ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρόδος: Ένα ψηφιακό μουσείο που «κρύβει» θησαυρούς

Ρόδος: Ένα ψηφιακό μουσείο που «κρύβει» θησαυρούς
Κτίσματα που εντάσσονται στο Δικτύο Μουσείων και Επισκέψιμων Μνημείων της Μητρόπολης της Ρόδου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αναλλοίωτα στο χρόνο επιδιώκει να διατηρήσει με την ψηφιακή διαχείριση και προβολή, τα πολιτιστικά «διαμάντια» του νησιού, η Μητρόπολη Ρόδου.

«Προχωρήσαμε στην προσπάθεια αυτή διότι έχουμε σημαντικό υλικό στο νησί της Ρόδου το οποίο δεν ιδιαίτερα γνωστό και κινδυνεύει από την φθορά του χρόνου» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος

Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό μουσείο ενώ ήδη όπως επισημαίνει ο μητροπολίτης Ρόδου έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Ρόδου.

Έχουν ήδη συγκεντρωθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, όπως τονίζει ο μητροπολίτης Ρόδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχέδια, φωτογραφίες, ακόμα και προφορικές αφηγήσεις δεδομένου ότι η εκκλησία κατασκευάστηκε την περίοδο της ιταλικής κατοχής.

Κτίσματα που εντάσσονται στο Δίκτυο Μουσείων και Επισκέψιμων ΜνημείωνΑΠΕ - ΜΠΕ

Κεντρικό πυρήνα στο σχεδιασμό και ανάπτυξη του έργου αποτελεί η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού αποθετηρίου γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού, περιλαμβάνοντας το σύνολο των εκφάνσεων του Θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος του Δικτύου Χριστιανικών Μουσείων & Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου. Θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο και ηλεκτρονικά προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου, με σεβασμό στο θρησκευτικό χαρακτήρα των κειμηλίων και των μνημείων, την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Τα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν μια πολύπλευρη «δροσερή ψηφιακή σύζευξη» των εκθεσιακών χώρων και των μνημείων με το καλλιτεχνικό-πολιτισμικό τους υπόβαθρο, την ιστορία και την σφύζουσα αστική και τουριστική ζωή του νησιού.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία Υποδομών απαραίτητων για τη λειτουργία του Έργου.
  • Υπηρεσίες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης έργων τέχνης και ιστορικών τεκμηρίων που ανήκουν αποκλειστικά στις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης στις οποίες έχει πλήρη πνευματικά δικαιώματα.
  • Υπηρεσίες ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης Μνημείων (εσωτερικός διάκοσμος, αρχιτεκτονικά στοιχεία, κλπ).
  • Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής πύλης-portal για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού θρησκευτικού αποθέματος που σχετίζεται με το Δίκτυο Χριστιανικών Μουσείων & Επισκέψιμων Μνημείων Ρόδου.
  • Ανάπτυξη πολυγλωσσικών ψηφιακών παραγωγών
  • Διαδρομές ψηφιακής ή φυσικής επίσκεψης με χρήση εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ