ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιου μουσικού η κιθάρα πουλήθηκε για 4,9 εκατομμύρια λίρες

Ποιου μουσικού η κιθάρα πουλήθηκε για 4,9 εκατομμύρια λίρες

Ένας υπάλληλος της Christie's δείχνει μια κιθάρα Gibson Kalamazoo, μεταξύ άλλων, που ανήκει στον τραγουδιστή, τραγουδοποιό και ήρωα της κιθάρας Mark Knopfler των Dire Straits, προς δημοπρασία στον οίκο δημοπρασιών Christie's στο Λονδίνο, Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024.

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Η κιθάρα είναι υπεύθυνη για το πολιτιστικό κίνημα που ξέρουμε σαν μπλουζ και σαν ροκ μουσική, δύο μέρη της μουσικής ιστορίας που αποτελούν το θεμέλιο τόσων διαφορετικών στυλ και ήχων. Δεν θα ήμασταν πουθενά χωρίς την κιθάρα.

Ο λαός το ξέρει. Είναι εμβληματική, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο για εμάς τώρα να σκεφτούμε κάποιους μουσικούς χωρίς να σκεφτούμε τις κιθάρες τους.

Σκεφτόμαστε τον Angus Young και σκεφτόμαστε την κοκκινόμαυρη Gibson SG. Οποιεσδήποτε σκέψεις του Jimi Hendrix έρχονται με τη λευκή, αριστερόχερη Stratocaster. Ο Slash έχει τη Les Paul, ο Dave Grohl το ίδιο και ο Jimmy Page έχει εκείνη με τον διπλό λαιμό. Αυτές οι κιθάρες έχουν γίνει από μόνες τους συλλεκτικά αντικείμενα, καθώς οι λάτρεις της μουσικής παντού θέλουν να κατέχουν τα όργανα που συνδέονται εξίσου με τις μουσικές εξελίξεις με τους καλλιτέχνες που τα έπαιξαν. Το αποτέλεσμα; Κάποια εντυπωσιακά ποσά που έχουν καταβληθεί για να αποκτηθούν.

Αν αναζητήσετε στη Google «φθηνές κιθάρες» τώρα, θα δείτε ότι μπορείς να αγοράσεις κιθάρα για 40 ευρώ. Ομολογουμένως, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά αρκούν για να μάθεις να παίζεις, το οποίο είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις ένα μουσικό ταξίδι και να συνεισφέρεις στην ιστορία της ροκ.

Από την άλλη έχουμε τις κιθάρες μύθους που κοστίζουν μια περιουσία. Η Wolf Guitar του Jerry Garcia πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2017 για 1,57 εκατομμύρια λίρες, η Gibson του John Lennon πήγε για 1,9 εκατομμύρια λίρες και η Kramer του Eddie Van Halen πήγε λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια λίρες. Αυτά τα ποσά γεννούν το ερώτημα, ποια είναι η πιο ακριβή κιθάρα που πουλήθηκε ποτέ;

Στις 18 Νοεμβρίου 1993, οι Nirvana έπαιξαν και ηχογράφησαν το MTV Unplugged στη Νέα Υόρκη. Η ερμηνεία τους ηχογραφήθηκε σε ένα άλμπουμ και για την τηλεόραση, με τη μετάδοση να βγαίνει τον επόμενο μήνα και το άλμπουμ να κυκλοφορεί σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Ήταν μία unplugged εμφάνιση.

Οι Nirvana έπαιξαν επιτυχίες και μερικά λιγότερο γνωστά τραγούδια και έκαναν επίσης μια διασκευή του "The Man Who Sold the World" του David Bowie. Είχαν επίσης μέλη των Meat Puppets να τους πλαισιώνουν στη σκηνή. Το σόου πήγε καλά εκείνη την εποχή, δείχνοντας μια άλλη όψη του συγκροτήματος, αλλά εδραιώθηκε ως ουσιαστική ηχογράφηση όταν έγινε η τελευταία τηλεοπτική παράσταση που θα έκαναν ποτέ οι Nirvana.

Για τη συναυλία, ο Cobain έπαιξε μια ακουστική ηλεκτρική κιθάρα Martin D-18E του 1959. Έκτοτε εκατομμύρια θαυμαστές έχουν δει την συναυλία σε επανάληψη και θρηνούν για την απώλεια ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά της μουσικής. Αυτή είναι επίσης η πιο ακριβή κιθάρα που πουλήθηκε ποτέ, καθώς βγήκε σε δημοπρασία τον Ιούνιο του 2020 για 4,9 εκατομμύρια λίρες. Η πώληση έσπασε πολλά ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της πιο ακριβής κιθάρας, της πιο ακριβής ακουστικής κιθάρας και του πιο ακριβού ροκ αναμνηστικού.

Ένα πράγμα που λείπει από τη λίστα με τα ρεκόρ που κατάφερε να σπάσει η κιθάρα του Kurt Cobain είναι το πιο ακριβό όργανο όλων των εποχών. Υπάρχουν δύο πιθανοί πρωτοπόροι για το πιο ακριβό όργανο που πουλήθηκε ποτέ, και τα δύο είναι έγχορδα όργανα, συγκεκριμένα, τα τελευταία διατηρημένα όργανα Stradivarius στον πλανήτη.

Το ένα, το «Lady Blunt», ένα βιολί που υποτίθεται ότι ανήκε στη Lady Anne Blunt, πουλήθηκε το 2011 για 15,9 εκατομμύρια δολάρια. Πουλήθηκε για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για το τσουνάμι του Τοχόκου, οπότε το αστρονομικό ποσό δικαιολογείται. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι ένα τσέλο Duport Stradivarius πουλήθηκε το 1974 για 20 εκατομμύρια λίρες. Αυτή η αγορά δεν έχει επαληθευτεί, αλλά αν ήταν, θα ήταν επίσημα το πιο ακριβό όργανο που πουλήθηκε ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ