ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πιο υποτιμημένος ταξιδιωτικός προορισμός σύμφωνα με τον Άντονι Μπουρντέν

Ο πιο υποτιμημένος ταξιδιωτικός προορισμός σύμφωνα με τον Άντονι Μπουρντέν

Ο Άντονι Μπουρντέν στην πρεμιέρα του "Wasted! The Story of Food Waste" στον κινηματογράφο Alamo Drafthouse στη Νέα Υόρκη το 2018.

Invision

Ο Άντονι Μπουρντέν στα γεμάτα ειλικρίνια ταξίδια του, γευόταν σπάνια πιάτα ενώ την ίδια ώρα εξελισσόταν ως άνθρωπος, αφήνοντας βαθιά σχόλια για τη ζωή και την ύπαρξη στο τέλος των εκπομπών του. Είχε μια ζωή που πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε. Βρισκόταν συνεχώς σε κίνηση, και έπλαθε ιστορίες σε μέρη του κόσμου που οι περισσότεροι δεν θα σκέφτονταν να επισκεφτούν.

Είτε πρόκειται για No Reservations, The Layover, είτε για τα εξαιρετικά μυθοποιημένα Parts Unknown, η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα με την οποία ο Νεοϋορκέζος Μπουρντέν ζωντάνεψε τα show του διαπέρασαν τον πολιτιστικό ιστό κι επηρέασαν βαθιά την ποπ κουλτούρα.

Ένας αληθινός «γαστροναύτης», που συνδυάζει την παραδοσιακή γαστρονομική εκπομπή με αυτή ενός ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ αλλά με το ανατρεπτικό rock 'n' roll ύφος του. Στις εκπομπές του ο Μπουρντέν εξέφραζε την άποψή του για τους πολιτισμούς, τις πόλεις και τα φαγητά με έναν τρόπο τόσο διαφορετικό από τα περισσότερα παρόμοια σόου και τους άλλους διάσημους σεφ και συγγραφείς.

Συχνά τα πλάνα ήταν τόσο εντυπωσιακά που ο θεατής δεν μπορούσε να μην αισθανθεί μια παράξενη εμπειρία παρόλο που η μαγειρική, εν τέλει, δεν προκαλεί και... κύμα δακρύων. Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει τη φύση των διαλογισμών του Άντονι Μπουρντέν.

Φυσικά, ένα τέλειο αντίβαρο σε μια τέτοια βαθύτητα ήταν η ειλικρίνεια του Μπουρντέν. Όταν δεν του άρεσε ένα γεύμα ή μια εμπειρία, δεν φοβόταν να το πει, οδηγώντας μας σε ένα ταξίδι βαθιά στον περίπλοκο ψυχισμό του και στην αντίληψη του για τον κόσμο. Από το να τον εξαπατήσουν στη Σικελία – ένα μέρος που λάτρευε – μέχρι το να φάει ένα παράξενο φαγητό στη Ναμίμπια και να υποφέρει από ασθένεια υψομέτρου στη Νότια Αμερική.

Ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, ο Μπουρντέν ήταν εκεί για να εκπλαγεί, και ήξερε ότι αυτό θα απέφερε καρπούς διαφορετικής ποιότητας. Ωστόσο, συχνά έβρισκε τον εαυτό του ευχαριστημένο με την εμπειρία που είχε μπροστά του, με πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο να αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην καρδιά του.

Ένα μέρος που αγάπησε περισσότερο από άλλα μέρη, του οποίου το εθνικό σάντουιτς chivito, λάτρευε, ήταν η Ουρουγουάη. Για τον Bourdain, αυτός ήταν ο πιο «υποτιμημένος» ταξιδιωτικός προορισμός που είχε πάει ποτέ.

Είπε στο National Geographic το 2018: «Η Ουρουγουάη είναι ένας υποτιμημένος προορισμός. Το Μοντεβιδέο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο. Όλοι από την Αργεντινή ξέρουν πόσο δροσερό είναι γιατί γεμίζουν την πόλη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά εκτός από αυτούς, ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ακόμη πιάσει το νόημα. Είναι ένα πολύ χαλαρό μέρος, οι άνθρωποι είναι πολύ ωραίοι, οι παραλίες είναι απίστευτες και υπάρχει υπέροχο φαγητό. Δύσκολη χώρα για τους χορτοφάγους, όμως».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ