ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημοπρατείται πίνακας ζωγραφικής του Τιτσιάνο - Η πολυτάραχη ιστορία του

Δημοπρατείται πίνακας ζωγραφικής του Τιτσιάνο - Η πολυτάραχη ιστορία του

Έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Τιτσιάνο Βετσέλιο (φωτογραφία αρχείου)

ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA/ JUSTIN LANE

Ένας αριστουργηματικός πίνακας ζωγραφικής του 16ου αιώνα, που στην μακρά ιστορία του έχει λεηλατηθεί και κλαπεί, πωλείται σε τιμή «ρεκόρ» σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

Ο πίνακας «Rest on the Flight» που εκτιμάται πως θα φτάσει τα 32 εκατομμύρια δολάρια στην δημοπρασία, κάποτε λεηλατήθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα και κλάπηκε ξανά τη δεκαετία του 1990, όταν ξεχάστηκε σε στάση λεωφορείου μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

Μεταξύ των ιδιοκτητών του πίνακα περιλαμβάνονται η αυτοκράτειρα Μαρία-Θηρεσία της Αυστρίας και ο πρώτος δούκας του Χάμιλτον. Θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 145 χρόνια που το έργο «Rest on the Flight» (Η ανάπαυση κατά την πτήση στην Αίγυπτο) θα πωληθεί σε δημοπρασία.

Ένα από τα τελευταία θρησκευτικά έργα της πρώιμης περιόδου του καλλιτέχνη που παρέμενε σε ιδιώτες, δημοπρατήθηκε τελευταία φορά από τον οίκο Christie's το 1878, προτού ενταχθεί στη συλλογή του αρχοντικού Λόνγκλιτ στην Αγγλία.

Ο Βενετός ζωγράφος της Αναγέννησης Tiziano Vecelli (1488/90-1576), γνωστός ως Τιτσιάνο, πιστεύεται ότι ζωγράφισε το έργο τέχνης γύρω στο 1510, αν και ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να είναι πίνακας του 1508-1509.

«Αυτό το υπέροχο πρώιμο αριστούργημα του Τιτσιάνο είναι ένα από τα πιο ποιητικά έργα της νιότης του. Έχοντας περάσει από τα χέρια αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αυτός ο μαγικός πίνακας έχει τη σπάνια φήμη ότι έχει κλαπεί όχι μία αλλά δύο φορές – πρώτον από τον Ναπολέοντα και δεύτερον τη δεκαετία του 1990. Είναι τιμή μας που μας εμπιστεύτηκαν να φέρουμε αυτόν τον σημαντικό και όμορφα διατηρημένο πίνακα στην αγορά του Λονδίνου τον φετινό Ιούλιο» δήλωσε ο Ορλάντο Ροκ πρόεδρος του Christie's στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πίνακας θα πωληθεί σε δημοπρασία έργων μεγάλων ζωγράφων που διοργανώνεται στις 2 Ιουλίου στο Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ