ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ του Κεν Μπερνς για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ντοκιμαντέρ του Κεν Μπερνς για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τον Λεονάρντο ντα Βίντσι έχει ως θέμα το νέο ντοκιμαντέρ του βραβευμένου δημιουργού Κεν Μπερνς, το οποίο αποτελείται από δύο μέρη και θα προβληθεί από το PBS τον Νοέμβριο.

Οι πίνακες και τα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι από τα γνωστότερα στον κόσμο, όμως ο καλλιτέχνης της Αναγέννησης ήταν επίσης εφευρέτης, επιστήμονας και μηχανικός.

Η νέα ταινία «Leonardo da Vinci» την οποία ο Μπερνς σκηνοθέτησε από κοινού με την κόρη του, Σάρα Μπερνς και τον σύζυγό της, Ντέιβιντ ΜακΜάχον, εξετάζει την ορμή του Ιταλού πολυμαθούς να κατανοήσει τον κόσμο και τη διαρκή επιρροή της κληρονομιάς του.

«Καθώς αρχίσαμε να εξερευνούμε τη ζωή του Λεονάρντο, συνειδητοποιήσαμε ότι ενώ ήταν άνθρωπος της εποχής του, ενδιαφερόταν επίσης για κάτι πιο οικουμενικό» αναφέρει η Σάρα Μπερνς σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από το PBS. «Ο Λεονάρντο επικεντρώθηκε μοναδικά στην εύρεση συνδέσεων σε όλη τη φύση, κάτι που μας φαίνεται πολύ σύγχρονο σήμερα, αλλά φυσικά έχει μακρά ιστορία» συμπλήρωσε.

«O Λεονάρντο είχε ένα μοναδικό πνεύμα για έρευνα βοηθούμενο από τις εξαιρετικές του δεξιότητες ως καλλιτέχνης και επιστήμονας, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον φυσικό κόσμο του οποίου είμαστε μέρος και να εκτιμήσουμε πληρέστερα τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και άνθρωπος» σημειώνει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ.

Στην ταινία συμμετέχει ομάδα ειδικών, καθώς και άλλοι επηρεασμένοι από τον Λεονάρντο που συνεχίζουν να βρίσκουν σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνικών και επιστημονικών εξερευνήσεων και της ζωής του σήμερα. Όπως λέει ο σκηνοθέτης και θαυμαστής του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο στην αρχή της ταινίας, «η νεωτερικότητα του Λεονάρντο είναι ότι καταλαβαίνει ότι η γνώση και η φαντασία συνδέονται στενά».

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ένα μη γραμμικό χρονοδιάγραμμα, βασισμένο στα σημειωματάρια του Λεονάρντο μαζί με αρχειακή ταινία, φωτογραφίες και ήχο από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι κινηματογραφιστές ελπίζουν ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει να βυθιστεί το κοινό στον κόσμο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

«Αν και παρακολουθούμε το προσωπικό ταξίδι του Λεονάρντο και εξερευνούμε τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά του επιτεύγματα, επικεντρωνόμαστε επίσης πραγματικά σε αυτό που συνέβαινε στο μυαλό του και κατανοούμε το βάθος της περιέργειάς του. Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιούμε υλικό από τα σημειωματάριά του σε συνδυασμό με φιλμ αρχείου, φωτογραφίες και ήχο, μαζί με την κινηματογράφηση και τα οπτικά μας εφέ και δεν φοβόμαστε να ξεφύγουμε από το χρονοδιάγραμμα» εξηγεί ο Ντέιβιντ ΜακΜάχον.

Η σκέψη του ήταν τόσο μοναδική και από πολλές απόψεις διαχρονική, που η παραδοσιακή προσέγγιση από μόνη της θα ήταν ανεπαρκής, τονίζει.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ακολουθεί την εξέλιξη του καλλιτέχνη ως σχεδιαστή και ζωγράφου, επιστήμονα και μηχανικού, ο οποίος χρησιμοποίησε σημειωματάρια για να εξερευνήσει μια εκπληκτική σειρά θεμάτων όπως ζωγραφική, φιλοσοφία, μηχανική, πόλεμος, ανατομία και γεωγραφία, μεταξύ πολλών άλλων. Στα σημειωματάρια που έχουν βρεθεί είναι εντυπωσιακά τα σχέδια με τις ιπτάμενες μηχανές, τα αλεξίπτωτα, τις πολεμικές μηχανές, τα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, τα ελικόπτερα, τα υποβρύχια και τις κατασκευές του.

Αν και σκόπευε να δημοσιεύσει τα γραπτά του, δεν το έκανε ποτέ, αλλά η ταινία εμβαθύνει σε αυτά που άφησε πίσω του και εισέρχεται στο μυαλό του, καθώς προσπαθούσε να κυριαρχήσει τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόσει στα εγχειρήματά του.

Η μουσικός και συνθέτρια Κάρολαϊν Σόου ηχογράφησε πρωτότυπη μουσική για την ταινία που ερμηνεύουν οι Attacca Quartet, Sō Percussion και Roomful of Teeth. Η φωνή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ακούγεται στην ταινία είναι του Ιταλού ηθοποιού, Αντριάνο Τζανίνι. Ο Κιθ Ντέβιντ είναι ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ