ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Kurt Cobain ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την μουσική ιστορία

Ο Kurt Cobain ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την μουσική ιστορία
Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013, μια πινακίδα σηματοδοτεί τη θέση του "Kurt Cobain Landing", ένα μικροσκοπικό πάρκο που απέχει από το σπίτι παιδικής ηλικίας του Kurt Cobain, του αείμνηστου frontman των Nirvana. Associated Press

Κανείς άνθρωπος ποτέ δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που πέτυχε ο Kurt Cobain με μία φτηνή κιθάρα και μια παλιά βαλίτσα με τραγούδια. Κυριολεκτικά ήταν ένας έφηβος που με τη φωνή και τα τραγούδια του άλλαξε την πορεία της μουσικής ιστορίας μια για πάντα. Σαν σήμερα γεννήθηκε στην μικρή πόλη της Aberdeen της Washington. Τότε, κανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το αδύναμο αγόρι θα είχε το σθένος και το ταλέντο να αλλάξει τον ήχο της ποπ μουσικής αλλά και του ροκ γενικότερα.

O Kurt Cobain έζησε μόνο για 27 χρόνια αλλά κατάφερε όσα άλλοι δεν θα προλάβαιναν σε δέκα ζωές. Ο βασιλιάς της grunge ήρθε στον κόσμο στις 20 Φεβρουαρίου 1967, τα σάρωσε όλα και μετά αποφάσισε το ίδιο γρήγορα να μας αφήσει για την μπάντα του παραδείσου. Το στίγμα του στη μουσική θα μείνει για πάντα.

Στις 5 Απριλίου 1994 κόλλησε μία καραμπίνα στο στόμα και ύστερα από κατανάλωση κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών αυτοκτόνησε. Άφησε ένα συγκλονιστικό σημείωμα αυτοκτονίας.

«Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει πλάκα για μένα, πια. Δεν μπορώ να ζήσω αυτή τη ζωή» έγραψε ο ηγέτης των Nirvana και ο χρόνος σταμάτησε.

Από τότε έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα με εικασίες για την αυτοκτονία του, για την πιθανή εμπλοκή της γυναίκας του Courtney Love, για τον εθισμό του, για τον τρόπο που τον άλλαξε ο ερχομός της κόρης του στη ζωή.

Κατά τα τελευταία του χρόνια, ο Cobain πάλεψε με βαρύ εθισμό στην ηρωίνη και χρόνια κατάθλιψης. Πάλεψε επίσης με τις προσωπικές και επαγγελματικές πιέσεις της φήμης, και ήταν συχνά στο επίκεντρο για τον ταραχώδη γάμο του με τη συνάδελφό του μουσικό Courtney Love, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Frances.

Τον Μάρτιο του 1994, έκανε υπερβολική δόση σε συνδυασμό σαμπάνιας και Rohypnol, και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Στις 8 Απριλίου 1994, βρέθηκε νεκρός στο θερμοκήπιο του σπιτιού του στο Seattle σε ηλικία 27 ετών, με την αστυνομία να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είχε πεθάνει περίπου τρεις ημέρες νωρίτερα από αυτοτραυματισμό με κυνηγετικό όπλο στο κεφάλι.

Σύμφωνα με τον Dave Grohl, τον ντράμερ των Nirvana, ο Cobain πίστευε ότι η μουσική έρχεται πρώτη και οι στίχοι δεύτεροι. Έτσι, εστίασε κυρίως στις μελωδίες. Παραπονέθηκε, όμως, όταν θαυμαστές και ροκ δημοσιογράφοι προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν το τραγούδι του και να αποσπάσουν νόημα από τους στίχους του. 

Ο Cobain μνημονεύεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ροκ μουσικούς στην ιστορία της εναλλακτικής μουσικής. Η έντονη ζωή του και η θυελλώδης προσωπικότητά του, τον κατέστησαν σήμα κατατεθέν για την Generation X. Επιπλέον, τα τραγούδια του Cobain διεύρυναν τα θέματα της mainstream ροκ μουσικής της δεκαετίας του 1980 σε πιο προσωπικά θέματα προβληματισμού και κοινωνικών περιπλοκών.

Στις 10 Απριλίου 2014, οι Nirvana εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Ο Grohl, ο Novoselic και η Love δέχτηκαν τη διάκριση στην τελετή, όπου μνημονεύτηκε επίσης ο Cobain. Ο Cobain είναι ένα από τα πιο γνωστά μέλη του 27 Club, μιας μακάβριας λίστας μουσικών που πέθαναν όταν ήταν 27 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ