ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H αιματηρή ιστορία του τολμηρού παρθενικού μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ

H αιματηρή ιστορία του τολμηρού παρθενικού μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ
O Stephen King στο λογοτεχνικό γκαλά PEN 2018 στη Νέα Υόρκη. 2018 Invision/AP

To Carrie δημοσιεύτηκε πριν 50 χρόνια, στις 5 Απριλίου 1974. Ήταν το ντεμπούτο μυθιστόρημα του «βασιλιά του τρόμου» Stephen King. Το βιβλίο πραγματεύεται τη διεστραμμένη ιστορία ενός «απροσάρμοστου» κοριτσιού Γυμνασίου.

Ο «βάτραχος ανάμεσα στους κύκνους», η πρωταγωνίστρια του Carrie – κόρη μιας, τρελής με τη Βίβλο, ανύπαντρης μητέρας – μεταμορφώνεται σε μια όμορφη βασίλισσα του σχολικού χορού. Η ιστορία, μέχρι στιγμής, αλλά φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Το βιβλίο είναι ίσως από τα πιο αιματοβαμμένα του συγγραφέα και μάλιστα γυρίστηκε για τον κινηματογράφο δύο φορές.

Διαβάστε επίσης: Bookreads: Ο «Αιματοβαμμένος Μεσημβρινός» περιγράφει την αληθινή Άγρια Δύση - Μία ωδή στη βία

Πώς μπορεί να εκδόθηκε πριν από 50 χρόνια ένα τόσο ακραίο βιβλίο; Παρόλο που γράφτηκε σε μια εποχή πριν από τα smartphone και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συγκεκριμένος πόνος των εφηβικών κοριτσιών του μυθιστορήματος είναι φρέσκος και τσουχτερός ακόμη και σήμερα.

Το Carrie θα ήταν το βιβλίο που θα άλλαζε τα πάντα για τον King. Από το The Shining στο Misery και σε τόσα αλλά πλέον κλασικά βιβλία που μας έχουν σημαδέψει. Έκτοτε έχει εκδώσει περισσότερα από 60 μυθιστορήματα και πούλησε περισσότερα από 350 εκατομμύρια βιβλία, πολλά από τα οποία - συμπεριλαμβανομένου του Carrie - έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών μεταφορών στο σινεμά.

Ο King έβαλε αρχικά το χειρόγραφο για το μυθιστόρημα στον κάδο, μόνο για να το ψαρέψει η γυναίκα του Tabitha και να τον παροτρύνει να συνεχίσει να γράφει. Μία κίνηση που μάλλον του έσωσε την καριέρα. Το χειρόγραφο πουλήθηκε σε έναν εκδοτικό όταν ο King ήταν 26 ετών.

Μέχρι που του τηλεφώνησαν οι εκδότες του για να του πουν ότι τα δικαιώματα του χαρτόδετου είχαν πουληθεί για 400.000 δολάρια σε έναν κινηματογραφικό παραγωγό. «Κόπηκαν τα γόνατά μου. Δεν έπεσα, ακριβώς, αλλά κάπως έκατσα σε μια καθιστή θέση εκεί στην πόρτα», θυμάται ο King στο On Writing. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου δεν ήταν απλώς ένας τρόπος για να παρατήσει τη δουλειά του δασκάλου, αλλά μια διέξοδος από μια ζωή που δεν είχε ποτέ αρκετά χρήματα. Ζαλισμένος, ο King αποφάσισε να βγει και να αγοράσει στη γυναίκα του ένα «υπερβολικό» δώρο για την Ημέρα της Μητέρας.

Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία στο box office και εμφανίζεται συχνά σε υψηλές λίστες μεγάλων ταινιών. Ωστόσο, η παρακολούθηση της είναι μια παράξενη εμπειρία: ακόμη και σήμερα η πρώτη ταινία με την Sissy Spacek είναι για γερά νεύρα.

Από τότε το βιβλίο έχει γίνει δύο φορές ταινία, πολλές φορές θεατρικό και ο λογοτεχνικός κόσμος αναγνωρίζει το Carrie σαν ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ