ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έξι καλλιτέχνες που μισεί ο Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones - Τα πικρόχολα σχόλια και οι κόντρες

Έξι καλλιτέχνες που μισεί ο Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones - Τα πικρόχολα σχόλια και οι κόντρες

Ο Keith Richards και οι X-Pensive Winos παίζουν στην έκτη ετήσια συναυλία Love Rocks NYC για το God's Love We Deliver στο Beacon Theatre την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, στη Νέα Υόρκη.

©2022 Evan Agostini/AP

Ενώ ο Keith Richards είναι ένας μουσικός με πολλά ταλέντα, ένας τομέας στον οποίο υστερεί είναι η ικανότητά του να διατηρεί τα συναισθήματά του ήρεμα, είτε πρόκειται για μουσική, είτε για πολιτική είτε για άλλα.

Ο αινιγματικός κιθαρίστας των Rolling Stones, ίσως το απόλυτο «μηχάνημα» κιθαριστικών riff, έχει πολλά «beef» με διάφορους άλλους διάσημους καλλιτέχνες.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του ροκ εν ρολ, μουσικοί όπως ο Richards είχαν την ευκαιρία να «κράξουν» άλλα συγκροτήματα και μουσικούς μόνο κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων. Ωστόσο, παρόλο που είχε περιορισμένο μόνο αριθμό ευκαιριών να μιλήσει δημόσια, ο κιθαρίστας βρήκε αρκετό χρόνο για να εκφράσει τα παράπονά του για μερικές από τις πιο θρυλικές φιγούρες του ροκ εν ρολ.

Ο κιθαρίστας και συνθέτης των Stones έχει χτίσει μια φλογερή φήμη λόγω της κλίσης του να μιλάει άσχημα για συγκροτήματα και καλλιτέχνες, φίλους, πρώην συνεργάτες περιοδειών, ακόμη και ολόκληρα είδη μουσικής κατά καιρούς.

Κάποτε ο Keith Richards είπε για τη μουσική ραπ: «Αυτό που έκανε η ραπ ήταν εντυπωσιακό. Έδειξε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί κουφοί άνθρωποι εκεί έξω. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα τύμπανο και κάποιος να φωνάζει και είναι όλοι χαρούμενοι. Υπάρχει μια τεράστια αγορά για ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη μια νότα από την άλλη». Ολοκλήρωσε σκληρά λέγοντας: «Ραπ: τόσα πολλά λόγια χωρίς καμία ουσία».

Ωστόσο, ο Richards δεν επιτίθεται μόνο στους εκτός της σφαίρας του. Ο κιθαρίστας ήταν αδίστακτος με μερικούς από τους συγχρόνους του στη ροκ, συμπεριλαμβανομένων «μεγαθηρίων» όπως ο David Bowie και οι Led Zeppelin, οι οποίοι έχουν λάβει από ένα «κραξιματάκι» από τον Richards.

Πάμε να δούμε όμως ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που μισεί ο Keith Richards.

David Bowie

Δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι με την λαμπρότητα του Bowie, η οποία δεν άρεσε στον Richards που κατά τη γνώμη του καλύτερα να επικεντρωνόταν στη σύνθεση των τραγουδιών. Σε μια συνέντευξη του 2008, ο Richards ισχυρίστηκε ότι το "Changes" ήταν το μόνο τραγούδι από τον Hunky Dory που μπορούσε να θυμηθεί πριν πει για τον σύγχρονο του: «Όλα είναι μια πόζα. Είναι όλα ψέματα. Δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική. Το ξέρει και αυτός».

Oasis

Αφού τους χαρακτήρισε «σκουπίδια», ο Keith Richards πρόσθεσε: «Αυτοί οι τύποι είναι απλώς αντιπαθητικοί, τίποτα παραπάνω». Μάλλον η Brit pop του έπεσε κάπως βαριά.

Prince

Ο Richards είπε κάποτε: «Ένας υπερεκτιμημένος μικρούλης… Ο Prince πρέπει να ανακαλύψει τι σημαίνει να είσαι πραγματικός πρίγκιπας. Αυτό είναι το πρόβλημα με το να αποδώσεις έναν τίτλο στον εαυτό σου πριν τον αποδείξεις. Η στάση του όταν μας άνοιξε ένα live… ήταν προσβλητική για το κοινό μας».

Elton John

«Μια γριά κότα… Το γράψιμό του περιορίζεται σε τραγούδια για νεκρές ξανθιές», είπε κάποτε ο Richards για τον Elton John χωρίς δισταγμό. O Elton απάντησε με το ίδιο επίπεδο κακίας, δηλώνοντας: «Θα ήταν απαίσιο να είσαι σαν τον Keith Richards. Είναι απλά αξιολύπητος. Είναι σαν μια μαϊμού με αρθρίτιδα που προσπαθεί να ανέβει στη σκηνή και να φανεί νέος. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους Stones, αλλά θα ήταν καλύτερα αν είχαν διώξει τον Keith πριν 15 χρόνια».

Led Zeppelin

Σε μια συνέντευξη του 1969 στο Rolling Stone, ο κιθαρίστας είπε: «Η φωνή του Robert Plant άρχισε να μου σπάει τα νεύρα. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως θα ήταν καλύτερος ακροβάητς παρά τραγουδιστής». Πρόσφατα, έβαλε στο στόχαστρο τον εμβληματικό ντράμερ John Bonham, λέγοντας στην ίδια δημοσίευση: «Λατρεύω τον Jimmy Page, αλλά όχι, με αυτόν τον John Bonham να βροντάει τόσο πολύ τα τύμπανα».

Metallica

Ο ίδιος φέρεται να είπε: «Εκατομμύρια είναι ερωτευμένοι με τους Metallica και τους Black Sabbath. Απλώς νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο… Δεν ξέρω από πού προέρχεται η έμπνευση των Metallica, αλλά αν είναι από εμένα, τότε δεν έκανα καλή δουλειά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ