ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Dickey Betts, συνιδρυτής των Allman Brothers, πέθανε σε ηλικία 80 ετών

Ο Dickey Betts, συνιδρυτής των Allman Brothers, πέθανε σε ηλικία 80 ετών

Οι Allman Brothers στην σκηνή, το 1972. 

AP Photo

Ο Dickey Betts, κιθαρίστας και συνιδρυτής της μπάντας Allman Brothers, πέθανε, σύμφωνα με μια οικογενειακή δήλωση που μοιράστηκε στο CNN ο επί χρόνια μάνατζερ του.

«Με βαθιά θλίψη και βαριά καρδιά η οικογένεια Betts ανακοινώνει τον ειρηνικό θάνατο του Forrest Richard ‘Dickey’ Betts», αναφέρει η δήλωση. «Ο θρυλικός ερμηνευτής, τραγουδοποιός, αρχηγός συγκροτήματος και πατριάρχης της οικογένειας πέθανε νωρίτερα σήμερα στο σπίτι του στο Osprey της Φλόριντα, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του.

Ο Dickey ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος και η απώλειά του θα γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η οικογένεια ζητά προσευχές και σεβασμό στην ιδιωτικότητα τους τις επόμενες ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν αργότερα».

Ο μάνατζερ του Betts, David Spero, είπε στο περιοδικό Rolling Stone ότι ο κιθαρίστας έπασχε από καρκίνο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι πρώιμες μουσικές επιρροές του Betts περιλάμβαναν bluegrass, country μουσική και αργότερα ροκ εν ρολ. Οι Betts, ο μπασίστας Berry Oakley, οι ντράμερ Butch Trucks και Jaimoe βοήθησαν να καθοριστεί ο ήχος και το είδος του Southern rock των δεκαετιών του '60 και του '70, ενώθηκαν με τους αδελφούς Gregg και Duane Allman για να σχηματίσουν τους Allman Brothers Band το 1969.

Ο Betts έγραψε και τραγούδησε τη μεγαλύτερη επιτυχία του γκρουπ, το «Ramblin' Man».

«Σκόπευα να στείλω το "Ramblin’ Man" στον Johnny Cash», είπε ο Betts το 2020, προσθέτοντας αργότερα ότι «νόμιζε ότι ήταν ένα υπέροχο τραγούδι για αυτόν».

Άλλα μεγάλα τραγούδια των Allman Brothers που γράφτηκαν από τον Betts ήταν τα «Blue Sky» και «Jessica».

Η τραγωδία έπληξε την μπάντα όταν ο Duane Allman σκοτώθηκε σε ατύχημα με μοτοσικλέτα το 1971 και ο Oakley σκοτώθηκε επίσης σε ατύχημα με μοτοσικλέτα ένα χρόνο μετά. Οι Betts και Gregg Allman έγιναν οι ηγέτες του συγκροτήματος, αλλά οι δημιουργικές διαφορές και η κατάχρηση ουσιών στο γκρουπ τους έκαναν να χωρίσουν.

Ο Betts άφησε τοθς Allman Brothers Band το έτος 2000. Ενώ το συγκρότημα συνέχισε να περιοδεύει για σχεδόν 15 ακόμη χρόνια και κυκλοφόρησε ένα επιπλέον στούντιο άλμπουμ, ο Betts περιόδευσε με το γκρουπ του Great Southern, με τον γιο του Duane, και κυκλοφόρησε ένα άλλο στούντιο άλμπουμ με νέο υλικό. Ο Betts αποσύρθηκε το 2014.

«Ήταν παθιασμένος με τη ζωή, είτε ήταν μουσική, σύνθεση τραγουδιών, ψάρεμα, κυνήγι, βαρκάδα, γκολφ, καράτε ή πυγμαχία», συνέχισε η δήλωση της οικογένειας.

Dickey Betts, co-founder of the Allman Brothers Band, dead at 80

ΔΗΜΟΦΙΛΗ