ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το άλμπουμ των Pink Floyd που μισεί ο David Gilmour

Το άλμπουμ των Pink Floyd που μισεί ο David Gilmour
Ο David Gilmour ζωντανά στο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, Ιταλία, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016. Associated Press

Είναι σπάνιο οι κλασικές ροκ μπάντες να κοιτάζουν με χαρά τη δουλειά τους και να αποκρυπτογραφούν κάθε νότα για το κοινό τους. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Pink Floyd, θα προτιμούσαν οι ακροατές τους να περνούν τον χρόνο τους προσπαθώντας να βρουν το δικό τους νόημα στη λυρική και ηχητική δομή της μουσικής τους.

Κάποτε, ο David Gilmour παρέδωσε μια λίστα με τα αγαπημένα του τραγούδια από το συγκρότημα και μοιράστηκε τον λόγο, για τον οποίο αρνείται να ερμηνεύει το «Echoes» στη σκηνή. Σπάνια έχει δείξει περιφρόνηση για την καλλιτεχνική δουλειά του γκρουπ, θεωρώντας ότι όλα αυτά τα μικρά λάθη που αποτυπώνονται στην μαγνητοταινία υφαίνουν τον δρόμο τους μέσα στον ήχο του συγκροτήματος. Ωστόσο, ένα άλμπουμ έχει κάτσει στραβά στον Gilmour: Το Atom Heart Mother.

Ενεργώντας περισσότερο ως ένα μουσικό κομμάτι έξι μερών παρά ως ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ, ο δίσκος έχει ακόμα πολλά να δώσει στους θαυμαστές του Floyd. Ο δίσκος, που κυκλοφόρησε το 1970, δημιουργήθηκε πριν να εκμεταλλευτούν πραγματικά τον σπειροειδή ήχο τους, είναι ουσιαστικά η εκδήλωση ενός γκρουπ σε μετάβαση.

Ωστόσο, για τον Gilmour, το LP δεν πιάνει τον πήχη που έχει θέσει το γκρουπ. Μιλώντας στο περιοδικό Mojo το 2001 για την εποχή των Floyd στα τέλη της δεκαετίας του 1960 που όχι μόνο είχαν να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση του Syd Barrett αλλά και τους διαφορετικούς ήχους της επόμενης δεκαετίας, ο Gilmour είπε:

«Δεν ξέραμε πού πηγαίναμε από την άποψη της ηχογράφησης, αλλά ήμασταν αρκετά καλοί ζωντανά. Ήμασταν πολύ καλοί στο τζαμάρισμα, αλλά δεν μπορούσαμε να το μεταφέρουμε στον δίσκο. Άκουσα ξανά το άλμπουμ πρόσφατα. Θεέ μου, είναι χάλια, ίσως το χαμηλότερο σημείο μας καλλιτεχνικά. Το Atom Heart Mother ακούγεται σαν να μην είχαμε ιδέα τι κάνουμε αλλά γίναμε πολύ πιο παραγωγικοί μετά από αυτό».

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι λίγο σκληρό για το άλμπουμ. Υπάρχουν μερικές υπέροχες στιγμές που μπορείτε να βρείτε μέσα στα αυλάκια του δίσκου. Εκτός από το υπέροχο ομώνυμο κομμάτι, ένα τραγούδι που καταλαμβάνει ολόκληρη την όψη του άλμπουμ, το υπόλοιπο είναι επίσης πολύ δυνατό.

Στο Atom Heart Mother, ο δρόμος για τους Pink Floyd είχε αρχίσει να ανοίγεται μπροστά τους. Είχαν απομακρυνθεί από τις εμπρηστικές στιγμές του συγκροτήματος και άρχιζαν να κατασκευάζουν τραγούδια για να εμπλακούν σκόπιμα με τη διάνοια του ροκ. Μαζί με το ομώνυμο κομμάτι, ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης δύο κλασικά τραγούδια, το «If» και το «Fat Old Sun». Ωστόσο, για τον Gilmour, το άλμπουμ θα θεωρείται πάντα ως ένα μεταβατικό σκαλοπάτι προς το μεγαλείο τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ