ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βookreads: Το πρώτο και σημαντικότερο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ - Επίκαιρο και σκοτεινό

Βookreads: Το πρώτο και σημαντικότερο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ - Επίκαιρο και σκοτεινό

Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος και ποιητής Μισέλ Ουελμπέκ παρακολουθεί το κοινό πριν από την ανάγνωση του τελευταίου του βιβλίου στην Κολωνία της Γερμανίας, Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015.

Associated Press

Ίσως να τον γνωρίζετε από την «Υποταγή» ή τα «Στοιχειώδη Σωματίδια», μπορεί κάποιοι άλλοι από την «Σεροτονίνη» ή την «Πλατφόρμα». Όπως και να ‘χει, ο περισσότερος κόσμος τον ξέρει για τα μετέπειτα βιβλία του και όχι για το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η επέκταση του πεδίου της πάλης».

Ο ανώνυμος αφηγητής του μυθιστορήματος του Ουελμπέκ είναι ο μονοδιάστατος άνθρωπος του σύγχονου κόσμου που, όμως, πλέον έχει γίνει κουραστικός, χωρίς όμως αυτόν δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Ένας άγαμος, 30χρονος μηχανικός υπολογιστών στο Παρίσι χωρίς σεξουαλική ζωή, πάσχει από χρόνια παθητικότητα που, κατά την άποψη του Ουελμπέκ, είναι χαρακτηριστικό της γενιάς X.

Αγοράζει, αλλά δεν χαίρεται τίποτα από τα πράγματα που κατέχει. Έχει γνωστούς, αλλά όχι φίλους. Τις ώρες που είναι εκτός λειτουργίας γράφει διαλόγους και λογοτεχνία για ζώα. Όταν η εταιρεία του στέλνει αυτόν και έναν συνάδελφό του, τον Μπερνάρ, στη Ρουέν και στη Λα Ροσ-συρ-Γιόν για να πουλήσουν ένα από τα λογισμικά τους, όλα παίρνουν μια παράξενη τροπή.

H-EPEKTASH-TOY-PEDIOY-THS-PALHS.jpg

Στη Ρουέν ο πρωταγωνιστής υποφέρει από καρδιακά προβλήματα. Από τη στιγμή που ο Μπέρναρντ τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο, αναπτύσσεται ένας δεσμός μεταξύ τους. Ο Μπερνάρ, καταραμένος με μια απωθητική εμφάνιση και πολλά σεξουαλικά απωθημένα, κάνει χοντροκομμένα «πεσίματα» σε κάθε γυναίκα που βλέπει και απορρίπτεται διαρκώς.

Η σεξουαλική στέρηση είναι η ατμόσφαιρα στην οποία συνυπάρχουν αυτοί οι άνδρες. Το ότι και οι δύο βλέπουν τις γυναίκες μόνο ως προς τα σεξουαλικά τους χαρακτηριστικά κάνει την ανικανότητά τους ακόμα πιο αξιολύπητη.

Αφού χώρισε με την τελευταία του κοπέλα πριν δύο χρόνια, ο αφηγητής έχει αποσυρθεί από τη ρομαντική αρένα κι έχει αποδεχτεί το τίποτα της ζωής του. Και όμως έχει αναπτύξει μια περίπλοκη και κακοπροαίρετη, αν και κακώς καθορισμένη, θεωρία της σεξουαλικής ιεραρχίας τη οποία την συγκρίνει με τον καπιταλισμό και τους νόμους της αγοράς.

Η χαλαρή αφήγηση συμπυκνώνεται σε μια σειρά δράσεις όταν ο αφηγητής προσπαθεί να πείσει τον Μπέρναρντ να δολοφονήσει μια γυναίκα.

Μπεστ σέλερ στη Γαλλία, αυτό το μυθιστόρημα κέρδισε το βραβείο Flore το 1995 για το καλύτερο πρώτο μυθιστόρημα, κι όμως σήμερα πολλοί είναι αυτοί που το έχουν ξεχάσει, κατά την άποψη μας ένα από τα κορυφαία έργα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ