ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Freedom Theatre της Παλαιστίνης προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης

Το Freedom Theatre της Παλαιστίνης προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης
Ηθοποιοί από το Freedom Theatre ερμηνεύουν μια σκηνή του «Return of Palestine» από τη διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτεχνική διευθύντρια Micaela Miranda AP Photo/Shakil Adil

Το Freedom Theatre, το θέατρο και το πολιτιστικό κέντρο της Παλαιστινιακής κοινότητας που βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η εμβληματική θεατρική εταιρεία - ένας πολιτιστικός φάρος στην περιοχή που αντιστέκεται μέσω της τέχνης - έχει αναγκαστεί να υπομείνει μια σειρά από επιθέσεις και στερήσεις από την ίδρυσή της το 2006 μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό των 24.000 ατόμων. Αυτά περιλαμβάνουν μια σειρά από καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές και επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων (IDF), τη δολοφονία του συνιδρυτή του Juliano Mer Khamis και τη σύλληψη, κράτηση και δολοφονία διαφόρων μελών του προσωπικού του θεάτρου.

Στις 13 Δεκεμβρίου, εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες επιδρομές στη Τζενίν εδώ και δεκαετίες, ο ισραηλινός στρατός λεηλάτησε και βανδάλισε το Freedom Theatre. Οι στρατιώτες πήγαν στο σπίτι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Ahmed Tobasi, του Παραγωγού Mustafa Sheta και του πρόσφατου πτυχιούχου της Σχολής Παραστατικών Τεχνών του Freedom Theatre Jamal Abu Joas, τους έδεσαν τα μάτια και τους πέρασαν χειροπέδες.

Ο Tobasi αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες και ο Abu Joas μετά από οκτώ ημέρες, αλλά ο Sheta παραμένει φυλακισμένος καθώς καταδικάστηκε σε έξι μήνες «διοικητικής κράτησης», χωρίς δηλαδή να του απαγγελθεί κάποια κατηγορία.

Σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε τα νέα για το βραβείο Νόμπελ αποτίοντας φόρο τιμής στα πολυάριθμα μέλη του θεάτρου που έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό:

«Έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε ότι το The Freedom Theatre έχει προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης», ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Το Θέατρο Ελευθερίας είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που έγινε δυνατό μέσω της συλλογικής επίδρασης χιλιάδων ανθρώπων, ξεκινώντας από τον Καταυλισμό Προσφύγων Τζενίν στην Παλαιστίνη και έφτασε σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από το όραμα των συνιδρυτών μας, Juliano Mer Khamis, που δολοφονήθηκε το 2011, και Zakaria Zubeidi, που κρατείται σε ισραηλινές φυλακές», αναφέρει στην ανακοίνωσή του του Freedom Theatre.

«Μαζί, ονειρεύτηκαν μια νέα γενιά καλλιτεχνών που, από την καρδιά του καταυλισμού της Τζενίν, θα ύψωναν τις φωνές τους ενάντια στις διακρίσεις, την κατοχή και την καταπίεση. Το κίνημα μας που αποτελείται από παιδιά, νέους, γυναίκες και άνδρες συνεχίζει να δυναμώνει, παρά τις συνεχιζόμενες εισβολές στη Τζενίν και τις επιθέσεις στο θέατρό μας. Σήμερα συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που ο παραγωγός μας, Μουσταφά Σέτα, συνελήφθη από τον Ισραηλινό Στρατό και φυλακίστηκε χωρίς δίκη και χωρίς να το απαγγελθεί κάποια κατηγορία. Ο Μουσταφά είναι ένας από τους πολλούς στην ομάδα μας που θυσίασαν την απελευθέρωσή τους για τον στόχο της ελευθερίας της έκφρασης για όλους» τονίζει η ανακοίνωση.

https://www.instagram.com/reel/C3VAIxYtjbi/

«Συνεχίζουμε να απαιτούμε την απελευθέρωση του Μουσταφά και όλων των Παλαιστινίων καλλιτεχνών και κρατουμένων. Ευχαριστούμε κάθε καλλιτέχνη και μαθητή, του οποίου η γενναιότητα, η δημιουργικότητα και η μαγεία έχουν χτίσει τις βαθιές ρίζες από τις οποίες η οικογένειά μας συνεχίζει να ανθίζει και να μεγαλώνει.

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να θυμηθούμε τη ζωή της Jehad Naghniyeh και του Mohammad Matahen, που σκοτώθηκαν και οι δύο από τον ισραηλινό στρατό τον Νοέμβριο, καθώς και της Mariam Abu Atyah (Um Mohammed), της μητέρας του θεάτρου μας. Οι απουσίες τους αφήνουν μια βαριά σιωπή, αλλά οι αναμνήσεις μας είναι γεμάτες με την καλοσύνη και τη χαρά τους.

Ευχαριστούμε κάθε διεθνή ομάδα, σύμμαχο και καλλιτέχνη που εργάζεται ακούραστα για να μεταφέρει το μήνυμα ελπίδας από τον καταυλισμό της Τζενίν στον κόσμο. Με τη σειρά του, το μήνυμα σας για φροντίδα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα αντανακλά πίσω και μας δίνει πεποίθηση στις πιο σκοτεινές μας στιγμές» λέει το Freedom Theatre.

«Καθώς γίνονται καθημερινές σφαγές στη Γάζα, οι εισβολές συνεχίζονται στη Δυτική Όχθη και οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν διώξεις από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, καλούμε όλους να ζητήσουν τέλος στη γενοκτονία των Παλαιστινίων και να υπερασπιστούν την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την απελευθέρωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ