ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργα τέχνης αιώνων σώθηκαν από τη φωτιά του χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης

Έργα τέχνης αιώνων σώθηκαν από τη φωτιά του χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης

Μια βάρκα διασχίζει τον ποταμό Nyhavn, με το κτίριο του Παλαιού Χρηματιστηρίου να έχει μείνει στο βάθος, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022. Ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Κοπεγχάγης καίγεται και το εμβληματικό του κωδωνοστάσιο έχει καταρρεύσει. Η στέγη του παλιού Χρηματιστηρίου του 17ου αιώνα, ή αλλιώς Boersen, που κάποτε ήταν το οικονομικό κέντρο της Δανίας, τυλίχτηκε στις φλόγες την Τρίτη.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Οι συντηρητές τέχνης αξιολόγησαν τις ζημιές σε πίνακες αιώνων που ανακτήθηκαν από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το Παλαιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Εθνικό Μουσείο της Δανίας.

Καθώς η φωτιά κατέστρεψε το ορόσημο της Κοπεγχάγης, ηλικίας 400 ετών, την Τρίτη, περαστικοί πήδηξαν από τα ποδήλατά τους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες, τους συντηρητές και τους στρατιώτες να ανακτήσουν πολύτιμους πίνακες.

«Έπρεπε να γίνει γρήγορα», είπε στο Reuters η Nina Wajman, επιμελήτρια στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.

Οι συντηρητές ανέσυραν πίνακες από το μισό του κτηρίου που δεν είχε πάρει φωτιά, ενώ πυροσβέστες με κράνη και στρατιώτες της Βασιλικής Φρουράς ανέσυραν πίνακες από το μέρος που φλεγόταν, φορτώνοντάς τους βιαστικά σε φορτηγά.

«Μπορεί να μην το έκαναν με τον τρόπο που θα το έκανε ένας ειδικός τέχνης, αλλά αυτό είναι ασήμαντο, νομίζω», είπε η Wajman.

Οι συντηρητές εξακολουθούν να επιθεωρούν τους πίνακες που μεταφέρθηκαν σε αποθήκη του Εθνικού Μουσείου και προσπαθούν να πάρουν μια γενική εικόνα για τις ζημιές και τι λείπει.

«Είχαμε μεγάλη εστίαση στα τιμαλφή μέσα στο κτίριο. Αλλά το πρόβλημα ήταν ότι χρειαζόμασταν όλους τους πυροσβέστες για να περιορίσουν τη φωτιά όσο μπορούσαμε», είπε στο Reuters ο Jakob Vedsted Andersen, επικεφαλής του πυροσβεστικού τμήματος στην ευρύτερη Κοπεγχάγη.

«Έτσι έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια από τους πολίτες για να προλάβουμε τους πίνακες και τα γλυπτά», είπε.

Οι εργαζόμενοι στο κοντινό Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του, βοήθησαν να μεταφερθούν πίνακες με πλάτος έως 3 μέτρα σε ένα τμήμα του κοντινού παλατιού Christiansborg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ