ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για 760.532 ευρώ δημοπρατήθηκε ο μεγαλύτερος πίνακας με γάτες

Για 760.532 ευρώ δημοπρατήθηκε ο μεγαλύτερος πίνακας με γάτες
Sotheby's

Οι γάτες δεν ηγεμονεύουν μόνο στο διαδίκτυο αλλά και την τέχνη.

Αυτό απέδειξε εχθές ο οίκος δημοπρασίας Sotheby’s της Νέας Υόρκης καθώς έβγαλε στο σφυρί τον πίνακα του Αυστριακού ζωγράφου Carl Kahler “Oι Εραστές της Γυναίκας Μου” (My Wife's Lovers) και η τιμή πώλησης ήταν διπλάσια της αρχικής εκτίμησης.

Ο πίνακας του 1891 φιλοτεχνήθηκε μετά από αίτημα της εκατομμυριούχου και συλλέκτρια τέχνης από τον Σαν Φρανσίσκο Kate Birdsall Johnson. Ο καλλιτέχνης που είχε κερδίσει φήμη στους κύκλους των αστών ζωγραφίζοντας ιπποδρομίες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δεν είχε ποτέ ζωγραφίσει ένα κατοικίδιο αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα για εκείνη. Η Johnson τον προσέλαβε αποκλειστικά για τρία χρόνια για να ασχοληθεί αποκλειστικά με ένα έργο όπου θα σκιαγραφούσε τις αγαπημένες της γάτες σε μια ποικιλία από πόζες.

Σύμφωνα με το αστικό μύθο ο τίτλος “Οι Eραστές της Γυναίκας μου” δόθηκε από τον σύζυγο της αστής από το Σαν Φρανσίσκο. Εμμονική με τα κατοικίδια της η συλλέκτρια προσλάμβανε προσωπικό που ασχολιόταν αποκλειστικά με την φροντίδα των μικρών αιλουροειδών, ενώ μετά το θάνατο της άφησε μισό εκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα τους.

Οι Johnson έδωσαν το έργο για πρώτη φορά στο κοινό στην παγκόσμια έκθεση του Σικάγο το 1893 ενώ έχουν πωληθεί περισσότερες από 10.000 εκτυπώσεις του από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το αντίγραφο του σύμφωνα με το ArtNet.

Eύλογα έχει χαρακτηριστεί “το μεγαλύτερο έργο ζωγραφικής στον κόσμο των γάτων." O πίνακας απεικονίζει 42 από τις 350 πολυαγαπημένες γάτες της ιδιοκτήτριας που τη συντρόφευαν στην θερινή της κατοικία. Eίναι μάλιστα τόσο βαρύς και μεγάλος ώστε ο οίκος Sotheby's έκανε ειδική κατασκευή για να σηκώσει τις διαστάσεις 1,9 x 2,6 που απεικονίζουν τις πιο μεγάλες, πλούσιες, αριστοκρατικές γάτες Περσίας και Αγκύρας με τον Σουλτάνο να είναι κεντρική φιγούρα. 3.000 δολάρια ήταν η τιμή πώλησης του τον 19ο αιώνα. Σήμερα ένας αγοραστής που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του έδωσε 826.000 δολάρια για να κοσμίσει με πολύτιμα σνιαρφ τον τοίχο της επιλογής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ