ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη αμερικανική ταινία που πήρε το διαβόητο «X rating»

Η πρώτη αμερικανική ταινία που πήρε το διαβόητο «X rating»

Σκηνή από την ταινία «Greetings» του 1968.

photo/Sigma III/Brian De Palma

Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μια ταινία θα «προσγειωθεί» στη μεγάλη οθόνη και, επομένως, το πώς θα αντιμετωπίσει το box office την κυκλοφορία. Αν και το να βγάλεις λεφτά δεν είναι πάντα το επίκεντρο για έναν σκηνοθέτη, το αγαθό της εμπορικής επιτυχίας είναι πάντα επιθυμητό.

Μια τέτοια πορεία που μπορεί να έχει τεράστια σημασία στην κυκλοφορία μιας ταινίας μεγάλου μήκους είναι η ηλικιακή βαθμολογία (rating) του Χόλιγουντ.

Οι Αμερικανοί σκηνοθέτες ζουν με τον φόβο των χαρακτηρισμών λογοκρισίας που περιορίζουν τις ταινίες τους από την Ένωση Κινηματογράφου της Αμερικής για μεγάλο χρονικό διάστημα - η απόκτηση υψηλότερης ηλικιακής βαθμολογίας σημαίνει φυσικά ότι λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να δουν την ταινία σας. Αν και το τοπίο αλλάζει λόγω της πανταχού παρουσίας των πλατφορμών ροής, εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξη της λογοκρισίας ταινιών στο Χόλιγουντ.

Σε αυτό το σύστημα, το Χ rating προορίστηκε για ταινίες των οποίων το περιεχόμενο κρίθηκε ακατάλληλο για παιδιά λόγω απεικονίσεων σκηνών σεξ, βίας και άλλων σχετικών θεμάτων. Αυτή η βαθμολογία τέθηκε σε ισχύ όταν το σύστημα αξιολόγησης ταινιών Motion Picture Association εισήχθη το 1968, ακολουθώντας τον περίφημο κώδικα Hays. Ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου και μια αλλαγή που αντηχεί μέχρι σήμερα.

Η απόκτηση βαθμολογίας X ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να περιορίσει κάποιος δημιουργός την πρόσβαση στην ταινία του και παρόλο που μπορεί επίσης να προσέθετε ένα κολακευτικό άγκιστρο (cult φήμη κλπ) για ορισμένους θεατές, ήταν πάντα μια πιο επιζήμια διαπίστευση από ό,τι πολλοί αντιλαμβάνονταν.

Η πρώτη αμερικάνικη ταινία που πήρε τη βαθμολογία Χ κυκλοφόρησε το 1968 και γυρίστηκε από τον σπουδαίο συγγραφέα του Χόλιγουντ Brian De Palma. Με τίτλο «Greetings», ήταν ένα από τα πρώτα έργα του De Palma και πρωταγωνίστησε ο Robert De Niro στην πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική εμφάνιση. Με τα χρόνια, η ταινία έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετική λόγω αυτών των γεγονότων.

Δομημένο με μια επεισοδιακή μορφή, το Greetings περιστρέφεται γύρω από τρεις φίλους που είναι εκκεντρικοί με τον δικό τους τρόπο. Μια σατιρική άποψη για τον αντίκτυπο του πολέμου του Βιετνάμ, εξερευνά την υπαρξιακή επίδραση του πολέμου με χιουμοριστικό τρόπο.

Σε μια συνέντευξή του ο Brian De Palma εξήγησε: «Υποβάλλεις μια ταινία στον πίνακα αξιολόγησης και σου λένε ότι έχεις πάρει "Χ". Στη συνέχεια προσπαθείς να αποκτήσεις κάποια εικόνα για τις σκηνές που τους ενοχλούν ή που είναι υπερβολικά ακραίες. Τελικά καταλήγεις να κόψεις κάποια πράγματα».

Ο Brian De Palma είχε γυρίσει μια ταινία για το νεότερο κοινό για την παραβίαση της στράτευσης, αλλά κατά ειρωνικό τρόπο, το Greetings έλαβε την τρομακτική βαθμολογία Χ που παρείχε περιορισμένη πρόσβαση στο κοινό. Αφού κόπηκε μέρος του σεξουαλικού υλικού από την ταινία, η βαθμολογία τροποποιήθηκε σε R, αλλά κατέληξε στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη αμερικανική ταινία με βαθμολογία Χ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ