ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Berlinale 2024

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή Berlinale 2024
To Filmhaus-Sony Center στο Βερολίνο, μία από τις αίθουσες της Berlinale. photo/Internationale Filmfestspiele Berlin

Το Βερολίνο βρίσκεται σε φρενήρεις ρυθμούς αυτόν τον μήνα, με τους διευθυντές της Berlinale Carlo Chatrian και Mariette Rissenbeek να δουλεύουν πυρετωδώς για την φετινή διοργάνωση. Κι όλα αυτά σε ένα πλαίσιο κλιμάκωσης του αντισημιτισμού και της αντιμουσουλμανικής ρητορικής στη Γερμανία.

Η διοργάνωση πήρε θέση εναντίον των σκληροπυρηνικών ισλαμιστικών αρχών του Ιράν με τη συμπερίληψη μιας συγκεκριμένης ταινίας στο διαγωνιστικό και διασφάλιση ότι το φεστιβάλ θα διατηρήσει τη φήμη του ότι παρέχει ένα χώρο για καλλιτεχνική έκφραση και ειρηνικό διάλογο, ειδικά με φόντο τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Μέση Ανατολή.

Το ενδεχόμενο των διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που συνδέονται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να είναι πολύ πιθανό, και με τους εργαζόμενους της Berlinale να ζητούν «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς και «ισχυρότερη θεσμική ηγεσία» από τη Berlinale, ως απάντηση σε αυτό που περιγράφουν ως η «τρέχουσα επίθεση στη ζωή των Παλαιστινίων».

Οι 20 ταινίες που διεκδικούν τη Χρυσή Άρκτο φέτος περιλαμβάνουν πολλά έργα που βασίζονται σε μεγάλα κινηματογραφικά αστέρια μαζί με μερικές πιο arthouse παραγωγές.

Μέχρι στιγμής, εδώ είναι οι 5 ταινίες από την Berlinale που περιμένουμε με ανυπομονησία:

My Favourite Cake

Ένας αξιοσημείωτος τίτλος στο Διαγωνισμό φέτος είναι το My Favorite Cake των Ιρανών σκηνοθετών Maryam Moghaddam και Behtash Sanaeeha. Η τελευταία τους συνεργασία ήταν η εκπληκτική Ballad Of A White Cow, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2021.

Small Things Like These

Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Tim Mielants του Peaky Blinders και βασίζεται στο βιβλίο του 2021 της Ιρλανδής συγγραφέα, Claire Keegan. Διαδραματίζεται στην Ιρλανδία της δεκαετίας του 1980 και βλέπει τον Cillian Murphy να υποδύεται έναν αφοσιωμένο πατέρα που ανακαλύπτει ανησυχητικές αλήθειες για τα Magdalene Laundries, τα φρικτά άσυλα που διευθύνονται από ρωμαιοκαθολικά ιδρύματα που λέγεται ότι φιλοξενούν «ανήθικες γυναίκες».

The Devil’s Bath

Το σκηνοθετικό δίδυμο Veronika Franz και Severin Fiala, του οποίου η δεύτερη ταινία Goodnight Mommy τους είδε να παρουσιάζουν μια από τις πιο αξέχαστες και εκπληκτικές ταινίες τρόμου της τελευταίας δεκαετίας, παρουσιάζουν το The Devil’s Bath. Διαδραματίζεται στην Αυστρία στα μέσα του 1700 και βλέπει μια νεαρή γυναίκα να αμφισβητεί τη θέση της στη ζωή του συζύγου της.

A Different Man

Ένας επίδοξος ηθοποιός, ο Έντουαρντ υποβάλλεται σε μια ριζική χειρουργική επέμβαση για να αλλάξει δραματικά την εμφάνισή του. Από εκεί και ύστερα η ζωή του αλλάζει δραματικά αλλά με έναν πολύ παράξενο και επικίνδυνο τρόπο.

The Empire

Ο Γάλλος μάστορας του παράλογου, Bruno Dumont (Slack Bay, Jeannette) έχει δημιουργήσει κάτι που μοιάζει με αδιανόητο sci-fi. Τοποθετημένο σε ένα ψαροχώρι στη βόρεια Γαλλία, το The Empire εξιστορεί πώς γεννιέται ένα ξεχωριστό μωρό, ένα παιδί τόσο μοναδικό που εξαπολύει έναν μυστικό πόλεμο εναντίον εξωγήινων με φωτόσπαθα α λα Star Wars. Δεν ξέρουμε τι άλλο να πούμε, εκτός από το να παρακολουθήσουμε το τρέιλερ με ανοιχτό το στόμα, και να ευχαριστήσουμε την Berlinale που συμπεριέλαβε μια ταινία με τόσο μεγάλη δόση παραλογισμού και χιούμορ στον διαγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ