ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάστρο Οράβα: Η γοτθική τοποθεσία όπου γυρίστηκε η ταινία «Nosferatu»

Κάστρο Οράβα: Η γοτθική τοποθεσία όπου γυρίστηκε η ταινία «Nosferatu»

Στιγμιότυπο από την κλασική ταινία «Νοσφεράτου» του 1922.

photo/Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens (Nosferatu: A Symphony of Horror, F.W. Murnau, 1922)

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Κόμης Δράκουλας ζούσε σε ένα κάστρο χωμένο στα βουνά της Τρανσυλβανίας. Το Nosferatu του Murnau, όμως, επειδή τεχνικά δεν ήταν μια προσαρμογή του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, για λόγους αποφυγής αξιώσεων παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, δεν χρειάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τη Ρουμανία για να βρει το σκοτεινό, δυσοίωνο σκηνικό του.

Παρόλο που τα ονόματα των χαρακτήρων και οι μυριάδες λεπτομέρειες άλλαξαν για να αποστασιοποιηθούν περαιτέρω από το πιο εμβληματικό κομμάτι της μυθοπλασίας για βρικόλακες που υπήρξε ποτέ, εκείνο του Μπραμ Στόκερ, το Nosferatu γνώρισε τη μήνιν των κληρονόμων του Στόκερ, που στράφηκαν δικαστικά εναντίον των δημιουργών της ταινίας. Μάλιστα, το δικαστήριο διέταξε την καταστραφή όλων των αντιγράφων της ταινίας Nosferatu.

Ευτυχώς, διασώθηκαν μια χούφτα κόπιες, καθώς το αριστούργημα του Murnau δεν θεωρείται απλώς ο γενάρχης του σινεμά τρόμου, αλλά ένα από τα πιο σημαντικά και επιδραστικά έργα όλων των εποχών.

Το Nosferatu γυρίστηκε στην Γερμανία για να προσθέσει ένα επιπλέον στρώμα τοπικής γοτθικής αυθεντικότητας. Τοποθετημένο στη φανταστική πόλη Wisborg, ο Murnau απαθανάτισε πλάνα από τις πόλεις Wismar, Lübeck, Rostock, Μόναχο και την πόλη Lauenberg. Όμως, δεν υπήρχαν κάστρα στη Γερμανία που να διαθέτουν τις ιδιότητες που αναζητούσε ο σκηνοθέτης, με αποτέλεσμα να σταφεί στη Σλοβακία.

Εκεί εντόπισε το Κάστρο Orava που κοιτάζει στον ποταμό που φέρει το όνομά του, με την πρώτη ιστορική καταγραφή της ύπαρξής του να χρονολογείται από το 1267. Για τα επόμενα 500 χρόνια, διάφορες προσθήκες και αφαιρέσεις θα γίνονταν στο εξωτερικό του για να του δώσουν την χαρακτηριστική εμφάνιση. Στενά συνδεδεμένο με τα απίστευτα εξωτερικά πλάνα του Nosferatu, το κάστρο μετατράπηκε σε μουσείο κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οποιοσδήποτε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του θα αναγνωρίσει αμέσως το Κάστρο Orava χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το πού βρίσκεται στην πραγματικότητα, χάρη εξ ολοκλήρου στη μεγαλειώδη ταινία του Murnau, αν και θα χρειαζόταν ένας εμμονικός θαυμαστής του Nosferatu για να καταλάβει ότι στην κάμερα φαίνεται το αραιά κατοικημένο χωριό Oravský Podzámok, το οποίο έχει λιγότερους από 1.500 κατοίκους.

Για την ιστορία, η προσαρμογή του Δράκουλα σε συμπαραγωγή του Netflix και του BBC, με πρωταγωνιστή τον Claes Bang ως τον θρυλικό χαρακτήρα, επέστρεψε στο Castle Orava για να το χρησιμοποιήσει ως βάση για τη δική του version της γνωστής ιστορίας, κάτι που «μυρίζει» μια σκόπιμη αναφορά στο Nosferatu από τους συνδημιουργούς του Sherlock, Mark Gatiss και Steven Moffat.

Επίσης για την ιστορία θα αναφέρουμε κάτι ακόμη: θυμάστε το φανταστικό Dragonheart του Sean Connery πίσω από το 1996; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, έλαβε τέσσερα σίκουελ και το πρώτο – το A New Beginning του 2000 – χρησιμοποίησε επίσης το κάστρο ως μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες γυρισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ