθέτης, πιανίστας ‒ο μεγαλύτερος στην εποχή του, αν όχι σε όλη την ιστορία της μουσικής‒ και μαέστρος, ο «εφευρέτης» του σόλο ρεσιτάλ, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Το πλούσιο Πρόγραμμα των PianoDays @Megaron δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν συναυλίες με κλασικές αλλά και τζαζ επιρροές, δράσεις για παιδιά αλλά και ρεσιτάλ ανερχόμενων μουσικών και να γνωρίσουν από κοντά το πιάνο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του, χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει το SteinwaySPIRIO | r, ένα τεχνολογικό θαύμα από τον κορυφαίο κατασκευαστή πιάνων στον κόσμο.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι σολίστ: Νικόλας Αναδολής, Δημήτρης Βασιλάκης, Stefano Bollani [Στέφανο Μπολλάνι], Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά), Μάνος Κιτσικόπουλος, Φίλιππος Κλαψινάκης, Δανιήλ Κολανιάν, Αλεξία Μουζά, Ferhan και Ferzan Önder [Φερχάν και Φερζάν Εντέρ], Μάριος Παντελιάδης, Χρίστος Παπαγεωργίου, Αναστάσιος Πάππας,Παναγιώτης Τροχόπουλος, Θεόδωρος Φιλιππόπουλος.

Επίσης, την πρώτη βραδιά του διημέρου ανεβαίνει στο Μέγαρο η μουσική παράσταση «Chaplin Pianissimo», στην οποίαο Eugene Chaplin [Γιουτζήν Τσάπλιν], γιoς του μεγάλου κωμικού Charlie Chaplin [Τσάρλι Τσάπλιν], αφηγείται τη ζωή του πατέρα του, πλαισιωμένος από δύο διακεκριμένους πιανίστες.

Ακόμη, στο πλαίσιο των Piano Days, ο επιφανής ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας παρουσιάζει τον νέο κύκλο συζητήσεων «Ρηξικέλευθο» με θέμα την καινοτομία.

Το διήμερο ολοκληρώνεται με την εορταστική συναυλία «Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα» της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπό τον αναγνωρισμένο μαέστρο Γιώργο Ζιάβρα.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Αναλυτικά:

Σάββατο 27 Ιανουαρίου

  • 12:00 | Γνωρίστε το Steinway SPIRIO | r

Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης

Ένα τεχνολογικό θαύμα στο Μέγαρο! Το κορυφαίο ακουστικό πιάνο με δυνατότητα ζωντανής αναπαραγωγής, πλέι μπακ και ηχογράφησης σε υψηλή ανάλυση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ακούστε σπάνιες ηχογραφήσεις των Χόροβιτς, Ρούμπινσταϊν, Γκουλντ και άλλων θρυλικών σολίστ του πιάνου.

Είσοδος ελεύθερη

  • 15:30 | Ρεσιτάλ για δύο πιάνα

Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, Φίλιππος Κλαψινάκης
Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος / Διάρκεια | 50 λεπτά

Ένα ρεσιτάλ για δύο πιάνα με δύο νέα αστέρια από τις περσινές Piano Days, τον δεκατετράχρονο Φίλιππο Κλαψινάκη,που έκανε το ντεμπούτο του στο Τριπλό κοντσέρτο του Μότσαρτ, και τον δωδεκάχρονο Θεόδωρο Φιλιππόπουλο, που ξεχώρισε στις συναυλίες νεαρών σολίστ στο φουαγιέ. Στο φετινό πρόγραμμά τους, εκλεκτά έργα που αναδεικνύουν το ιδιαίτερο ταλέντο και τη σπάνια ωριμότητά τους.

Τιμή εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος) Ι Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

  • 17:00 | «Όλα ξεκίνησαν από ένα πιάνο με ουρά…»

Παιχνίδι μυστηρίου για παιδιά 6-10 ετών
Φουαγιέ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη

Με αφορμή ένα γράμμα από τα παλιά, τα παιδιά, με αγωνία αλλά και παιχνιδιάρικη διάθεση, περιηγούνται στους χώρους του Μεγάρου και ανακαλύπτουν την απίστευτη ιστορία του, που άρχισε από ένα πιάνο με ουρά. Άραγε θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους, να περάσουν τις δοκιμασίες και να ολοκληρώσουν τη σπουδαία αποστολή τους;

Παρακαλούμε, σημειώστε ότι τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

  • 18:30 &21:00 | «Chaplin Pianissimo»

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη / Διάρκεια | 90 λεπτά

27.01.2024_Chaplin-Pianissimo_photoCelineMichel_24.jpg
Γιουτζήν Τσάπλιν με τους Ζαν-Πασκάλ Μπεντύς και Συλβαίν Μοριζέ στο Chaplin Pianissimo / @Celine Michel

Ο Γιουτζήν Τσάπλιν, γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, αφηγείται την ιστορία του πατέρα του με συγκίνηση αλλά χωρίς συναισθηματισμούς, μέσα από ανέκδοτες ιστορίες, αναμνήσεις και στιγμιότυπα της καριέρας του.

Τον πλαισιώνουν μουσικά ο Ζαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβαίν Μοριζέ, καταξιωμένοι ενορχηστρωτές και διασκευαστές στον κόσμο του κινηματογράφου, ερμηνεύοντας ζωντανά, σε μεταγραφή για δύο πιάνα, τις πιο διάσημες παρτιτούρες του Τσάπλιν.

Συμπαραγωγή | Λυκόφως – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμές εισιτηρίων: 40 €, 34 €, 29 €, 24 €, 17 €, 11 €, 8 € (εκπτωτικό)

  • 19:30 | «Ρηξικέλευθο: Η καινοτομία στην επιστήμη, την τέχνη και το επιχειρείν»

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος / Διάρκεια | 55 λεπτά

27.01.2024_Rixikeleftho_stathis_kalyvas_credit_mariliza_anastasopoulou.jpg
Στάθης Καλύβας / @Μariliza Αnastasopoulou

Η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των οποίων ο Στάθης Καλύβας διερευνά την ατομική «χημεία» της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, συνομιλώντας με ανθρώπους που, ενώ επιχειρούν σε διαφορετικά πεδία, έχουν πολλά και απρόσμενα κοινά χαρακτηριστικά. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, καλεσμένοι είναι η οινοποιός Χλόη Χατζηβαρύτη και ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης. Μαζί τους «συνομιλεί» ο Δανιήλ Κολανιάν που ερμηνεύειτα έργα Στην άκρη μιας πηγής (Auborddunesource) και Σπουδή υπερβατικής δεξιοτεχνίας αρ. 10 του μεγάλου καινοτόμου του πιάνου Φραντς Λιστ. Μάλιστα, ο νεαρός πιανίστας απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής 2023 του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Η σκηνοθεσία είναι της Νατάσας Τριανταφύλλη.

Τιμή εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος) Ι Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

  • 20:30 | Stefano Bollani «Solo in Athens»

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης / Διάρκεια | 70 λεπτά

27.01.2024_stefano_bollani_c_valentina_cenni_5_IMG_8429-2_col.jpeg
Στέφανο Μπολλάνι @ Valentina Cenni

Η δεξιοτεχνία και η δημιουργική ιδιοφυία του ιταλού πιανίστα Στέφανο Μπολλάνι εντυπωσιάζουν τους φίλους της τζαζ σε όλο τον κόσμο. Μια σόλο εμφάνιση στο Μέγαρο ενός μαγικού σολίστ, ο οποίος θα συναρπάσει το κοινό με ερμηνείες που συνδυάζουν την κλασική κομψότητα με το ελεύθερο πνεύμα της τζαζ και όχι μόνο!

Συνδιοργάνωση | Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμές εισιτηρίων: 34 € , 22 €, 14 € (εκπτωτικό)

  • 22:30 | «Αυτοσχεδιασμοί σε δύο πιάνα»

Μάνος Κιτσικόπουλος, Νικόλας Αναδολής
Αίθουσα Banquet / Διάρκεια | 80 λεπτά

Τζαζ αυτοσχεδιασμοί από τον Μάνο Κιτσικόπουλο και τον Νικόλα Αναδολή, δύο ανήσυχους πιανίστες που κινούνται με άνεση και τόλμη ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μουσικής. Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία πέρα από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και το ταλέντο των δύο χαρισματικών σολίστ.

Τιμή εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος) Ι Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2023

  • 12:00 | «PianoBattles»

Αναστάσιος Πάππας, Χρίστος Παπαγεωργίου
Αίθουσα Banquet / Διάρκεια | 60 λεπτά

Piano-Battles με τον Αναστάσιο Πάππα και τον Χρίστο Παπαγεωργίου @akribiadis

Δύο έλληνες βιρτουόζοι, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Αναστάσιος Πάππας, σε μια μεσημεριανή συναυλία με παραθέσεις και αντιπαραθέσεις έργων της κλασικής και της ρομαντικής εποχής αλλά και του σύγχρονου ροκ και τζαζ ιδιώματος.

Τιμή εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος) Ι Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

  • 13:00 | Νεαροί σολίστ στο φουαγιέ

Φουαγιέ Ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα, μαθητές ωδείων ερμηνεύουν πιανιστικά έργα σε έλα λαμπερό concertgrandSteinway που τοποθετείται στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Μια ευκαιρία για νεαρούς πιανίστες να παίξουν στο Μέγαρο, και για το κοινό του Μεγάρου να ανακαλύψει νέα ταλέντα.

Είσοδος ελεύθερη

  • 17:00 | «Στην κόψη της δεξιοτεχνίας»

Δημήτρης Βασιλάκης / Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος / Διάρκεια | 55 λεπτά

Δημήτρης Βασιλάκης

Ένα ρεσιτάλ-πρόκληση με έργα Λιστ και Γκοντόφσκι που υπερβαίνουν τα όρια της τεχνικής από τον Δημήτρη Βασιλάκη, κορυφαίο πιανίστα με μεγάλη διεθνή καριέρα και σολίστ στο διάσημο Ensemble Intercontemporain.

Τιμή εισιτηρίου: 12 € (γενική είσοδος) Ι Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

  • 19:00 | Ferhan&Ferzan Önder, Δημήτρης Δεσύλλας

Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος / Διάρκεια | 65 λεπτά

Οι αδελφές Φερχάν και Φερζάν Οντέρ, ένα από τα πιο διάσημα πιανιστικά ντουέτα παγκοσμίως, συναντούν στο Μέγαρο τον διακεκριμένο σολίστ κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα και ερμηνεύουν, στο φινάλε του ρεσιτάλ τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το περίφημο «Μπολερό» του Μωρίς Ραβέλ.

Τιμές εισιτηρίων: 25 € , 16 €, 10 € (εκπτωτικό)

  • 20:30 | «Lisztomania για πιάνο και ορχήστρα»

Παναγιώτης Τροχόπουλος, Μάριος Παντελιάδης, Αλεξία Μουζά | πιάνο
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ
Γιώργος Ζιάβρας | μουσική διεύθυνση
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης / Διάρκεια | 80 λεπτά

Οι PianoDays @Megaron κλείνουν με ένα λαμπερό αφιέρωμα στον δαιμόνιο Ούγγρο Φραντς Λιστ, στο οποίο θα ακουστούν τρία έργα του για πιάνο και ορχήστρα που σπάνια παίζονται στις αίθουσες συναυλιών. Θα ταπαρουσιάσουν τρεις προικισμένοι έλληνες δεξιοτέχνες της νέας γενιάς, o Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο Μάριος Παντελιάδης και η Αλεξία Μουζά. Οι τρεις βιρτουόζοι συμπράττουν με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζιάβρας.

Τιμή εισιτηρίου: 12€ Είσοδος ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών

Xορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ, COSMOTE TV, ATTICA MEDIA GROUP, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, ΚΟSMOS 93.6, ΔΙΕΣΗ 101.3, GALAXY 92, MYRADIO 104.6, VOICE 102.5, AΘΗΝΑ 9.84, CNN.GR, CULTURENOW.GR, IN2LIFE.GR, ΜΟNOPOLI.GR, NEWSBEAST.GR, ARTANDLIFE.GR, METEO.GR

Eισιτήρια: 210 72 82 333●megaron.gr

Πληροφορίες

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr

https://www.instagram.com/megaron_athens/

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://twitter.com/MegaronAthens

ΔΗΜΟΦΙΛΗ