ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Banksy: Οι θεωρίες για την ταυτότητά του και η δικαστική διαμάχη που απειλεί να την αποκαλύψει

Banksy: Οι θεωρίες για την ταυτότητά του και η δικαστική διαμάχη που απειλεί να την αποκαλύψει

Μια γυναίκα τραβάει φωτογραφία του έργου τέχνης που πιθανόν να έχει φτιάξει ο Βρετανός καλλιτέχνης του δρόμου Banksy σε ένα  κατεστραμμένο κτήριο στην Borodyanka, στην περιοχή του Κιέβου, στις 13 Νοεμβρίου 2022.

AP Photo/Andrew Kravchenko

Οι ανατρεπτικές του τοιχογραφίες είναι διάσημες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά η πραγματική ταυτότητα του παγκοσμίου φήμης Banksy δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα. Ο γρίφος για τον «άπιαστο» καλλιτέχνη σίγουρα προσθέτει στο ενδιαφέρον για το πολύτιμο έργο του, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά στους τοίχους κτηρίων.

Μεγάλο μέρος της δουλειάς του βρίσκεται στο Μπρίστολ της Μεγ. Βρετανίας συμπεριλαμβανομένου του Well Hung Lover στην πολυσύχναστη Park Street της πόλης και του Girl with a Pearl Earing στην άκρη του λιμανιού. Βέβαια, πλέον έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Η δημοτικότητά του οδήγησε σε αντιγραφές, με καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν στένσιλ με παρόμοιο τρόπο. Παρόλα αυτά ένας είναι ο αληθινός Banksy, αλλά το ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός;

Τι γνωρίζουμε για τον Banksy

Δεν έχουμε όνομα, τουλάχιστον όχι επίσημα. Όμως γνωρίζουμε κάτι από την πρώιμη ζωή του. Η ιστορία λέει ότι γεννήθηκε στην πόλη Yate, κοντά στο Μπρίστολ, ότι μεγάλωσε στον Μπρίστολ όπου και εμπνεύστηκε από την τέχνη του δρόμου και τη μουσική σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοπόρων μουσικής της δεκαετίας του 1990, όπως οι Massive Attack και Portishead.

Τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή τη δεκαετία του 1990 για το βάψιμο με σπρέι τρένων και τοίχων. Τότε, η ενέργεια θεωρήθηκε εγκληματική και έτσι μπήκαν τα θεμέλια για την ανωνυμία του.

Καθώς η φήμη του ανέβαινε στα ύψη, η πρώτη του μεγάλη τοιχογραφία με στένσιλ, The Mild Mild West, εμφανίστηκε στην περιοχή Stokes Croft του Μπρίστολ το 1999. Η εικόνα, που δείχνει ένα αρκουδάκι να εκτοξεύει μια βόμβα μολότοφ εναντίον τριών αστυνομικών παραμένει μέχρι σήμερα.

Καλά κρυμμένο μυστικό

Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες του δρόμου με τους οποίους ο Banksy δούλεψε και οι οποίοι έχουν κρατήσει πιστά το μυστικό του. Είναι και εκείνοι με τους οποίους ο Banksy πιθανότατα να έχει παίξει στην ίδια ποδοσφαιρική ομάδα.

Ωστόσο, όλοι όσοι τον γνωρίζουν έχουν τηρήσει τον άγραφο κανόνα ότι δεν αποκαλύπτεις το μυστικό πίσω από την παγκόσμια διασημότητα.

Θεωρίες

Όπως συμβαίνει με κάθε μυστήριο, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την ταυτότητα του Banksy όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας από τους πιο διάσημους ισχυρισμούς είναι ότι είναι ο Robert Del Naja των Massive Attack, ο οποίος ουσιαστικά ζει διπλή ζωή σε κοινή θέα.

Ένα ακόμη όνομα που συνδέεται με τον Banksy είναι αυτό του Robin Gunningham. Το 2016, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary ισχυρίστηκαν ότι κατάφεραν να «εξακριβώσουν» την ταυτότητα του Banksy, εντοπίζοντας ένα μοτίβο μεταξύ των τοποθεσιών όπου εμφανίζονταν πιο συχνά τα έργα του στα γκράφιτι και των διευθύνσεων που είχαν στενή σχέση με τον κ. Gunningham.

Επίσημη αποκάλυψη

Η καλύτερη πιθανότητα, όμως, να αποκαλυφθεί το πραγματικό όνομα του Banksy, είναι μέσω δικαστικής υπόθεσης.

Δύο συλλέκτες έργων κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρείας Pest Control Ltd, της εταιρείας του καλλιτέχνη, καθώς φέρεται να αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα μιας εκτύπωσης του κομματιού «Monkey Queen» του 2003.

Σύμφωνα με τον Guardian οι δύο πλήρωσαν 30.000 λίρες για το έργο τέχνης το 2020 και παρά τα τρία χρόνια υποτιθέμενων αιτημάτων για πιστοποιητικό ελέγχου ταυτότητας, δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί ακόμη κανένα.

Το Pest Control ισχυρίζεται ότι η διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητας είναι ενδελεχής και «μερικές φορές παρατεταμένη».

Εάν η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο, ο Banksy θα αναγκαστεί να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα - όχι ακριβώς το μέρος που θα το είχε σχεδιάσει, αλλά σίγουρα είναι θέμα χρόνου να γίνει μια μεγάλη αποκάλυψη.

Με πληροφορίες από: Who is Banksy? Wild theories over identity of world-famous artist as legal row threatens to reveal his name - Independent

ΔΗΜΟΦΙΛΗ