ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα», υποστηρίζει Ισπανίδα καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα», υποστηρίζει Ισπανίδα καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών
Η Diana Pont Puig

Η Diana Pont Puig έχοντας κάνει κλασικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια αποφάσισε να αφοσιωθεί αρχικά στην εκμάθηση και στη συνέχεια και στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών.

Η Diana Pont Puig μίλησε το CNN Greece για ποιον λόγο αποφάσισε όχι μόνο να μάθει Αρχαία Ελληνικά αλλά και να τα διδάσκει, της ζητήσαμε να αποκαλύψει την αγαπημένη φράση που μοιράζεται με τους μαθητές της αλλά και να πάρει θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Από το 2019, παράλληλα με την εργασία της σε δημόσια λύκεια της Ισπανίας διδάσκει σε ιδρύματα που παρέχουν ενεργή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να χάνεται μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου στα ελληνικά.

Στην Oxford Latinitas, η Diana διδάσκει Αρχαία Ελληνικά σε αρχάριους και απολαμβάνει να εισάγει τους ανθρώπους σε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο.

Νταϊάνα γιατί επέλεξες να μάθεις και να διδάξεις Αρχαία Ελληνικά; Ήταν δύσκολο δεδομένου ότι το ελληνικό αλφάβητο είναι ιδιαίτερο;

Diana Pont Puig: Για μένα το ταξίδι ξεκίνησε στο σχολείο όταν ήμουν έφηβη. Θυμάμαι πολύ έντονα τα μαθήματα Ελληνικών και Λατινικών. Ήταν σε αυτά τα μαθήματα που ανακάλυψα ότι όχι μόνο την προέλευση πολλών από τις λέξεις της δικής μου γλώσσας αλλά και τις ρίζες των πλέον βαθειά ριζωμένων αισθητικών, φιλοσοφικών και ηθικών ιδεών της κοινωνίας μου. Ήταν τότε που άρχισα να αμφισβητώ αν πρέπει να τύχουν μίας κριτικής εξέτασης, επειδή γνωρίζοντας από πού προέρχονται σε κάνει να παρατηρείς τα γεγονότα από μια πιο βαθειά και κριτική οπτική. Αν και ήταν στην αρχή του ταξιδιού μου της μάθησης ο κλασικός κόσμος με βοήθησε να αποκτήσω μια βαθύτερη κατανόηση του σύγχρονου κόσμου μας.

Καθώς βίωνα και καταλάβαινα αυτή τη σύνδεση συνειδητοποίησα την επιθυμία μου να βυθιστώ στην εκμάθηση και τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και του πολιτισμού προκειμένου να μοιραστώ αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό.

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι μια απίστευτη και όμορφη γλώσσα γεγονός που από μόνο του ήταν ο λόγος για να την μάθω. Επιπλέον, η εκμάθηση των Aρχαίων Eλληνικών ενισχύει σημαντικά την κατανόηση και την γνώση της μητρικής γλώσσας του καθενός. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά με συγκινεί είναι η βαθιά γνώση και οι οικουμενικές αξίες που εμπεριέχονται στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Το να βάλουμε τη σκέψη των κλασικών μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες είναι, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητο για την προώθηση μιας πιο ανθρώπινης και υγιούς κοινωνίας.

Όσον αφορά το αλφάβητο, διαπίστωσα ότι η εκμάθησή του δεν ήταν ένα εμπόδιο δύσκολο να το ξεπεράσω. Δεν μου πήρε πολύ χρόνο να το μάθω. Στην πραγματικότητα, το βρήκα πολύ διασκεδαστικό και συναρπαστικό να εξερευνήσω ένα νέο σύστημα γραφής. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση ήταν να κατακτήσω τη γλώσσα που περιείχε αυτό το αλφάβητο.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και ποιο κείμενο απολαμβάνεις να διαβάζεις περισσότερο; Επίσης ποιες είναι οι ιδέες ή οι φράσεις που έχουν αναφορά και στην εποχή μας;

Diana Pont Puig: Πραγματικά δεν έχω αγαπημένο συγγραφέα. Μου αρέσει να εναλλάσσω συγγραφείς και είδη γραφής. Απολαμβάνω εξίσου να διαβάζω έναν διάλογο του Πλάτωνα όσο μια κωμωδία του Αριστοφάνη, ένα ποίημα της Σαπφούς, τα επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας, τον Ηρόδοτο, συλλογές ελληνικών παροιμιών, τη Βιβλιοθήκη του Ψευδο-Απολλόδωρου, και πολλά άλλα.

Τελευταία μου αρέσει να διαβάζω Λουκιανό. Είναι ένας πολύ διαφορετικός συγγραφέας και βρίσκω τα έργα του πολύ ενδιαφέροντα και μοναδικά. Επιπλέον, έχει ένα χιούμορ που μου αρέσει. Ένα παράδειγμα είναι το έργο «Φιλοψευδής», όπου ο συγγραφέας παραθέτει, με απώτερο σκοπό να επικρίνει την πίστη σε παραφυσικά γεγονότα και υπερβολική δεισιδαιμονία της εποχής του, μια σειρά σύντομων ιστοριών για φαντάσματα και μάγους.

Μία φράση που έχει αναφορά στο σήμερα είναι το «οὔτοι συνεχθεῖν ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν» (Δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ) (τ.523) Αντιγόνη, Σοφοκλής.

Η φράση αγάπης από την Αντιγόνη, η οποία δίνεται ως απάντηση στο θείο της τον Κρέοντα, ο οποίος γεμάτος μίσος αρνείται να δείξει σεβασμό στο άψυχο σώμα του αδελφού της Πολυνίκη, πηγαίνοντας αντίθετα στους θείους νόμους, δείχνει μία στάση ζωής που αποπνέει ευαισθησία και ανθρωπιά. Ζούμε σε μια εποχή όπου οι πόλεμοι και το μίσος οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και η φράση αυτή μου φαίνεται πως είναι διαχρονική προς υπεράσπιση της αγάπης που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο από ποτέ.

Ποια είναι η γνώμη σου για την παρουσία των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο;

Diana Pont Puig: Παρότι δεν είμαι ειδικός στο θέμα και δεν έχω γνώση όλων των λεπτομερειών είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν δικαιωματικά στην Ελλάδα και θα πρέπει να στεγάζονται στο Μουσείο της Ακρόπολης ή όπου θεωρεί σωστότερο η Ελλάδα. Όποιες δικαιολογίες μπορεί να εγείρει το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου να μην τα επιστρέψει είναι, κατά τη γνώμη μου, ανεπαρκείς.

Η Diana Pont Puig θα συμμετάσχει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ